Pynt op med påske-gult ude og inde

Påske

At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende højtid, påsken. Vi giver dig en guide til, hvordan du selv laver flotte, gule påskeæg til pynt. 

Lav dine egne gule påskeæg til pynt.
Lav dine egne gule påskeæg til pynt. Foto: Flickr mfl.

Gul som solen

Gul er en af de lyseste farver, som øjet kan se. Goethe sagde, at gul fører lysets kvalitet med sig. Gul reflekterer faktisk mest lys af farverne i farvespektret, som er regnbuens farver. Derfor lyser selv de små undseelige erantis op i landskabet og fortæller, at nu er foråret her.

Det er desuden undersøgt videnskabeligt, at de fleste bliver glade af den gule farve. 

Derfor forbindes påsken med gule æg

Påskeægget er en århundreder gammel tradition i Danmark. Det er dog først i slutningen af 1800-tallet, at æggene bliver  af slik og chokolade. Indtil da blev ægget særligt forbundet med påske, fordi det var i den samme periode, at hønsene begyndte at lægge æg igen efter vinteren.

Det var vild luksus igen at sætte tænderne i et frisk hønseæg efter måneder, hvor man levede af det forråd, der var gemt fra sidste år.

Og sent på foråret var der sjældent meget tilbage af det.

Farv dine egne påskeæg til pynt

Når du vil dekorere æg ved hjælp af kogning, skal du være opmærksom på, at hvide æg giver de flotteste farver, mens brune og grå æg i sagens natur giver mere mørke farver. En gul farve kan kun blive klar gul på hvide æg.

Det letteste er selvfølgelig at købe æggene udpustede og rengjorte. Men her skal du tage dig i agt. Der findes nemlig forskellige ægtyper i handelen, vistnok importerede og til billige penge.

Men ofte er de imprægnerede, sikkert for at dræbe bakterier, og langt de fleste imprægneringsmidler har desværre også den virkning, at farverne ikke vil "bide" på æggene.

Derfor er det bedre at ofre lidt mere og købe æg, du ved ikke er imprægnerede eller for den sags skyld renset i klorin, idet visse farver bliver forkerte, hvis der er klorin med i spillet. Gurkemeje giver en stærk gul farve, bruger du knust gurkemeje aftegner farven sig i felter, mens den er mere blandet med de øvrige farver, når du anvender stødt gurkemeje.

Sådan koger du æggene

  • Når du koger æggene med farveelementer, skal du vælge em mindre gryde og sørge for at æggene er under vand (brug låg med noget tungt ovenpå).
  • Æggene bringes langsomt i kog og skal koge i fra en til tre timer, alt efter hvor kraftige farverne skal være.
  • Tag et æg op undervejs og se om farven er tilfredsstillende, hvis ikke, koges videre.
  • Du kan prøve at tilsætte alun, en slags salt, som skulle gøre ægget mere modtagelig for farverne, og dels for at reducere kogetiden.

Sådan efterbehandler du dine påskeæg

Når æggene er tørre, skal de efterbehandles med olie eller lak. Bruges olie (alle former kan bruges), skal du nok gentage behandlingen et par gange, alt efter hvilke æg du bruger. Gnid efter med en blød klud.

Skal æggene ligge i meget lys, er en efterbehandling med lak at foretrække, idet lakken gør dem mere lysægte. Her kan anvendes shellak, lak på dåse eller lignende. 

Kilde: Tempa.dk og Ibulb

23. marts 2018
Mere om Påske

Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Påske Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis noget af planten er blevet indtaget - også mindre børn skal passe på. Vi guider dig her til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Påske: Tips til flotte voksæg og påskekort i ferien

Påske Vi giver dig og din familie inspiration til at lave flotte påskekort og voksæg til forårsgrenene.

5 tips: Sådan giver du dine påskeliljer et længere liv

Påske Når de første påskeliljer titter frem, ved vi at foråret så småt er på vej. Men blomsternes liv kan være kort. Her får du fem gode råd til,...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Påske Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud, for netop de traditionelle pilekviste og forsytia afgiver pollen, der minder om birkepollen, som mange danskere er allergiske over for.

Kunsteriske æg til dit påskebord

Påske De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både...

Sådan laver du et anderledes påskeæg

Påske Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Bag disse lækre påskemuffins i påskeferien

Påske Muffins til kaffen er et hit i påskedagene Opskriften er fra Dansukker(12 stk.) Ingredienser 100 g margarine 3/4 dl mælk 1 1/2 dl rørsukker 2 æg 1 tsk bagepulver 1 tsk Vaniljesukker 2 spsk kartoffelmel 2 1/2 dl hvedemel Fromage 3 æg 2 dl Flormelis 2 dl kaffefløde saft og reven skal af 1 citron 5 blade husblas 3 dl piskefløde Pynt: Flor med chokolade og jordbærsmag.  Sådan gør du: Smelt margarine, og tilsæt mælk. Varm op til kogepunktet. Pisk æg og sukker let. Bland alle de tørre ingredienser, og rør dem i æggemassen skiftevis med mælkeblandingen. Hæld dejen i papirforme eller i en muffinform, og bag midt i ovnen ved 225° i ca. 12 minutter. Lad kagerne køle af.  Skær et låg af hver muffin, og del låget i to. Læg husblas i blød i rigeligt vand. Bland kaffefløde, æg og Flor Tropical i en kasserolle, og varm op, til det bliver cremet. Tag husblassen op af vandet, og rør den i den varme creme. Tilsæt citronsaft og -skal. Pisk fløden til skum, og vend den i den afkølede creme.  Læg fromage på hver muffin med en ske. Sæt de to dele af låget i som vinger. Bland Flor med chokolade- og jordbærsmag (Flormelis med smag) med lidt vand, og pynt kagerne med øjne og næb. Stil dem i køleskabet, indtil de skal på bordet.

Påskepynt af vatrondeller

Påske Påsken er lige rundt om hjørnet! Se hvordan du laver det fineste påskepynt af vatrondeller.

Gå på æggejagt i påsken

Påske I påsken skal der leges og hygges – vi skal nemlig på æggejagt! Bliv inspireret af disse idéer til æggejagt med din familie i påsken.

Påskepynt til påskebordet

Påske Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Påske Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Leg med æg - gemme, finde, løbe og trille

Påske I påskens fridage er det en oplagt idé at lave forskellige lege med hele familien. Få tre forslag til lege med æg - gå på æggejagt, løb med æg eller se hvem der er bedst til at trille dem.

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Påske Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...