Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.  


Ingen ægte isvinter siden 1986

I tror, I fryser, men det er noget værre klynkeri, for den smule vinter, vi oplever i disse dage, er ingenting i forhold til de store isvintre i Danmark.
Den seneste var i 1986, hvor farvandene frøs til is, og snedriverne var høje som huse. Især det første – at havet fryser, og der skal sættes isbrydere ind – er en af de vigtige krav til, at man kan sætte ‘is’ foran vinter og tale om den undtagelsestilstand, vedvarende kulde kan give.

Vinteren 2009-10 var også usædvanligt kold, og sneen væltede ned over Danmark i månedsvis.
Men det år kategoriseres ikke som isvinter, fordi kulden ikke gav problemer med tyk is på farvandene. Og sådan kan man blive ved.

1941 var den værste vinter i 100 år

Summen af danske meterologer og andre vejreksperters viden siger dog, at rigtige isvintre er mere sjældne, end vi tror. Der har således kun været 15 de seneste 100 år, og heraf regnes vinteren 1941-42 som den absolut værste, ikke mindst fordi den faldt under Anden Verdenskrig. Der blev målt ned til -27 grader på de værste dage, og minusgrader var hyppigere end plus.

39-40 var også skæbnesvanger og isnende som vinter betragtet, og der tales stadig om de følger, kulden og den tyske besættelse gav tilsammen.

Fuglene skulle reddes i isvinteren 1963

Så blev det langt mere hyggeligt i 60’erne, hvor der var større velstand i landet, og de hårde vintre især gik ud over fuglebestandene.

I videoen herunder kan du se, hvordan man i 1963 gjorde en stor indsats for at holde svaner og andre overvintrende fugle i live.
63 var i øvrigt en af de absolut mest brutale isvintre – den står på 4. pladsen over de koldeste vintre i Danmark gennem 100 år.

Kilde: DMI m.fl.

Se videoen fra isvinteren 1963

Mest læste artikler