Nyd vinen i de rigtige glas

Vinskole

Det har stor betydning for den optimale oplevelse med vinen, at man nyder den af de rigtige glas.

Foto: Tom Nybroe

En vin fortjener en god behandling, den rette temperatur og det rigtige glas, hvis man ønsker at opleve vinen folde sig optimalt ud, så duft og smag træder tydeligt frem med respekt for vinens essens og nuancer. 

Krav til vinglasset

Vinglas skal helst være enkle og gennemsigtige, så man kan iagttage vinens farve og konsistens. Stilken skal give en god balance, når man holder på stilken lige under glassets skål, og derved undgår man samtidigt at efterlade fingermærker på glasset eller opvarme vinen med hænderne.

Forholdet mellem væskemængde, overflade og åbning er vigtig, så der er en nøje afstemt afstand fra glassets åbning og ned til vinen i glasset. Det giver vinens dampe optimale betingelser for at cirkulere og fremhæver bouquet’en.

Almindeligvis skal glasset fyldes op til omkring den bredeste del af glasset, så vinen kan udnytte den store overflade at udvikle sig på. Derfor er det vigtigt at vælge et glas, hvor det bredeste punkt ligger rigtigt, og ikke for højt oppe på glasset, således at der ikke skal skænkes for meget i glasset for at udnytte den store overflade.

En tommelfingerregel for en korrekt skænkning er ca. 6 glas på en flaske. På vinbar og restaurant arbejder man mange steder med at skænke 15 cl., som svarer til 5 glas på en flaske. 

Hvilke glas til hvidvine

De fleste hvidvine med flotte og syrlige frugtnuancer, og uden fadlagring, tæmmes og udvikles elegant på en lidt mindre overflade, så duften og bouquet’en fastholdes uden at forsvinde fra vinen.

Hvidvine med lidt mere kraft og en anelse fadlagring har godt af at blive skænket i et glas med lidt større overflade, så hvidvinen bedre kan udvikle sit potentiale.

De kraftige hvidvine med masser af sol og fad kræver plads til udvikling i glasset for at åbne sig. Her vil den store overflade i et almindeligt større rødvinsglas give de kraftige oversøiske hvidvine mulighed for at åbne op for duften og smagen i et glas med en større overflade.

Hvilke glas til rødvine

Vælg glasset efter hvor stor en overflade vinen tåler at blive serveret på. Rødvinsglas med stor skål og en stor overflade sikrer den hurtigste og bedste iltning og udvikling af vinen i glasset.

Lidt mindre overflade sikre, at vinen ikke når at flade ud, hvis vinen skulle have nogle år på bagen. Den mindre overflade sikre, at ældre vine, der har toppet formkurven, ikke får for meget ilt i glasset, så duften og smagen kan holdes intakt.

De helt store glas er velegnede til store og kraftige vine, der kræver plads for at udfolde sit fulde potentiale for en flot smags- og duftoplevelse. De omfangsrige overflader giver de bedste iltningsbetingelser og åbner hurtigere op for vinens nuancer. Her taler vi om alkoholtunge vine, som Amarone og de kraftige oversøiske vine med masser af sol og fad, der nyder godt af, at aromaen kan sprede sig bedre. Komplekse vine som Barolo og Brunello, der kræver tid og masser af ilt til at udvikle sig i glasset, så de fine nuancer når at komme helt frem, vil helt klart klare sig bedst i de store glas. 

Også de helt unge samt billigere vine nyder godt af at få en stor overflade og masser af ilt til at åbne og blødgøre sig på. Derved får man let løftet vinen til et bedre niveau.

Hvilket glas til Champagne

Champagne, Cava og anden Sparkling Wine kan nydes på flere forskellige måder. Normalt har vi vænnet os til at nyde Champagnen i de smalle glas. Men i dag er det igen blevet moderne at nyde boblerne i Champagneskåle.

 

Det er selvfølgelig en smagssag, hvornår man skal gøre det ene eller det andet. Men som udgangspunkt kan man sige, at boblerne helt klart holder sig bedre i de smalle glas, som vil være optimale til en Champagnemiddag eller til en reception, hvor boblerne skal holde sig friske i længere tid. 

Hvis man åbner, skænker, skåler og drikker Champagnen med det samme, så vil boblerne sagtens holde sig friske, mens glasset tømmes. Her vil man så også kunne dufte Champagnen bedre, da man let kan få næsen helt ned til overfladen. Det virker i nogle situationer måske også mere festligt til en velkomst eller en nytårsaften med de brede smukke glas. 

Det mest optimale er måske en mellemting, hvor man på de nyere Champagneglas i dag kan se, at overfladen og åbningen er blevet større, så man bedre kan komme til at dufte og smage frugten og nuancerne, når der er lidt overflade at udvikle de ædle dråber på.

Mange steder på barer og restauranter bruger man i dag også de lidt smallere hvidvinsglas med lidt kant til servering af Cava og Sparkling Wine. Det tæmmer boblerne samtidig med, at det åbner flot op for duften og smagen, hvilket giver bedre betingelser for en god oplevelse med de skønne dråber. 

13. december 2017
Mere om Vinskole