Undgå planter, der er vindbestøvede. De producerer store mængder pollen. Det gælder fx pilen med de søde gæslinger.
Undgå planter, der er vindbestøvede. De producerer store mængder pollen. Det gælder fx pilen med de søde gæslinger.

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud, for netop de traditionelle pilekviste og forsytia afgiver pollen, der minder om birkepollen, som mange danskere er allergiske over for.

Af: Berit Viuf, 23. marts 2018

Skyl grenene inden du sætter dem ind

Det er en god idé at skylle grenene og lade dem tørre et par dage i bryggerset, inden du sætter dem helt ind på bordet. På den måde fjerner og udtørrer du en stor del af de naturlige skimmelsvampesporer, der indeholder allergener, som udløser høfeber og røde øjne. 

Duften fra blomster hænger længe i stuen

Forårsblomsternes behagelige dufte er ofte populære. Men hvor duftene i haven er forbigående, bliver dufte i stuens stillestående luft et problem for duftallergikere. Kirsebær, magnolie, liljer og løgplanter er ofte stærkt duftende, så dem bør du undgå. 

Der findes duftfrie blomsterFoto: Berit Viuf

Du kan dog finde sorter, der er stort set duftfrie, og dem kan du bruge i stedet. Kurvblomster som margerit og tusindfryd kan udløse eksem. Det er ikke kun ved fysisk kontakt, men også indirekte, fordi de allergifremkaldende stoffer hvirvles op i luften, når de berøres eller flyttes rundt på.

Ægallergikere reagerer på små mængder

Æg er ikke til at komme uden om i påskepynten. Vær opmærksom på, at børn, som er allergiske over for æg, kan reagere selv ved meget små mængder. Der er dog ingen grund til at afholde børnene fra at være med til at pynte æg, bare tag dine forholdsregler.

Påskeæg til børn med allergi

Lad ikke børn med æggeallergi puste æg selv, vask skallerne, inden de får dem i hånden til at male eller trille, så risikoen for at de “smitter” fra hånd til mund bliver mindre. Alternativt kan du få glas- eller plastikæg i hobbybutikker, som kan pyntes på samme måde som de ægte.

Afskårne grene

Undgå: Pil, hassel, elletræ, birk og forsytia. 

Brug: Kirsebær kornel, gul/hvid kornel, rønnebær, solbær, ribs, gyvel, kirsebær uden duft.

Blomster

Undgå: Stærkt duftende løgblomster (fx liljer), kirsebærblomster, magnolia, margerit, bellis, kornblomst, asters, mælkebøtter og tusindfryd

Brug: Duftfrie sorter, gule roser uden duft, stedmoder, violer, brændende kærlighed (kalanchoe), orchide-er uden duft.

23. marts 2018 Berit Viuf
Mere om Påske

Påsketraditioner truer vores kæledyr på livet

Påsken er lige om hjørnet, og selvom der ikke kommer gæster, dekorerer vi måske alligevel vindueskarmene med påskeliljer og farvede fjer og fylder køleskabet op med karrysild, æg og rejer for at holde traditionerne ved lige. At pynte op og spise påskens retter, er til stor glæde for os mennesker, men for dit kæledyr er situationen en helt anden. Er ejerne ikke opmærksomme, kan deres kæledyr komme meget galt afsted.

Aalborg Akvavit vil holde Danmarks største påskefrokost

Påskefrokosten er for de fleste danskere en traditionsrig begivenhed. Desværre ser det i år ud som om, at vi skal lægge låg på traditionerne...

Pynt op med påske-gult ude og inde

At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende...

Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis noget af planten er blevet indtaget - også mindre børn skal passe på. Vi guider dig her til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Påske: Tips til flotte voksæg og påskekort i ferien

Vi giver dig og din familie inspiration til at lave flotte påskekort og voksæg til forårsgrenene.

5 tips: Sådan giver du dine påskeliljer et længere liv

Når de første påskeliljer titter frem, ved vi at foråret så småt er på vej. Men blomsternes liv kan være kort. Her får du fem gode råd til,...

Kunsteriske æg til dit påskebord

De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både sjove og nemme at lave. De vil sikkert også vække glæde som årstidsbestemt værtindegave.

Sådan laver du et anderledes påskeæg

Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Bag disse lækre påskemuffins i påskeferien

Muffins til kaffen er et hit i påskedagene Opskriften er fra Dansukker(12 stk.) Ingredienser 100 g margarine 3/4 dl mælk 1 1/2 dl rørsukker...

Påskepynt af vatrondeller

Påsken er lige rundt om hjørnet! Se hvordan du laver det fineste påskepynt af vatrondeller.

Gå på æggejagt i påsken

I påsken skal der leges og hygges – vi skal nemlig på æggejagt! Bliv inspireret af disse idéer til æggejagt med din familie i påsken.

Påskepynt til påskebordet

Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.