Dahlia i sin mest overdådige fremtoning.
Dahlia i sin mest overdådige fremtoning. Foto: iStock

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identitet

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejning af dahlia og find ud af, hvad forskellen er på dahlia og georginer.

Fakta om dahlia og georginer

  • Dansk navn: dahlia eller georgine
  • Latinsk navn: dahlia
  • Engelsk navn: dahlia eller georgine

Dahlias oprindelse

Dahlia stammer oprindeligt fra Mexicos og Guetemalas højsletter. Her blev den beskrevet af spanske conquistadores i 1500-tallet. Botanikere opererer med mellem 10 og 15 arter af dahlia, selvom enkelte muligvis kan være forædlet og fremavlet af Mexicos indianske befolkning, Aztekerne, inden de spanske opdagelsesrejsende erobrede landet.

Der er blevet avlet massivt på Dahlia. I dag findes der op mod 60.000 registrerede hybrider på markedet.

Populære arter af Dahlia

Antallet af hybrider af Dahlia er astronomisk. I form varierer de fra enkeltlags Dahlia til kuglerunde Dahlia.  Du kan orientere dig i det meget vidtfavnende Dahlia-univers ved at søge på nogle af de mest populære typer.

  • Kaktus Dahlia
  • Pompom dahlia
  • Dahlia juarezii – 
  • Dahlia pinnata
  • Orkidé dahlia
  • Dekorative dahlia
  • Anemone dahlia

Hvad er forskellen på dahlia og georginer?

Det korte svar er: Der er ingen forskel på dahlia og georginer.

Det er den gamle historie, om kært barn har mange navne. I Danmark og i de fleste dele af den øvrige verden kaldes blomsten for Dahlia. Blomsten fik tildelt navnet i 1791 som en hyldest til den svenske botaniker, Anders Dahl, der var elev af Carl Linnaeus – den store svenske plante-taxonom.

Navnet slog dog ikke igennem i hele verdenen. I begyndelsen af 1800-talet opkaldte en tysk botaniker i stedet planteslægten efter en tyskfødt professor I Skt Petersborg, Johann Gottlieb Georgi – heraf navnet georginer. I dag er det dog almindelig anerkendt, at dahlia-navnet kom først. I østeuropa benævns Dahlia dog stadig som georginer.

Dahlias / georginers udseende

Dahlia er en flerårig knoldplante af varierende højde. Georginer kan blive alt fra 30 cm til over 2 meter høje. Blomsten kan variere i diameter fra alt mellem 5 cm til 30 cm. Dahlias stængler er hårløse, og væksten er buskagtig.

Dahlia er en meget populær have- og prydplante på grund af sine prægtige blomster. Dahlias blomster kan også variere meget i form. De kan ligne alt fra en marguerite til en nøkkerose (vandlilje), og blomsterhovedet kan både være rundt som en bold og fladt med ovelappende kronblade i kun ét lag.

Dahlia er en del af Asteraceae-famlien. Denne blomsterfamilie kaldes også populært for solsikke-familien. Ligesom solsikken er hver af Dahlias kronblade en enkeltstående blomst i sig selv.

Dahlia i krukker

Dahlia er smukke og velegnede til krukker. Georginer/dahlia i krukker kræver dog ligesom på friland rigeligt med vand. På grund af det store vandingsbehov er det særligt vigtigt, at krukken er veldrænet.

Sørg for at gøde dahlia i krukker og potter jævnligt. Afhængigt af væksten kan det være op til en gang om ugen. Placér helst høje dahlia i krukker i læ for vinden, så de ikke risikerer at knække. 

Sådan sætter du dahlia-knolde

Dahlia er en knoldplante, der er vant til varmt vejr I Mexico. Den trives ikke i frosttung dansk jord. Tag derfor dahlia-knoldene op, inden frosten sætter ind. Klip toppen af planten af, mellem 5 og 10 cm over knoldene. Sørg for at tørre knoldene lyst, tørt og beskyttet mod frost nogle dage. Når knoldene er helt tørre, kan de skæres af helt nede ved knolden.

Dahlias blomstring

Georginer / dahlia kan blomstre i mange måneder. De blomstrer fra juli og langt ind I efteråret.

Dahlia og georginer i Danmark

Dahlia er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark. Planten kan meget dårligt vokse vildt i Danmark, da den ikke kan tåle den danske vinterkulde og tillige kræver meget vand.

Grobund

Dahlia kan gro i mange forskellige jordbundstyper. Jorden skal dog helst være gravet godt igennem og ikke være alt for stiv. Allerbedst er en veldrænet jord. Hvis jorden er for tung, kan man med fordel blande sand eller spagnum i. 

Gødning af dahlia

Dahlias kraftige vækst og den store blomstersætning gør det nødvendigt at gøde planten flere gange i løbet af sommeren. Gødningen kan allerede begynde ved sætningen af knoldene. Gød gerne georginer flere gange I løbet af sommeren. Dahlia i krukker skal gødes op til en gang om ugen afhængig af størrelsen.

 
Udsendet på Dahlias blomster spænder vidt. Fra kuglerunde pompom-blomster til dahlia i enkeltlag.  

Vanding af georginer

Dahlia kræver meget vand. Hvis du undervander georginer kan blomsterne blive misdannede, når det er tørt i vejret. Undgå af samme årsag at plante Dahlia for tæt op ad hække og store træer. Disse vandkrævende planter vil tag alt for godt for sig af væden og kun overlade lidt til georginerne.

Det er bedst at vande jorden omkring dahlia i stedet for at vande direkte på planten. I modsat fald kan planten risikere at udvikle gråskimmel.

Stil helst høje arter af Dahlia, hvor der er læ, så stænglen ikke risikerer at knække, hvis der er for meget vind.

Formering og forspiring af dahlia

Dahlia kan både formeres ved deling af knolde, ved stiklinger og ved frøformering. Dahlia kan med fordel forspires, inden knoldene udplantes i bedet eller i krukken.

Anvendelse af dahlia

Dahlia er nationalblomsten i Mexico. Dahlia var allerede påskønnet af Aztekerne - det folk, der herskede I centralamerika, inden de amerikanske kontinenter blev erobret af europæerne. Azterkene brugte planten til mange forskellige formål, herunder til piber, dekorationer og i religiøse ceremonier. Aztekerne anvendte enddog også dahlia til mad. 

13. juni 2016
Mere om Planteleksikon

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal pleje, skal du være meget opmærksom på beskæring og sort. Lær alt om det karakteristiske kirsebærtræ her.

Sommerfuglebusken | Sådan planter og beskærer du den

Vil du gerne have en smuk og frodig sommerfuglebusk i haven, er det i det tidlige forår, du skal tage affære. En ordentlig beskæring af...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her...

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have dem til at overleve vinteren. Og få tips til, hvilke fuchsiaer det er bedst at spise, for både frugten og blomsterne er spiselige.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantet...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...