Hos DMI gør de mere end at tale om vejret. Der arbejdes døgnet rundt på prognoser om alle typer vejr.
Hos DMI gør de mere end at tale om vejret. Der arbejdes døgnet rundt på prognoser om alle typer vejr. Foto: TV 2 Vejr, DMI, Flickr.com m.fl.

Derfor er det vanskeligt for meteorologerne at forudse det danske vejr

Monsterregn, storme og forhøjet vandstand giver årligt skader for millioner på de danske villaveje. Vi har tjekket, hvor gode meteorologerne er til at forudsige det voldsomme vejr. 

Af: Lise Mortensen, 24. oktober 2017

Vejrprofeterne DMI

I de seneste år er varsler om forhøjet vandstand kommet højt op på dagsordenen hos for eksempel DMI, som vi kender som vejrprofeterne. Forvarslerne betyder, at beredskabet kan forberede sig og skaderne dermed mindskes. 

Vandstandsprognoser er det område, som DMI har givet det største kvalitetsløft de seneste år. I dag rammer varslerne med en træfsikkerhed på 94%, hvis vandet stiger op til 20 cm. 

Skybrud er svære

Varsling af et skybrud er derimod vanskeligt – der er altid en portion tilfældighed indregnet. 

DMI har i år lanceret ”Now Casting” – en kort prognose på 6-12 timer, der mere præcist vil kunne forudsige skybrud. Den leverer prognoser for nedbøren for de første tre timer af byvejr og gør forudsigelserne af  "den nære nedbør"  langt mere præcise. Dermed kan du få bedre informationer om et skybrud lige der, hvor du bor.

Samtidig har DMI indgået en aftale med fx en håndfuld lokale forsyningsselskaber på Sjælland om at overvåge og advare lokalt, når der er udsigt til problemer med farligt eller voldsomt vejr. Det betyder, at de berørte kommuner kan forberede infrastrukturen til fx store mængder nedbør. 

Trold i en æske

Seks ud af syv skybrud er korrekt varslet hos DMI, men skybrud er fortsat vejrets udgave af "en trold i en æske". De kan poppe ud af næsten ingenting og levere en måneds nedbør på en halv time  – og forsvinde igen. Derfor bliver skybrudsvarslingen aldrig 100 % korrekt.

Kuling og storm

De store vejrfænomener, som skaber kuling og storm, er nok dem, de meteorologiske modeller rammer allerbedst. Derfor er vindhastigheden altid rigtig ned til få m/sek. 

Vindretningen kan også forudsiges ret præcist, men der kan forekomme variationer. En kraftig kuling vil altid blive varslet. Jo kraftigere vind, jo lettere er det at forudsige; fordi der er tale om dybe lavtryk med frontpassage. 

På det nye DMI er der 4 hovedelementer

 1. Vejret, der hvor du er.
 2. Favoritter. Her vælger du selv et antal favorit-visninger, der passer til dine behov.
 3. Zoombare vejrkort, hvor du kan komme helt tæt på det område, du er interesseret i.
 4. Viden om. Her er artikler og facts om vejr, klima og  vejrfænomener samlet.

Så gode er forudsigelserne

 • Hitraten for nedbør ligger på ca. 80%. 
 • Hit-raten for kulingvarsler ligger for +/- 2 meter i sekundet på 96%.
 • Hit-raten for vindhastigheden  inden for de første 24 timer ligger med en margin på under 1,5 m/sek. 
 • For temperaturen er hit-raten oppe på 94% for maks-temperaturer og 90% for minimum-temperaturer i det første døgn faldende til 90% og 75% på tredjedagen og 79% og 59% på femtedagen for prognosen.
 • En kraftig kuling vil altid blive varslet. Jo kraftigere vind, jo lettere er det at forudsige; fordi der er tale om dybe lavtryk med frontpassage.
 • Efter 36 timer falder kvaliteten af vejrudsigterne.
 • Efter 8½ døgn skal prog-noserne mere ses som et fingerpeg eller en tendens.

TV 2 Vejret

Hvis du oplever, at Tv 2 Vejr og DMI varsler forskelligt, er det rigtigt nok.

