Omhældning af vinen på karaffel

Vinskole

Når man ønsker at give vinen de bedste betingelser, bør den serveres med omtanke, så man opnår det bedste resultat.

Foto: Tom Nybroe

En vin fortjener en god behandling, den rette temperatur og det rigtige glas. Den korrekte dekantering og iltning er også vigtige faktorer, når vinen skal have optimale betingelser for at folde sig ud.

Dekantering af vinen er der egentligt kun tale om, hvis vinen har bundfald. Men i de fleste tilfælde benytter man omhældning i karaffel for at ilte og åbne vinen, så den kan udfolde sit bedste potentiale optimalt.

Dekantering af vinen på karaffel

Der er som sagt kun tale om dekantering af vinen, hvis den har bundfald. Her taler vi som regel om vine med lidt alder. Hvis man ved, at der kan være risiko for bundfald i en flaske vin, som har ligget nogle år, så er det vigtigt at stille flasken på højkant nogle timer før dekanteringen, for at bundfaldet kan flade ned i bunden af flasken.

Efterfølgende hældes vinen stille og roligt over i karaflen, uden at lufte vinen for meget. Tilt evt. karaflen, så den ligger lidt på skrå og stop med omhældningen, når bundfaldet bliver synligt i flaskens og karaflens hals. Derved skiller man bundfaldet fra vinen.

Når det er en ældre vin, så skal den ikke nødvendigvis stå længe på karaflen, da vinen måske allerede har opnået sit optimale potentiale og ikke skal risikere at flade ud i smagen.

Iltning af vinen på karaffel

En rigtig iltning af vinen skal gøres med størst mulig respekt for vinens følsomhed, så smag og aroma kan folde sig optimalt ud. Når vinen hældes på en karaffel, gennemgår den en iltningsproces, der åbner og blødgør vinen. 

Komplekse vine, der har ligget længe på fad samt store og kraftige vine, har i mange tilfælde godt af at få en omhældning på karaffel, for at udvikle hele sit bedste potentiale. Selv unge hverdagsvine nyder godt af at få luft og åbnet op for smagsnuancerne. 

Krav til en god karaffel

Ud over at se smuk ud på bordet bør karaflen også have en udformning, der understøtter iltningen både under selve omhældningen, og når vinen efterfølgende hviler i karaflen. En karaffel skal være let at arbejde med og have en god balance samt være god at skænke af. 

Når man hælder vin på en karaffel, iltes den under omhældningen. Anvender man en karaffel med god bredde i bunden, får vinen en stor overflade, der øger iltningen.

Ønsker man at åbne en vin, så aromaen og de forskellige nuancer kommer rigtigt frem, og man samtidigt lige får blødgjort en evt. stramhed i vinen, så er det vigtigt, at karaflen giver mulighed for en nænsom omhældning, uden at stresse vinen.  

Luft vinen hele veje fra flasken til bunden af karaflen

I det øjeblik vinen finder vej fra flasken og ned gennem karaflens hals, påbegynder iltningen. Når karaflens tragt har en stor åbning og en smal hals, så sikrer det, at vinen slynges rundt med centrifugal kraft og lægger sig i et tyndt lag i hele karaflens inderside på sin vej ned mod bunden, hvilket giver vinen en effektiv iltning hele vejen, uden at stresse vinen.

De færreste tænker over, at vinens vej ned til bunden også er af stor betydning, og hvis man bruger 30 til 40 sekunder på at hælde vinen op i karaflen, så har man allerede givet vinen en meget effektiv og skånsom iltning, der gør, at vinen i langt de fleste tilfælde allerede kan skænkes efter 10 til 15 minutter i karaflen, hvor vinen så lige er faldet til ro og har udviklet sig.

Hvornår er vinen klar til servering?

Når vinen er skænket i karaflen og faldet til ro, så starten man med først at få det visuelle indtryk af vinen. Man skal helst kunne se vinens beskaffenhed og farven i kanten gennem et tyndt lag - og derved kontrollere, om vinen ser ud som den skal. 

Efter 10-15 minutter slynges vinen forsigtigt rundt i karaflen, så man kan dufte til vinens bouquet og tjekke, om vinen er klar til servering. En god tommelfingerregel er, at når man kan dufte vinen fra karaflen, så er den klar til servering. 

Vinen skænkes i glasset i en tilpas mængde, der giver en god balance og en god overflade til videreudvikling af vinen i glasset.

Stress ikke vinen

Pas på med at stresse vinen, når du lufter den på en karaffel. Vin er en levende organisme, der skal behandles med følelse og respekt, hvis man ønsker at opnå den bedste oplevelse med vinen. Defor er det vigtigt, at man ikke stresser vinen, så den risikerer at lukke sig, og man derved arbejder imod hensigten med at åbne vinen. 

Mange vine ligger i karantæne i nogle uger efter hjemkomsten fra de fjerne lande, hvor vinen har været rystet og i bevægelse på de lange ture med skib og biler. Vinen risikerer at lukke sig, så den i nogle tilfælde helt kan miste sin smag og balance. Vinen er klar til salg, når den igen er faldet til ro og har fundet tilbage til sin optimale balance.

Derfor er det vigtigt med en nænsom og professionel omhældning, der lader vinen komme til sit rette - uden at blive rystet ud af sin fine balance. Dette gælder specielt for vine med lidt alder.

Start iltningen med en lidt køligere vin

Vinen skal have den rette temperatur, når den er færdig til servering fra karaflen. Hold temperaturen nede, når du starter med at lufte vinen på karaffel. Regn med, at vinen kan stige op til mellem en og to grader på 10 minutter alt efter, hvor meget luft vinen får på vej ned i karaflen. Hvis du ønsker at lufte vinen på en karaffel i 30 minutter og servere den ved 15-16 grader, så skal du starte med en vin på omkring de 10-12 grader. Se også afsnittet "Temperaturen på vinen".

6. december 2017
Mere om Vinskole