Grillopskrifter til sensommeren i haven

Der er stadig masser af kraft i sommeren, så du kan sagtens nyde grillmaden og haven i sensommeren. Her kommer lidt inspiration til anderledes men meget velsmagende retter til grillen, som også er nemme at tilberede.


Nyd udendørslivet i sensommeren

De lyse nætter har sagt farvel for i år, men der er stadig masser af saft og kraft i udendørslivet. Det er nu, haven er ren nydelse, og hvad er bedre end at læne sig tilbage og nyde høsten af sine anstrengelser sammen med et godt måltid mad? Måske er du gået lidt død i ristede pølser og burgere på grillen, så her kommer lidt inspiration til anderledes grillmad.

Grillet lam med løg og bagte grøntsager

4 personer

800 g lammeculotte med fedtkant
1 bundt forårsløg
2 rødløg
600 g ”sæsongrønt”, majroer, karotter, fennikler el. lign.
Rosmarin og citron
Olivenolie, vand, salt og peber

Puds overflødigt fedt fra og rids fedtkanten grundigt i tern. Skær grøntsagerne i mundrette stykker, pak dem i små staniolpakker, dryp olivenolie over og luk.

Til marinade blendes frisk rosmarin og citronskal med lidt VAND, salt og peber. Læg kødet i marinaden, og lad det trække længst muligt og gerne natten over.

Når kødet skal tilberedes, skal grillen være MEGET varm. Grill culotten på alle sider, og læg staniolpakkerne ved siden af. Grill også de halverede rødløg direkte på grillen.

Stegetiden afhænger af culottens størrelse. Vil du være helt sikker, brug et stegetermometer. Lammet skal være oppe på 65°, før det er færdigt, og skal hvile under stanniol.

Æblecider-braiseret svinebryst, syltede skalotteløg og æblekompot

4 personer

800 g grillkøller (grisens spoleben)
½ l æblecider
¼ l æbleeddike
2 fed hvidløg
frisk rosmarin
8 peberkorn
sukker
laurbærblade
salt og peber
8 skalotteløg eller perleløg
½ kg madæbler (gerne en bitter sort)
¼ stang vanilje
hvidvin
Evt. Rugbrød og sennep

Lav en mormorlage af 1 dl vand, 1 dl eddike, 1 dl sukker, laurbær, salt og 4 peberkorn. Kog lagen op og lad køle af.

Pil løgene og steg dem kort i smør. Læg dem i lagen. Nu skal løgene trække længst muligt og gerne natten over.

Grill køllerne direkte på grillen. Læg dem i en stegeso, der tåler varmen, sammen med æblecider, eddike, lidt vand, hvidløg, rosmarin, 4 peberkorn og laurbær. Grillen skal være min. 160° , og køllerne skal simre her 1 time og 45 min. Imens skæres æblerne i tern. Damp dem ind med et mini-skævt hvidvin (kompotten skal være ”fast”). Smag til med sukker og vanilje. Kompotten må gerne have bid, så den skal ikke simre for længe.

Anret køllerne med de stegte, syltede løg og æblekompotten. Server gerne rugbrød og sennep til.

Sådan griller du retterne

De spændende opskrifter er skabt af kokken Gorm, der har udviklet dem specielt til Morsøs grill Forno.

Men du kan også bruge en anden grill-type til formålet. Hvis du har en gasgrill, så husk at tilsætte lidt røg fra et stykke brænde/kul under tilberedningen.

Mest læste artikler