Campanula - den blå klokkeblomst

Planteleksikon

Campanula er en fryd både udendørs i haven og indendørs i krukker og potter. Ordet betyder lille klokke, og det er det, klokkeblomsten ligner - både som blomst og som feen Klokkeblomst hos Peter Pan og Disney.

Klokkeblomsten i den vilde udgave fra blomsterengen.
Klokkeblomsten i den vilde udgave fra blomsterengen. Foto: Colourbox

Fakta om campanula

  • Dansk navn: Campanula / Klokkeblomst
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Populære campanula-arter

  • Campanula rapunculus – Rapunselklokke, en gammel køkkenurt
  • Campanula lactiflora - Mælkeklokke, kan blive op til 150 cm
  • Campanula portenschlagiana - Krybeklokke
  • Campanula latifolia - Bredbladeklokke. Max højde 120 cm høj

Antal arter af klokkeblomster

Campanula fordeler sig på over 1000 arter i ca. 50 slægter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest udbredt i tempererede egne og omkring Middelhavet.   

Campanula i Danmark:

Campanula er en kendt og skattet vild blomst i Danmark. Den er også kendt under sit danske navn - Klokkeblomst.

Campanulas udseende

Campanula betyder lille klokke på latin. Blomstens danske navn hentyder naturligvis til blomstens udseende med plantens klokkeformede blomst. Campanula forbindes mest med farven blå, men de findes også i andre nuancer som hvid eller rosa,

Størrelsen varierer fra alt fra kun 5 cm lave planter til reele blomsterbuske i op til 2 meters højde.

Såning/planting af klokkeblomster

Campanulaen kan bruges meget alsidigt i haven. De er robuste og klarer sig godt på egen hånd. De fungerer navnlig godt i grupper på 3 til 5, hvor de sammen kan danne smukke, farvede blomsterpuder.  

Campanula kan forspires i priklejord. Drys frøene ud over jorden og dæk dem med et tyndt lag priklejord. Sørg for at vande nedefra, dvs. undervande, da spirerne er skrøbelige. Sæt først spiringen i gang i april måned, da frøene spirer allerede efter en uge.

Campanulas blomstringsperiode

Blomstringsperioden falder forskelligt efter art. Udendørs er det dog udelukkende i sommermånederne fra juni til augst, at de blomstrer.

Campanula indendørs

Campanula trives glimrende indendørs. Her skal den stå lyst og vandes ofte. Den kan godt tåle meget direkte sollys, såfremt man sørger for, at den ikke tørrer ud.

Højsæsonen for klokkeblomst indendør er fra marts til juni, men de vokser glimrende under de rette forhold hele vinteren.

Grobund

Campanula vokser bedst i godt drænet jord og i halvskygge, men er generel ikke kræsen med vækstforholdene. Jorden skal dog ikke være for fugtig.

Campanulas levetid

Campanula er primært en staude. Planten findes både som ét-årig, to-årig og flereårig.

Pasning af klokkeblomster

Klokkeblomster er en taknemmelig blomst, for den behøver ikke meget pleje hverken inde eller ude.

Den største udfordring for Campanulaen er snegle, som af en eller anden grund synes, at klokkeblomster er en lækkerbisken. Så gå jævnligt planterne igennem og fjern eventuelle snegle.

Vanding af campanula

Campanula skal vandes moderat. Den er ikke kræsen med jorden, men bryder sig dog hverken om meget fugtig jord eller decideret tørke eller udtørring.

Gødning af klokkeblomster

Klokkeblomster behøver ikke at blive gødet, medmindre de står i meget næringsfattig jord.

Lysforhold

Campanula foretrækker at stå lyst, men ikke i direkte sollys. Det er både tilfældet for Campanula i haven og Campanula indendørs.

Anvendelse

Ordet klokkeblomst er næsten blevet annekteret af Disney igennem den flyvende, underfundige fe Klokkeblomst fra Peter Pan-filmene. 

12. oktober 2015
Mere om Planteleksikon

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Planteleksikon Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Planteleksikon Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst....

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Planteleksikon Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Forglemmigej - kantplante, bundplante og forårsbebuder

Planteleksikon Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her om, hvordan du får succes med forglemmigej, og om hvor blomsten har fået sit fascinerende navn fra.   

Hyacint - løgplante og juleblomst til have og glas

Planteleksikon Med sine klokkeformede blomsterklaser, linjeformede blade og smukke, lange rodnet, er hyacinten en populær løgplante overalt i verden. Her...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Planteleksikon Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Planteleksikon Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Planteleksikon Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejni...

Sommerfuglebusken, der til fulde lever op til sit navn

Planteleksikon Vil du tiltrække sommerfugle frem for honningbier, så er en sommerfuglebusk lige noget for dig. Og så er de velduftende syrenlignende blomst...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Planteleksikon Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes helende blomst her.

Succes med fuchsia - højstammet, hængende eller i krukker

Planteleksikon Få flere blomster og i længere tid på dine fuchsiaer med disse plantetips. Se også, hvordan planternes vinterhi skal være, hvis du vil have...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Planteleksikon Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen...

Rododendron - den kræsne og gavmilde have- og parkblomst

Planteleksikon Rododendron er perlen i enhver have eller park, når blomsten springer ud i maj måned. Den stiller dog ret skrappe krav til både jord og vanding, men lærer du at tackle dem, så står rododendron-paradiset også åbent for dig.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Planteleksikon Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Planteleksikon Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...