Gode tips og ideer til påsken
I Danmark er påsken forbundet med mange hyggelige traditioner, heriblandt udveksling af påskeæg og gækkebreve samt påskefrokost med godt selskab, god mad og påskebryg.
Her på siden kan du finde inspiration til påskepynt og andre hyggelige aktiviteter, du og din familie kan lave sammen i påsken.
Hvorfor fejrer vi påsken?
I Danmark fejrer vi den kristne påske, der er en af kristendommens vigtigste højtider. Påsken stammer oprindeligt fra den jødiske fest pesach, hvor jøderne mindes begivenheder i den jødiske historie
I modsætning til den jødiske påske, fejrer vi i Danmark Jesu soningsdød og opstandelse, som vi mindes påskedag.
Hvornår ligger påsken?
Påskedag kan ligge fra den 22. marts til den 25. april. Dette skyldes, at påskedag altid ligger søndagen efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. De øvrige helligdage, Fastelavn, Store Bededag, Kristi Himmelfart og pinsen, afhænger af påskedag og falder derfor også forskelligt fra år til år.
Påskens farver og symboler
De farver, der primært forbindes med påske er farverne gul, grøn, orange, lyserød og lilla. Dette skyldes, at påsken ligger i foråret, hvor løgplanter, som påskeliljer, tulipaner og vintergækker, springer ud. Derudover bliver æg, kyllinger, lam og harer også forbundet med påske.
Derfor er æg og kyllinger symboler på påske
Æg hører påsken til. Traditionen stammer formentlig fra dengang, man fastede i 40 dage op til påske. I fasten måtte man ikke spise æg, og havde sandsynligvis et overskudslager af æg, når man nåede påsken.
Æg var i gamle dage en finere spise end i dag. Dengang var æg meget værd og ikke noget, der indgik i hverdagskosten. Æg blev brugt som løn til præsten og som gave.
Derudover skyldes traditionen med æg til påske også ganske enkelt, at hønsene lægger flere æg på denne årstid. Påskekyllingerne er ganske enkelt knyttet til påsken, fordi de kommer ud af æggene.
Derfor er lam og harer symboler på påske
Lam hører også påsken til både som spise og pynt. Det er en historie, som har rødder i Bibelen, hvor Gud sagde til Moses, at han skulle sige til hebræerne, at de skulle slagte et lam, stryge dets blod på dørkarmene og spise kødet. Så ville døden gå forbi deres hus. Påskeharen er en tysk tradition, som er flere hundrede år gammel.