Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?
Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også Mythbusters eksperiment med en noget overraskende konklusion.
Svaret er ikke helt entydigt
Ingen bryder sig om at blive våd i regnvejr. Derfor er der mange, der gennem tiderne har spekuleret på, hvordan man kommer mest tørskoet fra A til B i regnvejr. Videnskaben er nogenunde klar i spørgsmålet, men derfor er svaret alligevel ikke helt entydigt.
Gå eller løbe igennem regnen? Videnskabens dom
Det er et emne, som egner sig godt til videnskabelige brevkasser, men spørgsmålet vurderes åbenbart af videnskaben ikke som så vigtigt. Der er i hvert fald endnu ikke blevet udført videnskabelige eksperimenter, der har haft til formål at sprede lys over emnet).
1. Gør det så hurtigt som muligt
Den grundlæggende problemstilling er følgende: hvis du løber igennem regnen, så opholder du dig kortere tid i regnen, men du vil løbe ind i flere regndråber på din vej. Så hvad bliver man mest våd af?
Det danske website videnskab.dk har stillet spørgsmålet til fysiker Niels Hertel fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet
"Der er ikke lavet videnskabelige målinger på det, men svaret er, at hvis du skal bevæge dig fra A til B uden at blive våd, så gælder det om at gøre det så hurtigt som muligt," udtaler Niels Hertel til videnskab.dk.
Niels Hertel medgiver, at man naturligvis under nogle omstændigheder vil blive mere våd, hvis man løber i modvind igennem regnen, men han mener så også, at det er den eneste faktor, der taler for at gå igennem regnen.
2. Varigheden af regnvejret har betydning
Professor på Institut for Matematik ved DTU Vagn Lundgaard Hansen har også udtalt om emnet til ing.dk (ingeniørernes fagsite), og han er enig med Niels Hertel:
"Man bliver ramt af mindst muligt vand (altså man bliver mindst våd) ved at spurte så hurtigt man kan fra punktet A på den bare mark til læskuret B"
Han peger dog ganske vist på, at valget af tempo bør afhænge af, om regnbyen varer længere tid, end det tager at løbe i læ.
Denne tidsfaktor er der dog ingen ingen, der har beskæftiget sig seriøst med. Derfor sidder man stadigvæk tilbage og skeler mentalthar forsøger sig at danne sig et overblik over problematikken.
3. Kropsformen har betydning
Professor Franco Bocci pegede for nylig i det internationale tidsskrift "European Journal of Physics" på, at den enkelte persons statur også bør indgå i vurderingen af, hvad der er mest lønsomt: at gå eller at løbe.
"Generelt er det bedste at løbe, så hurtigt du kan - dog ikke altid, kun generelt," skriver professor Franco Bocci i sin artikel. "Hvis du er meget tynd, er det mere sandsynligt, at der er et bestemt tempo, der vil være bedst for dig."
Denne kropsfaktor er dog heller ikke noget, der er blevet indregnet i nogen videnskabelig vurdering af emnet. Kort sagt skriger dette hverdagsproblem på mere forskning.
Gå eller løbe igennem regnen? Mythbusters dom
Det eneste sted, hvor der er blevet foretaget noget, der ligner et empirisk forsøg, er på det amerikanske tv-show Mythbusters. Her kom man frem til en noget anden konklusion end den, som videnskaben hælder til.
Mythbusters var et stort succesprogram på Discovery Channel. I Mythbusters beskæftigede de to speciel efffect-eksperter fra Hollywood, Jamie Hyneman og Adam Savage, igennem 13 sæsoner (2003-2016) sig med at bekræfte eller afkræfte populære myter.
En af myterne, der kom under behandling, var netop, om man bliver mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen. Eksperimentet levede ikke op til nogen strenge videnskabelige kriterier, men det er det eneste eksperiment, der er blevet foretaget, og derfor skal det nævnes. Det skal det også, fordi det til de to studieværters egen store overraskelse gav et andet resultat end det forventede.
Sådan foregik Mythbusters regnvejrseksperiment
![]() |
|
Det handlede trods alt ikke om regnvejr, da Mythbusters besøgte præsident Obama i Det hvide Hus i oktober 2010. (Foto: Wikipedia) |
Mythbusters eksperiment var sat op på følgende måde:
- De to mythbusters indrettede en bane med kunstigt regnvejr i en stor hal. Banens distance var cirka 50 meter.
- Jamie Hyneman og Adam Savage henholdsvis løb og gik én gang hver igennem regnen i bomulds-heldragter.
- Efter hvert eksperiment blev deres dragter vejet. Det drejede sig således om 4 dragter fra fire tilbagelægninger af distancen: a) 2 dragter, de havde haft på i regnvejrsløb. b) 2 dragter, de havde haft på, mens de spadserede.
Mythbusters konklusion
Resultatet af eksperimentet viste, at dragterne vejede en lille smule mere de to gange, de mythbusters havde løbet igennem regnen.
Den konklusion, som mythbusterne derfor modvilligt nåede frem til var derfor:
... man bliver mere våd af at løbe end at gå gennem regnen.
Skal man gå eller løbe igennem regnen? Overblikket
1. De fleste videnskabsfolk, der har udtalt sig om sagen, mener, at det i de allerfleste tilfælde bedst vil kunne betale sig at løbe gennem regnen.
2. Nogle videnskabsmænd peger på, at forhold som vindretning og den enkelte persons kropsform kan have en betydning, og derfor bør disse indregnes. Der er dog ikke opstillet nogle konkrete formler for regn, nedbørsmængde og menneskekrop, der kan bruges til en generel anbefaling.
3. Den eneste empiriske undersøgelse (Mythbusters) peger på, at det bedst kan betale sig at gå igennem regnen.
Så hvad vil du gøre: vil du løbe eller gå igennem regnen?
Se Mythbusters eksperiment her:
Kilde: videnskab.dk, ingeniøren.dk, bbc.com
Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år
De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.
DMI: Efteråret slår vild vejrrekord
Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den.
Disse klimaændringer vil ramme de danske haver
De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...
Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske...
Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr.
Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde
Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsi...
Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?
Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...
Sådan rydder du sne på den nemmeste måde
For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.
Sådan begrænser du skaden ved skybrud
Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...
Sådan skovler du sne korrekt
Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal...
Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles
Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.
Gør dit hus klar til storm
Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...
Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr
Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...
6 ting, du skal gøre før vinterstormen
Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op.
Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt
Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...
Gode idéer til sne og frost
Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...