Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det er faktisk hverken specielt miljøvenligt eller godt for din pengepung. 

Danskernes forbrug af bæreposer

Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året ifølge Plastindustrien. Det svarer til omkring 80 poser pr. dansker. Det er en markant ændring siden 1993, hvor afgifter på plastbæreposer blev indført i Danmark. Inden da brugte danskerne nemlig over 700 millioner plastbæreposer om året.

Men selvom disse tal vidner om, at danskernes forbrug af plastbæreposer er faldet over de seneste 25 år, er det så godt nok?

Genbrug af indkøbsposer

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov tyder det på, at hele 55 procent af danskerne “genbruger” deres indkøbsposer som skraldeposer efter bare én eller få gange som indkøbspose.

Denne form for genbrug er ikke bare dårlig for miljøet, da du i realiteten smider en plastpose ud, der kunne være genbrugt mange gange som bærepose. Det er også en rigtig dyr form for skraldepose sammenlignet med de almindelige skraldeposer, du kan købe på rulle.

Så meget dyrere er indkøbsposer end skraldeposer

En bærepose koster i gennemsnit 2,50 kroner, hvor en skraldepose i gennemsnit koster 20 øre. Det vil altså koste en almindelig husstand omkring 600 kroner mere om året at bruge indkøbsposer som skraldeposer end almindelige poser på rulle.

Hvilke bæreposer skåner bedst miljøet?

Som nævnt ovenfor er det ikke særlig godt for din pengepung at bruge plastbæreposer som skraldeposer, men bør du også stoppe med at bruge plastbæreposer som indkøbsposer?

en rapport fra EU Kommissionen har den undersøgt, hvilken type indkøbspose, der er bedst for miljøet: Plastikposen, papirposen eller bomuldsposen?

Ud fra et miljømæssigt perspektiv kan det kun betale sig at skifte en plastikpose (i materialet HDPE) ud med en papirspose, hvis du genbruger den mere end fire gange. Dog kan en plastikpose oftest genbruges mere end fire gange, hvilket vil sige, at plastikposens CO2-aftryk som udgangspunkt er mindre end papirposens.

Derudover viser EU Kommissionens undersøgelse, at en bomuldspose skal genbruges mere end 131 gange, før den kan regnes for at være bedre for miljøet end en plastikpose.

Genbrug dine plastbæreposer

Det bedste du kan gøre for miljøet er således at genbruge dine plastikposer så mange gange som muligt – og eventuelt springe plastikposen over i ny og næ, når du er ude at handle.

Kilde: Søndagsavisen

Mest læste artikler