Et hjemmedyrket avocadotræ bliver ofte kun et par meter højt.
Et hjemmedyrket avocadotræ bliver ofte kun et par meter højt. Foto: Getty Images

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en elegant og dekorativ stueplante. Se her, hvordan du får et avocadotræ til at spire fra kerne til plante.

Af: Anne Marie Rabjerg, 21. august 2020

Et avocadotræ er hjemmehørende i det tropiske klima ved blandt andet Mexico og Mellemamerika. Selvom avocadotræet er vant til lune himmelstrøg, kan du sagtens kaste dig ud i at dyrke en avocadoplante herhjemme. Hvis du væbner dig med tålmodighed, kan du opleve avocadoen udvikle sig fra frø til plante - og det i sig selv er en oplevelse. 

Avocadotræets navn

Dansk: Avocadotræ

Latin: Persea americana 

Engelsk: Avocado tree

Kan et avocadotræ dyrkes i Danmark?

Avocadotræer sælges ikke i Danmark og med god grund. Træet egner sig nemlig ikke til Danmarks kolde klima og taber bladene, så snart temperaturen nærmer sig frostgrader. Til gengæld kan et lille træ dyrkes i vindueskarmen, hvis du anvender stenen fra en helt almindelig supermarkeds-avocado. 

Sådan dyrker du et avocadotræ fra bunden

Et hjemmedyrket avocadotræ er blevet et hyppigt syn på de sociale medier. Det er nemlig blevet en trend at dyrke sit eget avocadotræ fra bunden. Processen er dog tidskrævende, og du kan forvente, at der går op til to måneder, før du kan opleve de første stængler spire fra avocadostenen. 

Avocadostenen kan plantes direkte i en potte med muld, men hvis du vil øge dine chancer for en vellykket dyrkning, bør du starte med et vandbad i vindueskarmen. Nedenfor finder du en trin for trin guide til hvordan du skal bære dig ad.  

  1. Anskaf dig en stor avocado. Hvis frugten er stor, er det også ofte tilfældet for stenen, og det skaber bedre vækstbetingelser for den spæde plante. 

  1. Tag stenen ud af avocadofrugten og pil den yderste brune hinde af stenen. Hvis stenen er helt blottet for skræld, åbner den sig lettere ved spiring. Dette kan gøres med forsigtighed med en kniv.

  1. Stik spidsen af tre tandstikker i frøet, så det kan hvile på kanten af et glas (se billed, red.). Tandstikkerne skal blot stikkes et par millimeter ind. Undgå at placere dem, hvor frøet har naturlige markeringer - her vil stenen nemlig åbne sig, når den spirer. 

  1. Fyld et glas med lidt vand og placer stenen med tandstikker på glassets kant. Stenen flade side skal vende nedad og komme i berøring med vandet. Skift vandet i glasset en gang om ugen, og sørg for, at vandmængden forbliver tæt på den samme.  

  1. Efter 3-4 uger vil kernen begynde at sætte rod. Efter yderligere 3-4 uger begynder den at spire med en lille grøn stængel. Når planten er omkring 15 centimeter høj, kan du flytte planten fra vandglasset til en potte med muld. Gør det med forsigtighed, så du ikke skader rødderne.  

  1. Planten skal placeres et varmt og solrigt sted i dit hus og vandes 2-3 gange om ugen. Tilføj gerne flydende næring til planten en gang ugenligt. Plantens jord skal helst være fugtig hele tiden.

Der skal være dræn i bunden af potten, så rødderne ikke udsættes for for meget vand. Det kan være i form af småsten, eller potteskår fra en aflagt potte. Endvidere skal der være hul i pottens bund. Hvis plantens blade begynder at blive gule, kan det være tegn på overvanding.

  1. Hvis rødderne begynder at komme ud i bunden, er det tid til at omplante avocadoen til en større potte. I vækstsæsonen, som varer mellem april og september, vokser avocadoplanten 20-45 cm. Avocadoplanter i Danmark bliver dog ofte højest to til tre meter høje.  

Det kan være en god idé at indlede projektet i løbet af foråret eller sommeren. Hvis du først begynder i efteråret, er der risiko for, at den lille spire ikke får tilstrækkeligt med sol til at vokse sig stor. 

Hvis dit avocadotræ taber bladene 

I sommerperioden kan avocadoplanten fint placeres et solrigt og vindstille sted i haven. Her vil det med stor sandsynlighed trives. Problemet opstår først, når planten tages ind igen for vinterperioden. Planten kan nemlig få et chok, da inde- og udeklimaet adskiller sig markant fra hinanden. 

Det kan resultere i, at planten taber samtlige blade. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal degradere træet til kompostbunken. Ofte vil planten skyde på ny, når foråret vender retur. 

Avocadotræets oprindelse 

Avocadoen er blevet dyrket siden 8.000 før vores tidsregning. Der eksisterer arkæologiske fund fra frugten, som kan dateres helt tilbage til 10.000 før vores tidsregning.  

Selvom avocadofrugten udbydes i stort antal i de danske supermarkeder, dyrkes den langt væk fra vores breddegrader. Avocadotræet vokser nemlig i bjergskove i det sydlige Mexico og i det øvrige Mellemamerika. Det dyrkes også i Israel, Californien og Spanien. 

Avocadotræets udseende

I sit naturlige habitat kan avocadotræet blive op til 30 meter højt. Ofte er træet dog væsentlig mindre, og det kultiverede avocadotræ holdes nede i plukkehøjde ved beskæring. I april og maj måned blomstrer træet med mange små, gulgrønne blomster i oprette klaser. Kun et fåtal af blomsterne udvikler sig til frugter. 

Avocadofrugten er meget karakteristisk med en læderagtigt tekstur og grøn-brunt skind. Det usædvanlige udseende har også givet frugten dens navn; krokodille-pæren. 

Giver et hjemmedyrket avocadotræ blomster og frugt?

Desværre giver et avocadotræ plantet i det danske klima stort set aldrig blomster eller frugt. Et avocadotræ dyrket herhjemme bliver sjældent til meget mere end en dekorativ stueplante. Et avocadotræ dyrkes altså primært for fornøjelsens skyld. Det giver en helt speciel følelse at se noget udvikle sig fra frø til plante, og så er det en god måde at vise børnene, hvordan naturen fungerer.   

Avocado er en superfood 

Selvom dit eget dyrkede træ ikke giver frugter, er der god grund til at købe avocadoer i supermarkedet. Avocadoer er nemlig utrolig sunde og er faktisk anført i Guinness Rekordbog som verdens sundeste frugt. Det skyldes, at de er fyldt med vitaminer som A, E, C og B-vitamin. De er endvidere fulde af antioxidanter og umættede fedtsyrer og er derfor gode for både helbred og udseende. Til forskel fra andre frugter indeholder avocadoer næsten ingen frugtsukker. 

Og hvis du alligevel har en kerne tilbage fra den fortærede frugt, kan du lige så godt påbegynde et nyt avocadoprojekt.

21. august 2020 Anne Marie Rabjerg
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomi...

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...