Klokkeblomsten i den vilde udgave fra blomsterengen.
Klokkeblomsten i den vilde udgave fra blomsterengen. Foto: Colourbox

Campanula - den blå klokkeblomst

Campanula er en fryd både udendørs i haven og indendørs i krukker og potter. Ordet betyder lille klokke, og det er det, klokkeblomsten ligner - både som blomst og som feen Klokkeblomst hos Peter Pan og Disney.

Af: Mikkel Hede, 12. oktober 2015

Fakta om campanula

  • Dansk navn: Campanula / Klokkeblomst
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Populære campanula-arter

  • Campanula rapunculus – Rapunselklokke, en gammel køkkenurt
  • Campanula lactiflora - Mælkeklokke, kan blive op til 150 cm
  • Campanula portenschlagiana - Krybeklokke
  • Campanula latifolia - Bredbladeklokke. Max højde 120 cm høj

Antal arter af klokkeblomster

Campanula fordeler sig på over 1000 arter i ca. 50 slægter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest udbredt i tempererede egne og omkring Middelhavet.   

Campanula i Danmark:

Campanula er en kendt og skattet vild blomst i Danmark. Den er også kendt under sit danske navn - Klokkeblomst.

Campanulas udseende

Campanula betyder lille klokke på latin. Blomstens danske navn hentyder naturligvis til blomstens udseende med plantens klokkeformede blomst. Campanula forbindes mest med farven blå, men de findes også i andre nuancer som hvid eller rosa,

Størrelsen varierer fra alt fra kun 5 cm lave planter til reele blomsterbuske i op til 2 meters højde.

Såning/planting af klokkeblomster

Campanulaen kan bruges meget alsidigt i haven. De er robuste og klarer sig godt på egen hånd. De fungerer navnlig godt i grupper på 3 til 5, hvor de sammen kan danne smukke, farvede blomsterpuder.  

Campanula kan forspires i priklejord. Drys frøene ud over jorden og dæk dem med et tyndt lag priklejord. Sørg for at vande nedefra, dvs. undervande, da spirerne er skrøbelige. Sæt først spiringen i gang i april måned, da frøene spirer allerede efter en uge.

Campanulas blomstringsperiode

Blomstringsperioden falder forskelligt efter art. Udendørs er det dog udelukkende i sommermånederne fra juni til augst, at de blomstrer.

Campanula indendørs

Campanula trives glimrende indendørs. Her skal den stå lyst og vandes ofte. Den kan godt tåle meget direkte sollys, såfremt man sørger for, at den ikke tørrer ud.

Højsæsonen for klokkeblomst indendør er fra marts til juni, men de vokser glimrende under de rette forhold hele vinteren.

Grobund

Campanula vokser bedst i godt drænet jord og i halvskygge, men er generel ikke kræsen med vækstforholdene. Jorden skal dog ikke være for fugtig.

Campanulas levetid

Campanula er primært en staude. Planten findes både som ét-årig, to-årig og flereårig.

Pasning af klokkeblomster

Klokkeblomster er en taknemmelig blomst, for den behøver ikke meget pleje hverken inde eller ude.

Den største udfordring for Campanulaen er snegle, som af en eller anden grund synes, at klokkeblomster er en lækkerbisken. Så gå jævnligt planterne igennem og fjern eventuelle snegle.

Vanding af campanula

Campanula skal vandes moderat. Den er ikke kræsen med jorden, men bryder sig dog hverken om meget fugtig jord eller decideret tørke eller udtørring.

Gødning af klokkeblomster

Klokkeblomster behøver ikke at blive gødet, medmindre de står i meget næringsfattig jord.

Lysforhold

Campanula foretrækker at stå lyst, men ikke i direkte sollys. Det er både tilfældet for Campanula i haven og Campanula indendørs.

Anvendelse

Ordet klokkeblomst er næsten blevet annekteret af Disney igennem den flyvende, underfundige fe Klokkeblomst fra Peter Pan-filmene. 

12. oktober 2015 Mikkel Hede
Mere om Planteleksikon

Tidselkugle - den skulpturelle staude, der gør haven levende

Med sin helt særlige kugleformede blomsterstand og utrolige nøjsommelighed udmærker tidselkuglen sig som en prisvindende staude. Den skaber liv i haven og kan bruges til flere ting end du tror.

Liljekonval - Den giftige plante med de klokkeformede hvide blomste...

Vil du gerne have velduftende blomster i forårshaven? Pryd haven med en bunddækkende, og hårdfør plante. Læs alt om plantning og pasning af...

Kejserbusk - Den vinterblomstrende busk med de velduftende rosa...

Savner du blomster i din have om vinteren og i det tidlige forår? Pryd haven med en majestætisk vinterblomstrende busk. Læs alt om plantning...

Tallerkensmækker - Planten, der både pynter i blomsterbede og i...

De farverige tallerkensmækkere er nemme at dyrke. Hele sommeren sætter de store, trompetformede blomster mellem de runde, grønne blade. Bliv klogere på alt fra forspiring af frø til såning og udplantning af tallerkensmækkere her.

Monstera - Den unikke stueplante med de hullede grønne blade

Monstera er blevet yderst populær de seneste par år. Det er en nem og dekorativ plante, der bor i mange danske hjem. Her kan du få tips til...

Blommetræet - Det flotte efterårstræ, der er lige til at spise

Blommetræet er et frugttræ, der vækker glæde hos de fleste med dets fine blomster i forårsmånederne og saftige blommer i efteråret. Bliv...

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Pilea - Venskabsplanten med den mystiske oprindelse

Planten, der kom til Norden i 1940'erne, er nem at holde og pryder pænt i vindueskarmen. Den mest almindelige Pilea-plante er Pilea Peperomioides og her kan du få tips til alt inden for plantning og pasning af din Pilea.

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan den fine staude dog meget andet end at tage sig smukt ud blandt havens blomster.

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...