Klokkeblomsten i den vilde udgave fra blomsterengen.
Klokkeblomsten i den vilde udgave fra blomsterengen. Foto: Colourbox

Campanula - den blå klokkeblomst

Campanula er en fryd både udendørs i haven og indendørs i krukker og potter. Ordet betyder lille klokke, og det er det, klokkeblomsten ligner - både som blomst og som feen Klokkeblomst hos Peter Pan og Disney.

Fakta om campanula

  • Dansk navn: Campanula / Klokkeblomst
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Populære campanula-arter

  • Campanula rapunculus – Rapunselklokke, en gammel køkkenurt
  • Campanula lactiflora - Mælkeklokke, kan blive op til 150 cm
  • Campanula portenschlagiana - Krybeklokke
  • Campanula latifolia - Bredbladeklokke. Max højde 120 cm høj

Antal arter af klokkeblomster

Campanula fordeler sig på over 1000 arter i ca. 50 slægter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest udbredt i tempererede egne og omkring Middelhavet.   

Campanula i Danmark:

Campanula er en kendt og skattet vild blomst i Danmark. Den er også kendt under sit danske navn - Klokkeblomst.

Campanulas udseende

Campanula betyder lille klokke på latin. Blomstens danske navn hentyder naturligvis til blomstens udseende med plantens klokkeformede blomst. Campanula forbindes mest med farven blå, men de findes også i andre nuancer som hvid eller rosa,

Størrelsen varierer fra alt fra kun 5 cm lave planter til reele blomsterbuske i op til 2 meters højde.

Såning/planting af klokkeblomster

Campanulaen kan bruges meget alsidigt i haven. De er robuste og klarer sig godt på egen hånd. De fungerer navnlig godt i grupper på 3 til 5, hvor de sammen kan danne smukke, farvede blomsterpuder.  

Campanula kan forspires i priklejord. Drys frøene ud over jorden og dæk dem med et tyndt lag priklejord. Sørg for at vande nedefra, dvs. undervande, da spirerne er skrøbelige. Sæt først spiringen i gang i april måned, da frøene spirer allerede efter en uge.

Campanulas blomstringsperiode

Blomstringsperioden falder forskelligt efter art. Udendørs er det dog udelukkende i sommermånederne fra juni til augst, at de blomstrer.

Campanula indendørs

Campanula trives glimrende indendørs. Her skal den stå lyst og vandes ofte. Den kan godt tåle meget direkte sollys, såfremt man sørger for, at den ikke tørrer ud.

Højsæsonen for klokkeblomst indendør er fra marts til juni, men de vokser glimrende under de rette forhold hele vinteren.

Grobund

Campanula vokser bedst i godt drænet jord og i halvskygge, men er generel ikke kræsen med vækstforholdene. Jorden skal dog ikke være for fugtig.

Campanulas levetid

Campanula er primært en staude. Planten findes både som ét-årig, to-årig og flereårig.

Pasning af klokkeblomster

Klokkeblomster er en taknemmelig blomst, for den behøver ikke meget pleje hverken inde eller ude.

Den største udfordring for Campanulaen er snegle, som af en eller anden grund synes, at klokkeblomster er en lækkerbisken. Så gå jævnligt planterne igennem og fjern eventuelle snegle.

Vanding af campanula

Campanula skal vandes moderat. Den er ikke kræsen med jorden, men bryder sig dog hverken om meget fugtig jord eller decideret tørke eller udtørring.

Gødning af klokkeblomster

Klokkeblomster behøver ikke at blive gødet, medmindre de står i meget næringsfattig jord.

Lysforhold

Campanula foretrækker at stå lyst, men ikke i direkte sollys. Det er både tilfældet for Campanula i haven og Campanula indendørs.

Anvendelse

Ordet klokkeblomst er næsten blevet annekteret af Disney igennem den flyvende, underfundige fe Klokkeblomst fra Peter Pan-filmene. 

12. oktober 2015
Mere om Planteleksikon

Græskar - den (u)hyggelige efterårsbebuder, der faktisk er et bær

Græskarret er lig med efterår og hygge og sætter rammerne for familietid med græskarudskæring og lune efterårsmåltider. Læs her, hvordan du sår og passer dit eget græskar, og hør, hvilke sjove historier græskarret gemmer på.

Kornblomsten: fra ukrudtsplante til pryd- og nytteblomst

Kornblomsten har taget en rejse fra forhadt ukrudtsplante til yndet haveblomst. De seneste år har kornblomsten vundet stort indpas i de...

Kirsebærtræet - det nemme frugttræ, som er både smukt og spiseligt

Kirsebærtræet pleaser både syns- og smagssansen med sin smukke blomsterpragt og sine smagfulde frugter. Selvom kirsebærtræet kræver minimal...

Valmuer - sådan dyrker du valmueplanter i din have

Valmuer er både birkes, opium og høj dansk sommer. Vil du gerne byde den vilde blomst ind i din have, så finder du alle de vigtigste plantetips til valmuer i haven her. Se også billederne og beskrivelserne af 4 af de mest populære valmuesorter og få guiden til at høste birkes fra dine planter.

Nellike - den poetiske sommerblomst med over 30.000 sorter

Nellike forskønner både bed, krukke og vindueskarm og spreder en sød, krydret duft til sine omgivelser. Læs her, hvordan du forlænger nellik...

Avocadotræ: Sæt avocadostenen i vand og væbn dig med tålmodighed

Det kræver en god portion tålmodighed at dyrke et avocadotræ fra bunden. Ikke desto mindre er det en sjov proces, som kan munde ud i en...

Erantis – den nemme forårsblomst, der passer sig selv, når først...

Vil du have et gult bunddække af erantis i det tidlige forår? Her er guiden til, hvordan du sætter, deler eller sår erantis som haveblomst. Se også plantetips om grobund og lysforhold for Eranthis hyemalis eller haveerantis.

Løvefod - nem og praktisk bundplante og alsidig lægeplante

Løvefod kan sås året rundt. Den er robust og tilmed nem at passe og pleje. Med sine unikke sårhelende og betændelseshæmmende egenskaber kan...

Iris - farverig og fantastisk sæsonblomst

Med sine sværdformerede blade og smukke, skarpe farve, er irissen en fantastisk, dekorativ blomst, som findes i et utal af varianter. Her...

Pelargonie - havens aldrende dronning

Dronning Ingrid, ørepineblomst og duftgeranium. Kært blomsterbarn har mange navne. Pelargonien er en tidløs haveklassiker, som har adskillige år bag sig. Læs meget mere om den her.

Dahlia - blomsten med de mange forklædninger og den dobbelte identi...

Dahlias prægtige blomster findes næsten i enhver tænkelig form: fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer. Læs alt om plantning og plejni...

Rød Solhat - prærieblomsten og lægeplanten

Rød solhat er i nær familie med solsikken og stjernen i staudebedet. Den må nemlig ikke overskygges af andre planter. Lær alt om indianernes...

Ranunkel - fra vild smørblomst til præmieblomst i crêpetynde langla...

Ranunkler er prægtige blomster med kronblade i talrige tynde lag. Ranunkler er også markens vilde flor af gule smørblomster. Få manualen til at succes i haven med ranunkler af enhver art i idényts Planteleksikon.

Akelejer - stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men...

Orkidé - blomsternes blomst

Orkidéer er noget for sig. De vokser på sten og træer, og de fleste kan ikke tåle jord. Men de er lette at passe, og de blomsterer mere end...