Tips og tricks om vinen

Ugens små og lette tips og tricks, der giver dig mere glæde af vinen.


Når du åbner vinen lidt før brug

Hvis du ønsker at åbne en vin lidt tid før serveringen, for at den kan få lidt luft, så gør dig selv den tjeneste at skænke et ganske lille glas, så vinen lige får lidt luft ned i flasken og overfladen til iltningen bliver noget større – i forhold til, hvis du bare åbner flasken ved kun at tage proppen af.

Du får samtidigt mulighed for at tjekke, om vinen er i orden, og om den evt. trænger til at blive yderligere luftet på en karaffel.

Sørg for, at vinen beholder den rette temperatur og ikke bliver for varm inden serveringen. Sæt flasken et køligt sted, eller sæt den evt. i køleskabet en stund, så vinen efterfølgende kan nydes i den rigtige temperatur – normalt mellem 15 og 18 grader.

Se på flaskens hals og prop

Du kan let se små nyttige ting, ved at kikke på flaskens hals og prop.

Hvis en prop er sunket en anelse ned i flaskens åbning, så har den måske være opbevaret for koldt i længere tid.

Det behøver ikke at være tegn på, at vinen derved er dårlig, men måske mere et hint om, at der kan være et problem, og at man derfor skal være ekstra opmærksom.

Hvis en prop har hævet sig op over flaskeåbningens top, så kan det være et tegn på, at vinen muligvis har være opbevaret for varmt i længere tid.

Her skal man være ekstra opmærksom, da det kan betyde, at vinen har fået fremprovokeret den naturlige modning på flasken og derved har taget skade.

Her kan man i nogle tilfælde se, at vinen også er gået op gennem korkproppen, så den evt. også føles lidt blød. Så skal man være forberedt på, at en sådanne vin ikke er en fornøjelse at drikke.

En vin skal helst ligge i temperatur mellem 10 og 15 grader, hvis man ønsker at gemme den nogle år.

Se på flaskens hals, om vinen evt. er sunket i niveau, som på viste billede, hvor vinen ligger ca. 10-15 mm under normal påfyldning. Vinens overflade skal helst ligge helt op mellem 5-10 mm fra etiketten i toppen af flasken.

Når vinen er sunket i flasken, så betyder det, at vinen langsomt er fordampet op gennem korkproppen, og at den derfor muligvis har taget skade.

Hvis proppen er af høj kvalitet, så er det ikke altid, at vinen derved er udrikkelig. Men man skal bare være forberedt på, at vinen meget sandsynligt har set sine bedste dage, og at den har måske også har mistet sin saft og kraft og derved ikke er den store fornøjelse at drikke.

Bestil en vinkøler til rødvinen

Hvis du er på restaurant og har bestilt en god flaske rødvin, som du ønsker at nyde bedst muligt, så er det en god idé at bestille en vinkøler til rødvinen, hvis flasken føles for varm. Ingen har lyst til at betale flere hundrede kroner for en vin på restaurant, for så at skulle drikke den alt for varm.

Det kan mange steder være et stort problem om sommeren, hvor temperaturen ligger mellem 20 og 25 grader, hvorved vinen hurtig bliver alt for varm, selvom den bliver sat på bordet ved de ca. 18 grader.

Rødvinen kan hurtigt køles ned til korrekt drikketemperatur i en vinkøler med is og masser af vand, så det iskolde vand omslutter hele flasken og nedkøler hurtigt og effektivt. Det tager kun omkring 10-15 minutter at få vinen justeret ned i temperatur, og så kan flasken tages op og ned i køleren efterfølgende, så man kan nyde vinen i den rigtige temperatur under hele middagen.

Mest læste artikler