Natten til søndag den 25. oktober skal du huske at stille uret én time tilbage.
Natten til søndag den 25. oktober skal du huske at stille uret én time tilbage. Foto: Pixabay

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste gang. 

Vinteren er på vej. Nu bliver dagene kortere og mørkere, græsset dækkes snart af frost og… Var der ikke også noget andet? 

Jo, for natten mellem lørdag den 24. oktober og søndag den 25. oktober skal du huske at stille uret én time tilbage. Der går vi nemlig fra sommertid til vintertid - eller ‘normaltid’, som det egentlig hedder.

Kan snart være sidste gang 

Det kan dog snart være sidste gang, vi vinder den ekstra time ved at gå fra sommertid til vintertid. Tilbage i 2019 vedtog EU-kommisionen nemlig efter mange diskussioner at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landende siden 1980. Fra 2021, besluttede parlamentarikerne, skulle det i stedet være op til de enkelte medlemslande, om de ville følge den nuværende vintertid eller sommertid hele året rundt.

Forslaget var resultatet af en offentlig høring, hvor 4,6 millioner EU-borgere deltog. Her ønskede 84 procent af de adspurgte at afskaffe den nuværende ordning.

Det er imidlertid langt fra sikkert, at EU-parlamentarikerne får deres vilje. Det fortæller Marianne Vind, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.

- EU har længe talt om at gøre det forbi med skiftet mellem sommer- og vintertid. Det er helt hen i vejret. Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at den ene tid skulle være bedre end den anden. Tværtimod kan man sige, at skiftet hjælper os, der bor højt mod Nord med at få mest muligt ud af de lyse timer. Nu er forhandlingen gået i stå i Rådet, hvor det nuværende tyske formandskab ikke har vist nogen interesse for at tage emnet op igen. Der er jo også rigeligt andet at se til for tiden, skriver Marianne Vind i en udtalelse til idenyt.dk.

Hvornår skifter vi til vintertid og sommertid?

To gange årligt stiller vi uret en time frem eller en time tilbage. Vi stiller tiden én time frem i foråret, altid den sidste søndag i marts, og én time tilbage i efteråret, altid den sidste søndag i oktober. Ordningen er blevet til, fordi det giver os bedre mulighed for at udnytte døgnets dagslys.  

Hvem bruger sommertid og vintertid? 

De fleste lande på de nordlige breddegrader bruger sommertid fra marts/april til oktober/november, mens nogle lande på den sydlige halvkugle har sommertid i månederne fra september/oktober til februar/april. 

Lande tæt på ækvator bruger sjældent sommertid eftersom dagenes længde ikke varierer særlig meget i løbet af året. 

I Europa er det kun Island, som ikke stiller uret efter sommertid. I Danmark og de fleste andre europæiske lande varer sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Præcis hvilket tidspunkt uret skal stilles på, varierer fra land til land.

14. oktober 2020
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en!...

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også Mythbusters eksperiment med en noget overraskende konklusion. 

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal...

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.  

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op. 

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...