Er du opmærksom på, hvordan du passer på dig selv, når du skovler sne?
Er du opmærksom på, hvordan du passer på dig selv, når du skovler sne? Foto: iStock

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal være opmærksom på. Vi giver dig her 8 råd til, hvordan du skovler sneen korrekt og undgår unødig overbelastning og mulige skader. 

Af: Mette Rostgaard Knudsen, 9. november 2016

Er du over 55 år eller har risiko for hjerteproblemer? Så bør du især være opmærksom

Folk med risiko for hjerteproblemer bør være ekstra opmærksomme. Sneskovling tilføjer stress til hjertet samtidig med at det kolde vejr bremser ilten til hjertet. Faktisk er folk over på over 55 år fire gange mere udsatte for at opleve hjerterelaterede problemer, mens de skovler sne. 

8 regler, du bør følge for at skovle sne korrekt

Uanset om du er i risikozonen for hjerteproblemer eller ej, er der nogle forhåndsregler, du bør følge for at skovle sne så sikkert og nemt som muligt.

1. Start med at skovle tidligt

Frisk sne er nemmere at fjerne, da det ikke er lige så solidt pakket. Det kræver derfor langt færre kræfter at skubbe og løfte det.

2. Vælg en ergonomisk skovl

Gå efter en skovl, som hverken er for tung, for kort eller for lang i forhold til din størrelse. En kort skovl tvinger dig til at bøje for meget forover, mens en for lang skovl gør det hårdere at løfte vægten for enden af skovlen.

3. Lad dine ben- og lårmuskler lave det hårde arbejde – ikke din ryg

Og skub sneen så meget som muligt i stedet for at løfte det.

4. Tag tøj på i flere lag, så det nemt kan fjernes i takt med at kroppen varmes op

Dæk din næse og mund til med et halstørklæde, så du nedsætter mængden af kold luft, du indånder. Vær dog opmærksom på, at intet skærmer dit syn, så du udgår at snuble over isen eller den ujævne grund.

5. Undgå at blive dehydreret

Det er efterhånden en gammel historie, som vi har hørt igen og igen, men det er uhyre vigtigt at huske at drikke vand. Tag en falske vand med dig udenfor og hold den i nærheden af, hvor du skovler.

6. Hold en pause efter ca. 15 minutters arbejde

Hvis du enten føler du får det for koldt eller for varmt undervejs, så hold endda gerne en pause før. 

7. Invester i udsyr udover basisskovlen

Mens en sneslynge hurtigt kan overgå det almene huslige budget, er markedet fyldt med udstyr, som i forskellig grad kan aflaste dig, når den tunge sne skal løftes væk.

8. Sæt gang i de unge og stærke kræfter

Det sidste råd er på mange måder også det bedste. Gør, hvad du kan for at overbevise den yngste og stærkeste i huset om at skovle sneen. Hvis området er stort eller mængden af sne for voldsom, så hjælp hinanden, så I på skiftende vis tager over. 

Kilde: Goodhousekeeping.com

9. november 2016 Mette Rostgaard Knudsen
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også...

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.  

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op. 

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...