Søndag skal du huske at stille uret én time tilbage.
Søndag skal du huske at stille uret én time tilbage. Foto: Pixabay

Vi skal stille uret en time tilbage - måske for næstsidste gang?

Natten til søndag den 27 oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Men det kan være næstsidste gang! 

Vinteren er på vej. Nu bliver dagene kortere og mørkere, græsset dækkes snart af frost og… Var der ikke også noget andet? 

Jo, for natten mellem lørdag den 26. oktober og søndag den 27. oktober skal du huske at stille uret én time tilbage. Der går vi nemlig fra sommertid til vintertid - eller ‘normaltid’, som det egentlig hedder.

Kan snart være sidste gang 

Det kan dog snart være sidste gang, vi vinder den ekstra time ved at gå fra sommertid til vintertid. Tilbage i 2019 vedtog EU-kommisionen nemlig efter mange diskussioner at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landende siden 1980. 

Forslaget er resultatet af en offentlig høring, hvor 4,6 millioner EU-borgere deltog. Her ønskede 84 procent af de adspurgte at afskaffe den nuværende ordning. Mange troede, at Europa-kommissionen ville lade EU-landende bestemme om de ville afskaffe ordningen allerede 2019, og derfor forberedte flere sig på at stille uret tilbage for sidste gang i efteråret 2018.

Men nej, du er stadig nødt til at stille uret en time tilbage til vintertid søndag den 27. Oktober 2019. Det er først fra 2021 at det ifølge parlamentarikerne skal være op til de enkelte medlemslande, om de vil følge den nuværende vintertid eller sommertid hele året rundt.

Frem eller tilbage

To gange årligt stiller vi uret en time frem eller en time tilbage. .Vi stiller tiden én time frem i foråret, altid den sidste søndag i marts, og én time tilbage i efteråret, altid den sidste søndag i oktober. Ordningen er blevet til, fordi det giver os bedre mulighed for at udnytte døgnets dagslys.  

Hvem bruger sommertid? 

De fleste lande på de nordlige breddegrader bruger sommertid fra marts/april til oktober/november, mens nogle lande på den sydlige halvkugle har sommertid i månederne fra september/oktober til februar/april. 

Lande tæt på ækvator bruger sjældent sommertid eftersom dagenes længde ikke varierer særlig meget i løbet af året. 

I Europa er det kun Island som ikke stiller uret efter sommertid. I Danmark og de fleste andre europæiske lande varer sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Præcis hvilket tidspunkt uret skal stilles på, varierer fra land til land.

22. oktober 2019
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en!...

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også...

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver ødelagt ved fx at redde tingene i sikkerhed og lede vandet væk, hvis du har mulighed for det. Herefter skal du kontakte dit forsikringsselskab.

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal...

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år....

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsigten, fastgør tagsten og -plader og gennemgå haven for ustabile træer, så er du allerede godt hjulpet.

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op.

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og langt bedre for miljøet. Som husejer er det dit ansvar, at fortovet foran dit hus er brugbart i dagstimerne.

Efter skybruddet skal du passe på rotter

Når skybruddet er overstået, og du måske skal i gang med at rydde op efter oversvømmelse i kælderen eller garagen, skal du tjekke dig selv...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...