– Tv 2 har en mere journalistisk tilgang til formidling af vejret og tager
udgangspunkt i den enkelte borgers situation. Derfor kan vejret i weekenden også være højere prioriteret end morgendagens gråvejr. Vores varsler om ektremtvejr tager udgangspunkt i de vejrsituationer, som Falck og forsikringsselskaberne har erfaring for, giver flest skader, siger redaktionschef Peter Tanev. Og han fortsætter:

– Derfor har Tv 2 andre kriterier end DMI for at varsle fx skybrud og varsler fx vindstyrken i vindstødene. Ligesom vinterens første snefald og første nattefrost varsles; så der er mulighed for at forberede bilen og lukke for vandet i sommerhuset.

60 vejrudsigter i døgnet

Appen "Tv 2 Vejr" fører dig til dit helt eget vejr. Her kan du taste dine egne adresser ind og fx have et punkt, der hedder "hjemme",  og et der hedder "sommerhuset".  App'en kan indstilles til at give varsler.

På hjemmesiden tv2/vejret opdateres vejrmeldingerne 60 gange i døgnet, og du kan finde vejret for alle byer i verden.

Stormflod

1. En stormflod fra vest rammer primært den jyske vestkyst. 

2. Fra nordvest og nord rammer en stormflod de indre danske farvande fra den retning og dermed fx. Roskilde/Holbæk Fjord, nordkysten af Fyn, Øresund ned til København m.v. 

3. En tredje mulighed er stormfloder fra Østersøen. De er relativt sjældne, og stormfloder herfra kommer typisk som noget mere overraskende. Det er "den stille stormflod", her er den 4. januar i år et eksempel. 

4. Det er også her "badekar-effekten" kommer i spil, hvor vandet skvulper frem og tilbage og kan stige problematisk selv i relativt vindstille vejr i Danmark. Det er her fx. Lolland og Falster, de sydøstjyske kyster, Øresund op til København (herunder Køge Bugt) er udsat.

24. oktober 2017 Lise Mortensen
Mere om Vejr

Husker du sommeren 2018? Forbered dig på lige så meget varme i år

De fleste danskere kan huske sommeren for snart 2 år tilbage. Sommeren med flest solskinstimer, tropenætter og varmerekorder. Allerede i maj var temperaturene højsommerlige, og det tyder på at vi skal forberede os på en sådan sommer endnu en gang, forudser kendt dansk meteorolog.

DMI: Efteråret slår vild vejrrekord

Synes du, at efteråret har budt på flere timers silende regn og skybrud end normalt? Så er du ikke helt galt på den. 

Disse klimaændringer vil ramme de danske haver

De fleste har hørt om den globale opvarmning og de tilhørende spåninger om klimaforandringer. Men hvilke klimaændringer er der helt præcist...

Genialt: Se vejrudsigten på en helt ny måde

Hvorfor skal vejrudsigten altid præsenteres på den samme måde? En bruger på de sociale medier har taget udfordringen op og udsender vejrudsigten på en overraskende vis.

Vi skal stille uret en time tilbage - bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste...

Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en!...

Bliver man mindst våd af at løbe eller at gå gennem regnen?

Løber eller går du igennem regnen? Her får du videnskaben bag det evige spørgsmål om, hvordan man bliver mindst våd i regnvejr. Se også Mythbusters eksperiment med en noget overraskende konklusion. 

Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver...

Sådan skovler du sne korrekt

Er du en af de heldige typer, der må i gang med armkraft og den store skovl, når sneen begynder at falde? Så er der et par ting du skal...

Vi har glemt, hvordan en ægte isvinter føles

Efter tre dages kulde brokker vi os, men der har ikke været en ægte isvinter i Danmark siden 1986 - og kun 15 af slagsen de seneste 100 år. Læs, hvornår du kan begynde at klage dig her.  

Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsi...

Derfor skal du ikke brokke dig over det danske vejr

Synes du, at sommeren 2015 er til at græde over? Cheer up! Der findes langt værre vejr rundt omkring i verden. Se vores opmuntrende billedga...

6 ting, du skal gøre før vinterstormen

Husk campingvogne kan flyve, og trampoliner virker som sejl under stormvejr. Her er 6 vigtige råd til husejere, før det blæser op. 

Nem snerydning med alternative tømidler i stedet for salt

Snerydning behøver ikke afsluttes med en gang vejsalt. Du kan bruge andre tømidler som CMA eller kaliumformiat, som er lige så effektive og...

Gode idéer til sne og frost

Lys i lygtenI frostvejr kan du lave en islygte. Her skal du bruge to spande eller krukker, hvor den ene er mindre end den anden. Fyld den...