Du kan selv gøre meget for at forebygge stormskader på dit hus, men er uheldet ude, dækker forsikringen.
Du kan selv gøre meget for at forebygge stormskader på dit hus, men er uheldet ude, dækker forsikringen. Foto: Statens Byggeforsknings Institut

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsigten, fastgør tagsten og -plader og gennemgå haven for ustabile træer, så er du allerede godt hjulpet.

Af: Helle B. Pedersen, Forsikringsoplysningen, 7. oktober 2015

Storme er dyre, men skader kan undgås 

De to store efterårsstorme sidste år, Allan og Bodil, gav rigtig mange skader særligt på huse og kostede forsikringsselskaberne over fire milliarder kroner. Nu begynder en ny stormsæson. Men med en række gode forebyggelsesråd, kan du gøre dit til at undgå mange af skaderne.

Man kan forebygge de værste skader ved at tjekke sit tag, beskære de største træer og generelt sørge for, at der ikke er løse genstande, der kan skade ens hjem.

 – Hvert efterår ser vi en lang række skader, som nemt kunne være forhindret. Stormskader rammer ofte hustage, fordi man ikke har fået savet udsatte grene af træerne eller fået skiftet de løse tagsten, siger Carsten A. Sørensen, der er skadechef i Tryg.

Generelle råd til at forebygge stormskader 

  • Tjek om træer og grene i nærheden af dit hus og udhus er stærke nok til at kunne modstå de kraftige efterårsstorme. Grene, som falder ned er en hyppig årsag til tagskader. Fjern rådne og løse grene, der endnu ikke er faldet ned.
  • Tjek hele tagfladen i hvert fald én gang årligt. Vær opmærksom på, at tagsten og tagplader ligger rigtigt, og at de ikke er beskadiget. Tagsten eller -plader med revner bør udskiftes.
  • Gennemgå dit plankeværk og udskift beskadigede dele, så det står stabilt.

Når stormen er varslet

  • Husejere, som har en trampolin i haven, bør sørge for, at trampolinen er forsvarligt fastgjort, så den ikke river sig løs og forvolder skade på huset.
  • Fastgør om muligt løse tagsten og tagplader.
  • Tjek afdækning på skorstenen.
  • Sørg for at sætte cykler, havemøbler og andre løse genstande ind et sikkert og aflukket sted. Det, der ikke kan fjernes, kan man evt. binde sammen, fx havestole.
  • Læg evt. flagstangen ned

Tjek vejrudsigten

Vejrudsigterne er efterhånden så præcise, at kraftigt blæsevejr og storme ofte bliver varslet i så god tid, at du kan nå at gøre de sidste forberedelser. Hvis vejrudsigten varsler storm, bør du ikke parkere din bil i nærheden af store træer eller høje huse. Det er også vigtigt at sikre dig, at alle døre og vinduer er helt lukkede.

Hvad med forsikringen

Skulle der ske stormskade på dit hus, bliver skaderne dækket af din husforsikring. Bliver bilen ramt, vil skaden være omfattet af bilens kaskoforsikring. Er der ingen kaskoforsikring, må bilens ejer selv betale. Forsikrings-mæssigt er der storm, når vindstyrken når op på 17,2 m/pr.sekund.

7. oktober 2015 Helle B. Pedersen, Forsikringsoplysningen
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også...

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal være opmærksom på. Vi giver dig her 8 råd til, hvordan du skovler sneen korrekt og undgår unødig overbelastning og mulige skader. 

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år....

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op. 

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...