Valentinsdag i det gamle Rom

I det gamle Rom fejrede romerne kvinder og ægteskabet med et hedensk og lettere blodigt frugtbarhedsritual, indtil kirken skred ind og gjorde fejringen til en kirkelig affære, som blev starten på Skt. Valentins Dag.


Valentinsdag i det gamle Rom
Den 14. februar var en ganske særlig dag i det gamle Rom. Her fejrede man guden Juno, der repræsenterede kvinder og ægteskab. Dagen efter begyndte Lupercaliafestivalen, der var et frugtbarhedsritual og den officielle start på foråret.

Fejring af frugtbarheden

Præster ofrede en ged og en hund. Mænd skar gedeskindet i stykker og dyppede det i blod fra offerdyrene, og så løb de rundt og svingede med de blodige strimler. Blodet sprøjtede de både på markerne og på kvinderne, da de mente, at det fremmede frugtbarheden.

Mændene trak lod om kvinderne
Der skulle også være et kærlighedslotteri, hvor byens ungkarle trak lod om kvinderne. Festen blev stoppet af kirken, som i stedet byttede den hedenske fest ud med en mere tækkelig kirkelig. Det blev Skt. Valentins Dag.

Valentinskortet startede i Europa
Modsat hvad mange tror, kommer de første kommercielle valentinskort i Europa nogle år før de kommer til USA. Men det var i USA, at det tog fart. Herhjemme er det især blomster­­handlerne, der har forsøgt at puste liv i en dansk valentinstradition. Det glippede i 1950’erne, men er delvist lykkedes siden 1990’erne.

Mest læste artikler