Gækkebreve og påskekort behøver ikke kun være forbeholdt børnene.
Gækkebreve og påskekort behøver ikke kun være forbeholdt børnene. Foto: iStock

Påske: Tips til flotte voksæg og påskekort i ferien

Vi giver dig og din familie inspiration til at lave flotte påskekort og voksæg til forårsgrenene.

Af: Mette Møllevang, 609, 16. marts 2018

En kreativ påske med familien

Brug hyggetiden i påsken på at være kreativ med hele familien. Her får du inspiration til at lave flotte voksæg og påskekort i ferien.

Hjemmelavede voksæg

Tryk små klumper af modellervoks i forskellige farver sammen, og tril massen til en kugle. Form den derefter til et æg, og læg den på en bageplade, beklædt med bagepapir. Bag æggene efter anvisningen på modellervoks-emballagen. Figurerne kan gemmes og bruges år efter år. Læg dem i en lille kurv på en bund af fjer, i en lille æggebakke, i vindueskarmen eller hvor de ellers vil pynte.

Sjove påskefigurer

Sæt jer sammen omkring bordet, og kreér jeres helt egen personlige påskepynt. I skal bruge nogle store klumper modellervoks – og helst en lille smule fantasi.

Hvorfor æg, kyllinger, lam og harer? 

Æg hører påsken til. Traditionen stammer formentlig fra dengang, man fastede i 40 dage op til påske. I fasten måtte man ikke spise æg, og havde sandsynligvis et overskudslager af æg, når man nåede påsken.

Æg var en dyr spise

Æg var i gamle dage en finere spise end i dag. Dengang var æg meget værd og ikke noget, der indgik i hverdagskosten. Æg blev brugt som løn til præsten og som gave.

Derudover skyldes traditionen med æg til påske også ganske enkelt, at hønsene lægger flere æg på denne årstid. Påskekyllingerne er ganske enkelt knyttet til påsken, fordi de kommer ud af æggene.


Lam blev slagtet

Lam hører også påsken til både som spise og pynt. Det er en historie, som har rødder i Bibelen, hvor Gud sagde til Moses, at han skulle sige til hebræerne, at de skulle slagte et lam, stryge dets blod på dørkarmene og spise kødet. Så ville døden gå forbi deres hus. Påskeharen er en tysk tradition, som er flere hundrede år gammel.

Påskekort for voksne


Gækkebreve og påskekort behøver ikke kun være forbeholdt børnene. Hvorfor ikke drive lidt gæk med veninden, naboen eller kollegaen?

Du skal bruge:

Noget godt, kraftigt pap, vandopløselige Caran d’Ache farveblyanter eller kridt, pensel og vand. Også her er mulighederne og ideerne uendelige. Du kan også dekorere kortet med akrylfarver, klistre glimmer på, dekorere med bånd, glansbilleder og meget andet.

Sådan gør du

  1. Lav mønstre eller figurer i de farver, du holder af.
  2. Vælg godt med forskellige farver.
  3. Mel eventuelt kortet. Dyp derefter en pensel i vand, og mal oven på farverne, som flyder ud og bliver som akvarel, blot kraftigere i farverne.
  4. Dekorér med bånd, glimmer, glansbilleder og så videre, alt efter hvad du foretrækker.
16. marts 2018 Mette Møllevang, 609
Mere om Påske

Påsketraditioner truer vores kæledyr på livet

Påsken er lige om hjørnet, og selvom der ikke kommer gæster, dekorerer vi måske alligevel vindueskarmene med påskeliljer og farvede fjer og fylder køleskabet op med karrysild, æg og rejer for at holde traditionerne ved lige. At pynte op og spise påskens retter, er til stor glæde for os mennesker, men for dit kæledyr er situationen en helt anden. Er ejerne ikke opmærksomme, kan deres kæledyr komme meget galt afsted.

Aalborg Akvavit vil holde Danmarks største påskefrokost

Påskefrokosten er for de fleste danskere en traditionsrig begivenhed. Desværre ser det i år ud som om, at vi skal lægge låg på traditionerne...

Pynt op med påske-gult ude og inde

At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende...

Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis noget af planten er blevet indtaget - også mindre børn skal passe på. Vi guider dig her til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

5 tips: Sådan giver du dine påskeliljer et længere liv

Når de første påskeliljer titter frem, ved vi at foråret så småt er på vej. Men blomsternes liv kan være kort. Her får du fem gode råd til,...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud...

Kunsteriske æg til dit påskebord

De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både sjove og nemme at lave. De vil sikkert også vække glæde som årstidsbestemt værtindegave.

Sådan laver du et anderledes påskeæg

Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Bag disse lækre påskemuffins i påskeferien

Muffins til kaffen er et hit i påskedagene Opskriften er fra Dansukker(12 stk.) Ingredienser 100 g margarine 3/4 dl mælk 1 1/2 dl rørsukker...

Påskepynt af vatrondeller

Påsken er lige rundt om hjørnet! Se hvordan du laver det fineste påskepynt af vatrondeller.

Gå på æggejagt i påsken

I påsken skal der leges og hygges – vi skal nemlig på æggejagt! Bliv inspireret af disse idéer til æggejagt med din familie i påsken.

Påskepynt til påskebordet

Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...