Der er forskellige muligheder, når du skal hæmme glatføret på fortovet.
Der er forskellige muligheder, når du skal hæmme glatføret på fortovet. Foto: iStockphoto

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.

Af: Helle Møller Riis & Nanna Danborg-Aamand, 18. oktober 2018

Det rigtige udstyr til rydning af sne

Når kampen skal tages op mod glatføret på fortovet og i indkørslen, vil du sætte pris på det rigtige udstyr - ellers kan det hurtigt blive en hård "fornøjelse".

Sneskraberen er det klassiske udstyr, når der skal fjernes større mængder sne. Den findes i flere materieler – typisk i træ, metal og plast. Men hvilken skal du vælge?

Plastikskraberen er ofte at foretrække

En af fordelene ved en plastik sneskraber er, at den ikke vejer så meget. Dette er klart en fordel, når de tunge dynger af sne, skal skubbes væk. En anden fordel er, at plastik er et blødere og lettere materiale end metal og træ, og derfor nemmere manøvrerer over de ujævne steder på fliserne.

Derimod vil en sneskraber af træ eller metal have bedre forudsætninger end en plastiksneskraber for at fjerne hårdt, nedtrampet sne, da disse har mere tyngde og kan give mere modstand. 

Kosten fjerner nyfaldet snelag

Selv om der kun er faldet en smule sne, er det stadig din pligt som husejer at fjerne det. Et lille lag sne kan ikke fjernes med en sneskraber. Her vil en almindelig udendørs kost være ideel.

Husk dog at kosten kun fejer sneen væk – ikke islaget, som med stor sandsynlighed ligger under.

Sneslyngen er det ultimative udstyr

Sneslyngen sparer tid og kræfter, da den stort set gør arbejdet for dig. Prisen på en kvalitets sneslynge er dog markant højere end det øvrige udstyr. Desuden kræver den en del plads til opbevaring. 

Saltning efter sneskrabning

Endelig skal du beslutte dig for, om du vil bruge salt, sand eller grus som glatførebekæmpelse.

Salt er dyrt, men er det nemmeste

Mange vil mene, at salt er det nemmeste løsning, men det kan blive dyrt, hvis en hård frostperiode sætter ind. Du bliver nemlig nødt til at salte oftere, hvis temperaturen falder, og endeligt påvirker salten de omgivende planter og miljø.

Sand skal fjernes, når sneen er væk

Sand er for nogle lidt mere besværlig end salt, da sand er sværere at opbevare, ligesom det er hårdt at grave i, når der er minusgrader. Omvendt så kan en plastbeholder med låg blive et effektiv sand-lager. Sand virker uanset temperaturudsvinget, men det bliver liggende og skal fjernes, når isen og sneen er væk.

Findelt grus kan være effektivt

Grus er også en mulighed. Findelt grus er særdeles effektivt i glat føre, men præcis som med sandet kan det være besværligt at opbevare, ligesom det skal fjernes igen til foråret. Vælg altid findelt grus – bliver det for groft, er det svært at gå på. Køb eventuelt en lille sand eller saltspreder i det lokale byggemarked. Den gør arbejdet hurtigt og effektivt for dig.

CMA og kaliumformiat

CMA består af kalk, magnesium og eddikesyre. Det er et alternativt tømiddel, der fordeles ud over isen med en vandkande eller en ukrudtssprøjte. Kaliumformiat fordeles også i flydende form og virker ved at få isen til at revne, så den derved smelter både for oven og nedefra. Læs mere om CMA og kaliumformiat på Idényt.dk.

18. oktober 2018 Helle Møller Riis & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også Mythbusters eksperiment med en noget overraskende konklusion. 

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal...

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.  

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op. 

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...