Påske: Tips til flotte voksæg og påskekort i ferien

Påske

Vi giver dig og din familie inspiration til at lave flotte påskekort og voksæg til forårsgrenene.

Gækkebreve og påskekort behøver ikke kun være forbeholdt børnene.
Gækkebreve og påskekort behøver ikke kun være forbeholdt børnene. Foto: iStock

En kreativ påske med familien

Brug hyggetiden i påsken på at være kreativ med hele familien. Her får du inspiration til at lave flotte voksæg og påskekort i ferien.

Hjemmelavede voksæg

Tryk små klumper af modellervoks i forskellige farver sammen, og tril massen til en kugle. Form den derefter til et æg, og læg den på en bageplade, beklædt med bagepapir. Bag æggene efter anvisningen på modellervoks-emballagen. Figurerne kan gemmes og bruges år efter år. Læg dem i en lille kurv på en bund af fjer, i en lille æggebakke, i vindueskarmen eller hvor de ellers vil pynte.

Sjove påskefigurer

Sæt jer sammen omkring bordet, og kreér jeres helt egen personlige påskepynt. I skal bruge nogle store klumper modellervoks – og helst en lille smule fantasi.

Hvorfor æg, kyllinger, lam og harer? 

Æg hører påsken til. Traditionen stammer formentlig fra dengang, man fastede i 40 dage op til påske. I fasten måtte man ikke spise æg, og havde sandsynligvis et overskudslager af æg, når man nåede påsken.

Æg var en dyr spise

Æg var i gamle dage en finere spise end i dag. Dengang var æg meget værd og ikke noget, der indgik i hverdagskosten. Æg blev brugt som løn til præsten og som gave.

Derudover skyldes traditionen med æg til påske også ganske enkelt, at hønsene lægger flere æg på denne årstid. Påskekyllingerne er ganske enkelt knyttet til påsken, fordi de kommer ud af æggene.


Lam blev slagtet

Lam hører også påsken til både som spise og pynt. Det er en historie, som har rødder i Bibelen, hvor Gud sagde til Moses, at han skulle sige til hebræerne, at de skulle slagte et lam, stryge dets blod på dørkarmene og spise kødet. Så ville døden gå forbi deres hus. Påskeharen er en tysk tradition, som er flere hundrede år gammel.

Påskekort for voksne


Gækkebreve og påskekort behøver ikke kun være forbeholdt børnene. Hvorfor ikke drive lidt gæk med veninden, naboen eller kollegaen?

Du skal bruge:

Noget godt, kraftigt pap, vandopløselige Caran d’Ache farveblyanter eller kridt, pensel og vand. Også her er mulighederne og ideerne uendelige. Du kan også dekorere kortet med akrylfarver, klistre glimmer på, dekorere med bånd, glansbilleder og meget andet.

Sådan gør du

  1. Lav mønstre eller figurer i de farver, du holder af.
  2. Vælg godt med forskellige farver.
  3. Mel eventuelt kortet. Dyp derefter en pensel i vand, og mal oven på farverne, som flyder ud og bliver som akvarel, blot kraftigere i farverne.
  4. Dekorér med bånd, glimmer, glansbilleder og så videre, alt efter hvad du foretrækker.
16. marts 2018
Mere om Påske

Pynt op med påske-gult ude og inde

Påske At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende højtid, påsken. Vi giver dig en guide til, hvordan du selv laver flotte, gule påskeæg til pynt. 

Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Påske Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis...

5 tips: Sådan giver du dine påskeliljer et længere liv

Påske Når de første påskeliljer titter frem, ved vi at foråret så småt er på vej. Men blomsternes liv kan være kort. Her får du fem gode råd til,...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Påske Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud, for netop de traditionelle pilekviste og forsytia afgiver pollen, der minder om birkepollen, som mange danskere er allergiske over for.

Kunsteriske æg til dit påskebord

Påske De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både...

Sådan laver du et anderledes påskeæg

Påske Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Bag disse lækre påskemuffins i påskeferien

Påske Muffins til kaffen er et hit i påskedagene Opskriften er fra Dansukker(12 stk.) Ingredienser 100 g margarine 3/4 dl mælk 1 1/2 dl rørsukker 2 æg 1 tsk bagepulver 1 tsk Vaniljesukker 2 spsk kartoffelmel 2 1/2 dl hvedemel Fromage 3 æg 2 dl Flormelis 2 dl kaffefløde saft og reven skal af 1 citron 5 blade husblas 3 dl piskefløde Pynt: Flor med chokolade og jordbærsmag.  Sådan gør du: Smelt margarine, og tilsæt mælk. Varm op til kogepunktet. Pisk æg og sukker let. Bland alle de tørre ingredienser, og rør dem i æggemassen skiftevis med mælkeblandingen. Hæld dejen i papirforme eller i en muffinform, og bag midt i ovnen ved 225° i ca. 12 minutter. Lad kagerne køle af.  Skær et låg af hver muffin, og del låget i to. Læg husblas i blød i rigeligt vand. Bland kaffefløde, æg og Flor Tropical i en kasserolle, og varm op, til det bliver cremet. Tag husblassen op af vandet, og rør den i den varme creme. Tilsæt citronsaft og -skal. Pisk fløden til skum, og vend den i den afkølede creme.  Læg fromage på hver muffin med en ske. Sæt de to dele af låget i som vinger. Bland Flor med chokolade- og jordbærsmag (Flormelis med smag) med lidt vand, og pynt kagerne med øjne og næb. Stil dem i køleskabet, indtil de skal på bordet.

Påskepynt af vatrondeller

Påske Påsken er lige rundt om hjørnet! Se hvordan du laver det fineste påskepynt af vatrondeller.

Gå på æggejagt i påsken

Påske I påsken skal der leges og hygges – vi skal nemlig på æggejagt! Bliv inspireret af disse idéer til æggejagt med din familie i påsken.

Påskepynt til påskebordet

Påske Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Påske Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Leg med æg - gemme, finde, løbe og trille

Påske I påskens fridage er det en oplagt idé at lave forskellige lege med hele familien. Få tre forslag til lege med æg - gå på æggejagt, løb med æg eller se hvem der er bedst til at trille dem.

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Påske Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...