Lav dine egne gule påskeæg til pynt.
Lav dine egne gule påskeæg til pynt. Foto: Flickr mfl.

Pynt op med påske-gult ude og inde

At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende højtid, påsken. Vi giver dig en guide til, hvordan du selv laver flotte, gule påskeæg til pynt. 

Af: A. Aaen, 23. marts 2018

Gul som solen

Gul er en af de lyseste farver, som øjet kan se. Goethe sagde, at gul fører lysets kvalitet med sig. Gul reflekterer faktisk mest lys af farverne i farvespektret, som er regnbuens farver. Derfor lyser selv de små undseelige erantis op i landskabet og fortæller, at nu er foråret her.

Det er desuden undersøgt videnskabeligt, at de fleste bliver glade af den gule farve. 

Derfor forbindes påsken med gule æg

Påskeægget er en århundreder gammel tradition i Danmark. Det er dog først i slutningen af 1800-tallet, at æggene bliver  af slik og chokolade. Indtil da blev ægget særligt forbundet med påske, fordi det var i den samme periode, at hønsene begyndte at lægge æg igen efter vinteren.

Det var vild luksus igen at sætte tænderne i et frisk hønseæg efter måneder, hvor man levede af det forråd, der var gemt fra sidste år.

Og sent på foråret var der sjældent meget tilbage af det.

Farv dine egne påskeæg til pynt

Når du vil dekorere æg ved hjælp af kogning, skal du være opmærksom på, at hvide æg giver de flotteste farver, mens brune og grå æg i sagens natur giver mere mørke farver. En gul farve kan kun blive klar gul på hvide æg.

Det letteste er selvfølgelig at købe æggene udpustede og rengjorte. Men her skal du tage dig i agt. Der findes nemlig forskellige ægtyper i handelen, vistnok importerede og til billige penge.

Men ofte er de imprægnerede, sikkert for at dræbe bakterier, og langt de fleste imprægneringsmidler har desværre også den virkning, at farverne ikke vil "bide" på æggene.

Derfor er det bedre at ofre lidt mere og købe æg, du ved ikke er imprægnerede eller for den sags skyld renset i klorin, idet visse farver bliver forkerte, hvis der er klorin med i spillet. Gurkemeje giver en stærk gul farve, bruger du knust gurkemeje aftegner farven sig i felter, mens den er mere blandet med de øvrige farver, når du anvender stødt gurkemeje.

Sådan koger du æggene

  • Når du koger æggene med farveelementer, skal du vælge em mindre gryde og sørge for at æggene er under vand (brug låg med noget tungt ovenpå).
  • Æggene bringes langsomt i kog og skal koge i fra en til tre timer, alt efter hvor kraftige farverne skal være.
  • Tag et æg op undervejs og se om farven er tilfredsstillende, hvis ikke, koges videre.
  • Du kan prøve at tilsætte alun, en slags salt, som skulle gøre ægget mere modtagelig for farverne, og dels for at reducere kogetiden.

Sådan efterbehandler du dine påskeæg

Når æggene er tørre, skal de efterbehandles med olie eller lak. Bruges olie (alle former kan bruges), skal du nok gentage behandlingen et par gange, alt efter hvilke æg du bruger. Gnid efter med en blød klud.

Skal æggene ligge i meget lys, er en efterbehandling med lak at foretrække, idet lakken gør dem mere lysægte. Her kan anvendes shellak, lak på dåse eller lignende. 

Kilde: Tempa.dk og Ibulb

23. marts 2018 A. Aaen
Mere om Påske

Påsketraditioner truer vores kæledyr på livet

Påsken er lige om hjørnet, og selvom der ikke kommer gæster, dekorerer vi måske alligevel vindueskarmene med påskeliljer og farvede fjer og fylder køleskabet op med karrysild, æg og rejer for at holde traditionerne ved lige. At pynte op og spise påskens retter, er til stor glæde for os mennesker, men for dit kæledyr er situationen en helt anden. Er ejerne ikke opmærksomme, kan deres kæledyr komme meget galt afsted.

Aalborg Akvavit vil holde Danmarks største påskefrokost

Påskefrokosten er for de fleste danskere en traditionsrig begivenhed. Desværre ser det i år ud som om, at vi skal lægge låg på traditionerne...

Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis...

Påske: Tips til flotte voksæg og påskekort i ferien

Vi giver dig og din familie inspiration til at lave flotte påskekort og voksæg til forårsgrenene.

5 tips: Sådan giver du dine påskeliljer et længere liv

Når de første påskeliljer titter frem, ved vi at foråret så småt er på vej. Men blomsternes liv kan være kort. Her får du fem gode råd til,...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud...

Kunsteriske æg til dit påskebord

De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både sjove og nemme at lave. De vil sikkert også vække glæde som årstidsbestemt værtindegave.

Sådan laver du et anderledes påskeæg

Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Bag disse lækre påskemuffins i påskeferien

Muffins til kaffen er et hit i påskedagene Opskriften er fra Dansukker(12 stk.) Ingredienser 100 g margarine 3/4 dl mælk 1 1/2 dl rørsukker...

Påskepynt af vatrondeller

Påsken er lige rundt om hjørnet! Se hvordan du laver det fineste påskepynt af vatrondeller.

Gå på æggejagt i påsken

I påsken skal der leges og hygges – vi skal nemlig på æggejagt! Bliv inspireret af disse idéer til æggejagt med din familie i påsken.

Påskepynt til påskebordet

Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...