Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.  

Af: Mette Nexmand , 7. januar 2016

Ingen ægte isvinter siden 1986

I tror, I fryser, men det er noget værre klynkeri, for den smule vinter, vi oplever i disse dage, er ingenting i forhold til de store isvintre i Danmark.
Den seneste var i 1986, hvor farvandene frøs til is, og snedriverne var høje som huse. Især det første – at havet fryser, og der skal sættes isbrydere ind – er en af de vigtige krav til, at man kan sætte 'is' foran vinter og tale om den undtagelsestilstand, vedvarende kulde kan give.

Vinteren 2009-10 var også usædvanligt kold, og sneen væltede ned over Danmark i månedsvis.
Men det år kategoriseres ikke som isvinter, fordi kulden ikke gav problemer med tyk is på farvandene. Og sådan kan man blive ved.

1941 var den værste vinter i 100 år

Summen af danske meterologer og andre vejreksperters viden siger dog, at rigtige isvintre er mere sjældne, end vi tror. Der har således kun været 15 de seneste 100 år, og heraf regnes vinteren 1941-42 som den absolut værste, ikke mindst fordi den faldt under Anden Verdenskrig. Der blev målt ned til -27 grader på de værste dage, og minusgrader var hyppigere end plus.

39-40 var også skæbnesvanger og isnende som vinter betragtet, og der tales stadig om de følger, kulden og den tyske besættelse gav tilsammen.

Fuglene skulle reddes i isvinteren 1963

Så blev det langt mere hyggeligt i 60'erne, hvor der var større velstand i landet, og de hårde vintre især gik ud over fuglebestandene.

I videoen herunder kan du se, hvordan man i 1963 gjorde en stor indsats for at holde svaner og andre overvintrende fugle i live.
63 var i øvrigt en af de absolut mest brutale isvintre – den står på 4. pladsen over de koldeste vintre i Danmark gennem 100 år.

Kilde: DMI m.fl.

Se videoen fra isvinteren 1963

7. januar 2016 Mette Nexmand
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også...

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal være opmærksom på. Vi giver dig her 8 råd til, hvordan du skovler sneen korrekt og undgår unødig overbelastning og mulige skader. 

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op. 

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...