Foto: Getty Images

Påsketraditioner truer vores kæledyr på livet

Påsken er lige om hjørnet, og selvom der ikke kommer gæster, dekorerer vi måske alligevel vindueskarmene med påskeliljer og farvede fjer og fylder køleskabet op med karrysild, æg og rejer for at holde traditionerne ved lige. At pynte op og spise påskens retter, er til stor glæde for os mennesker, men for dit kæledyr er situationen en helt anden. Er ejerne ikke opmærksomme, kan deres kæledyr komme meget galt afsted.

Af: Karoline Faxe , 7. april 2020

Påskeferien er snart over os, og selvom vi i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i de traditionelle påskeskikke. Vi kommer fortsat til at pynte op med små æg i forskellige farver, gule kyllinger der pynter i vindueskarmen og påskeliljer i potter og vaser samt nyde rullepølse, varm leverpostej og chokolade i massevis.  

Det er alt sammen en obligatorisk del af påsken for mange danskere, men er man ejer af et kæledyr, bør man være ekstra forsigtig. Her kan du læse om hvorfor.

Hunden

Mens vi holder traditionerne ved lige og guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også er på jagt i lækkerierne.

- Hvert år dør mange hunde som følge af forgiftning, og påsken bidrager til den statistik, mener Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hvis man gerne vil undgå det skrækscenarie, anbefaler hun, at hundeejere skal holde deres kæledyr helt væk fra påskemaden. Har hunden alligevel formået at bane sig vej til godterne og slugt noget forkert, skal man omgående kontakte en dyrlæge. Det kan være en god idé at undersøge inden påske, hvilke dyreklinikker i nærheden, der holder længere åbent i helligdagene.

De værste påske trusler

  • Mørk chokolade kan være livsfarlig for hunde.

  • Hårde nødder kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem.

  • Fed og salt mad fra påskebordet kan give saltforgiftning.

  • Vindruer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund.

  • Påskepynt kan føre til problemer med luftvejene og maven.

Katten

Også katten kan komme galt afsted i påsken. Her er nogle af de ting, katten kan komme til skade ved. 

- Hvert år til påske får vi mange henvendelser fra folk, som står i en rigtig ‘kattepine’. Dilemmaet går typisk ud på, at katteejerne kan se, at deres pelsede ven lider af alvorlige mavesmerter, som kan skyldes, at de har haft snuden i påskepynten, siger Tine Antvorskov. 

Tag hensyn til katten

  • Sørg for, at din kat har sikkert legetøj, den kan hygge sig med, når I nyder påskemaden.

  • Erstat påskepynt, der er farligt for katten, med andre pyntegenstande. Husk også at fjerne påskeliljer, som står i haven udenfor hjemmet, da de indeholder giftstoffer, som kattemaven ikke kan tåle.

  • Husk at holde altandøre og vinduer lukkede. Hvert år kommer mere end hundrede katte til skade efter fald fra altaner og vinduer.

  • Find ud af, om din dyrlæge har åbent i weekender og på helligdage.

Som en løsning på disse problemer foreslår  foreslår Tine Antvorskov et kompromis, hvor katteejerne indretter hjemmet med påskepynt uden for kattens rækkevidde. Samtidig kan man erstatte påskeliljer, farvede fjer og andre farlige pyntegenstande på bordet med en gul dug, flotte servietter og orkidéer.

Forbered dig på påsken

Hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har spist noget, det ikke kan tåle, skal du holde øje med, om den kaster op, får diarré eller viser andre tegn på ubehag. Læg også mærke til, om den spiser og drikker normalt.

Hvis kæledyret udviser tegn på sygdom, bør du kontakte din dyrlæge.

7. april 2020 Karoline Faxe
Mere om Påske

Aalborg Akvavit vil holde Danmarks største påskefrokost

Påskefrokosten er for de fleste danskere en traditionsrig  begivenhed. Desværre ser det i år ud som om, at vi skal lægge låg på traditionerne og de store begivenheder hen over påsken. Dog har Aalborg Akvavit ikke tænkt sig at lade restriktioner og smittefare ødelægge fællesskabet og traditionerne. De vil nemlig holde Danmarks største påskefrokost!

Pynt op med påske-gult ude og inde

At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende...

Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis...

Påske: Tips til flotte voksæg og påskekort i ferien

Vi giver dig og din familie inspiration til at lave flotte påskekort og voksæg til forårsgrenene.

5 tips: Sådan giver du dine påskeliljer et længere liv

Når de første påskeliljer titter frem, ved vi at foråret så småt er på vej. Men blomsternes liv kan være kort. Her får du fem gode råd til,...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud...

Kunsteriske æg til dit påskebord

De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både sjove og nemme at lave. De vil sikkert også vække glæde som årstidsbestemt værtindegave.

Sådan laver du et anderledes påskeæg

Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Bag disse lækre påskemuffins i påskeferien

Muffins til kaffen er et hit i påskedagene Opskriften er fra Dansukker(12 stk.) Ingredienser 100 g margarine 3/4 dl mælk 1 1/2 dl rørsukker...

Påskepynt af vatrondeller

Påsken er lige rundt om hjørnet! Se hvordan du laver det fineste påskepynt af vatrondeller.

Gå på æggejagt i påsken

I påsken skal der leges og hygges – vi skal nemlig på æggejagt! Bliv inspireret af disse idéer til æggejagt med din familie i påsken.

Påskepynt til påskebordet

Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...