Foto: iStock

Sådan laver du den perfekte kop te

Te er skønt, når du har brug for at blive varmet igennem i den kolde tid, men hvordan brygger du egentlig den allerbedste kop te? 

Lav den bedste kop te

Den klassiske diskussion om te går tit på, om vandet skal være 80 eller 100 grader varmt, men der er faktisk mere i den perfekte kop te, end man lige skulle tro.

De fleste er tilfredse med et standardtebrev og vand fra kedlen, men hvis du går lidt mere op i det, kan det godt betale sig at læse disse små tips og tricks.

Brug det rigtige udstyr

Hvis du er en ægte te-elsker, skal udstyret selvfølgelig være i orden. Til at starte med kan du jo købe en tepotte, og hvis du virkeligt elsker te, kan du købe to - én til grøn te og én til sort. 

Teen afgiver nemlig aromastoffer, som sætter sig i tepotten, og de afgiver altså smag til den friske te. Af samme grund må du faktisk heller ikke putte tepotten i opvaskeren eller vaske den med opvaskemiddel, da du så fjerner de gode smagsstoffer. 

Hvis du godt kan lide at skifte mellem smagsvarianter og kun har én tepotte, er det dog en god idé lige at skolde tepotten, inden du hælder ny te i, da du så får skyllet de tidligere smagsaromaer ud. 

Teblade afgiver bedst smag, hvis de får lov til at flyde frit, og derfor er det en fordel at have et stoffilter eller en stor tesi, som kan afgive god smag, men kan hives op igen, så teen ikke bliver bitter. Grønne og hvide teblade behøver dog ikke fjernes fra den færdige te, så de kan godt tilberedes i en stempelkande, hvis du alligevel ligger inde med én.

Vandet har stor betydning

Det kan faktisk godt have betydning for din te, om du bor i hovedstaden eller i det mørke Jylland. Vandets kvalitet og smag svinger nemlig alt efter din landsdel, så hvis du bor et sted med meget hårdt vand, kan du overveje at investere i et kalkfilter eller bruge kildevand i stedet.  

Hvis det virker som lidt for meget arbejde, så kan du selvfølgelig også bare bruge det kolde vand fra hanen - det er trods alt det nemmeste. 

Vandets temperatur

Som hovedregel skal vandet være 100 grader, hvis du drikker sort te, urtete, oolong eller rooibos, men hvis du drikker grøn eller hvid te, skal vandets temperatur ligge på 70-80 grader, så teen ikke bliver bitter.

Om vandet skal op at koge eller ej, er der lidt uenighed om. Når vandet at bulderkoge, fjernes ilten nemlig fra vandet, og det kan både være godt og dårligt. Hvis ilten ikke er fjernet, kan det påvirke antioxidanterne, der bliver iltet og dermed ødelagt.  

Hvis vandet så når at koge og ilten forsvinder, er det godt for antioxidanterne, men teen kan til gengæld komme til at smage fladt, da vandet har nået det stadie, der kaldes “gammelmandsvand”. 

Kog derfor vandet alt efter, hvad du går efter - skal teen have flest mulige antioxidanter, skal den altså koges helt op, og går du efter smagen, må vandet ikke nå op på 100 grader.

Den optimale trækketid

Trækketiden kommer meget an på, hvilken type te du laver. Som tommelfingerregel skal sort te og rooibos trække i 5-6 minutter, hvid te, oolong og urtete i 6-8 minutter og grøn te blot i 4 minutter.

Trækketiden kommer selvfølgelig også an på, hvordan du godt kan lide din te, så vurdér, hvad der fungerer bedst for dig, men som hovedregel må sort te i hvert fald ikke trække for længe, hvis du vil undgå, at det bliver bittert.

Opbevar teen rigtigt

Endelig kan det også have betydning for din te, hvordan du opbevarer den. Te skal helst bo tørt, lufttæt, ikke alt for varmt og helst ikke i selskab med stærkt lugtende fødevarer, så opbevar den gerne i en lufttæt dåse eller beholder.  

Hvis den opbevares forkert, kan den nemlig miste både duft og smag, men hvis du opbevarer den rigtigt, kan du have den samme te i op til 2 år, da te ikke bliver dårligt.

Kilder: Sing Tehus, Te & Kaffe Specialisten, Samvirke, Danish Tea Association

9. november 2016
Mere om Øvrigt

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte risikoen for smittefare på steder med mange mennesker samlet. Men det rammer desværre de lukkede attraktioner hårdt.

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

Danmark lukker ned - hvad skal du bruge tiden på?

På grund af faren for at blive smittet med coronavirus er Danmark ved at lukke ned. Mange arbejdspladser har givet deres ansatte besked på...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...