Erantis vokser både vildt og som haveblomst i Danmark.
Erantis vokser både vildt og som haveblomst i Danmark. Foto: iStock

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først den har fået fat

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst. Se også plantetips om grobund og lysforhold for Eranthis hyemalis eller haveerantis.

Fakta om erantis

  • Dansk navn: Erantis
  • Engelsk navn: Winter aconite 
  • Latinsk navn: Eranthis hyemalis

I Danmark kalder vi mest den gule forårsblomst for Erantis, men faktisk har blomsten også et mere poetisk navn, nemlig Vinterblomme. Det er dog ikke det navn, man normalt bruger i daglig omtale. Ordet Eranthis stammer fra græsk og betyder forårsblomst, mens Hyemalis betyder vinterlig.

Erantis - en flerårig ranunkel

Erantis er en lav knoldplante, der hører under ranunkel familien, hvor den bliver kaldt have-erantis. Andre blomster i ranunkelfamilien er anemoner, klematis, julerose og engblomme. De to mest almindelige arter af erantis er Eranthis hyemalis og Eranthis cilicica.

Det er en flerårig plante, der kommer igen sæson efter sæson. Sammen med vintergækken er det nok en af de mest almindelige og kendte forårsblomster. 

Udseende

Erantis har fine duftende, skålformede, gule blomster, der består af seks gyldne blomsterblade. Erantis har en grøn krave af kransstillede blade, der sidder på den kraftige grønne og brunlige hule stilk.

Erantisknolde er små, lidt kantede, runde og sorte. Den blomstrer meget tidligt og plantes derfor ofte i haver, hvor den betragtes som en af de tidligste forårsblomster.

Erantis vokser ca. 5 cm om året og bliver op til mellem 5-15 cm høj o

Forvandling fra blomst til bunddække

Erantis blomstrer over en lang periode fra januar til marts. Når blomsten er afblomstret, forvandles det smukke gule tæppe til et grønt bunddække, hvor de grønne blade nu skal forsøge at binde så meget energi som muligt, som skal lagres i de små sorte knolde gennem resten af sæsonen.

Lys og grobund

Erantis vokser bedst i halvskygge eller i vandrende skygge. Hvis den står i en god porøs jord, vil den vokse sig stor og kraftig og producere nye frøplanter. Erantis er en meget almindelig vildtvoksende blomst i Danmark, og den kan findes i de fleste landsdele.  

Forårsbebuderen i haven

Leder efter en smuk haveplante til de sene vintermåneder og det tidlige forår, så er erantis lige noget for dig. Erantis ses i dag i rigtig mange haver i Danmark, hvor den blandt de fleste haveejere er en meget vellidt plante blandt. Den giver både lidt farve til de mørke vinter og forårsmåneder og så dufter den også lidt af sommer - før tid.

I naturen

Eranthis hyemalis er den erantisart, der findes vildtvoksende i Europa. Denne art vokser vildt lande som Frankrig, Italien og på Balkan. Blomsten stammer oprindeligt fra centraleuropa.

I Østtyrkiet, Irak og Afghanistan vokser Eranthis cilicica, som er den anden almindelige art af erantis. Den minder meget om den europæiske og adskiller sig umiddelbart kun ved at have en smule større blomster med smallere blade.

Erantis er en indført blomst. Den var oprindeligt kun en haveplante. Erantisk kan dog godt klare sig på egen hånd i den fri natur, så i dag er det helt normalt at støde på tæpper af erantis i parker og i skove. 

3 måder at formere Erantis

1. Sætning af erantisknolde

Hvis du ønsker nye erantis i din have, skal du sætte erantisknolde i jorden om efteråret. Det er en god idé at lægge knoldene lidt i vand, inden de sættes i jordes. Erantisknolde kan nemlig være temmelig indtørrede, når du køber dem fra en butik.

2. Formering ved deling af erantis

Du kan også vælge at dele de erantis, du allerede har i haven. Erantis formerer sig både ved frø og ved yngleknolde, og de kan deles, hvis det er veletablerede planter. Det kan også sagtens lade sig gøre at flytte og dele erantis, mens de er i vækst.

3. Så erantis.

Den sidste måde du kan så nye erantisplanter, er ved at høste frøene selv. De skal høstes grønne og sås med det samme, du har foretaget høstningen. Du skal dog have en del tålmodighed. Det tager lang tid fra såning til de nye planter blomstrer, da erantis først blomstrer, når knolden har nået en vis størrelse. Det er meget almindeligt, at det tager mellem fire og fem år.

Fremgangsmåde ved såning

  • Nip frøkapslerne af lige over de gule, visne blomsterhoveder. Læg dem det til tørre i en skål i vindueskarmen. Efter et par dage, når frøkapslerne er helt tørre, kan frøene nulres ud, hvor efter de tomme skaller smides væk.
  • Husk at plukke de afblomstrerede blomsterhoveder. Frøene drysser nemlig ud af sig selv, hvis du venter for længe.
  • Når du skal plante de tørrede frø, skal de drysses ud på jorden under buske, langs hækken eller lignende steder. Jorden skal rives let efterfølgende. Herefter er det bare med at vente og se, hvad der kommer op af jorden de efterfølgende år. Husk at luge for ukrudt, så de nye små skud ikke kvæles. 

Pasning

Du kan stort set ikke gøre noget forkert, når det kommer til pasningen af dine haveerantis. Du skal blot undlade at rode og grave i jorden, hvor de står. Så skal de nok klare sig selv. Der kræves ingen vanding eller anden form for pasning.

14. februar 2020
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her kan du læse om pasning og plejning af den duftende dejlighed, som har rødder helt tilbage til det gamle Grækenland.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillig...

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...