Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året.
Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året. Foto: iStock

Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det er faktisk hverken specielt miljøvenligt eller godt for din pengepung. 

Danskernes forbrug af bæreposer

Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året ifølge Plastindustrien. Det svarer til omkring 80 poser pr. dansker. Det er en markant ændring siden 1993, hvor afgifter på plastbæreposer blev indført i Danmark. Inden da brugte danskerne nemlig over 700 millioner plastbæreposer om året.

Men selvom disse tal vidner om, at danskernes forbrug af plastbæreposer er faldet over de seneste 25 år, er det så godt nok?

Genbrug af indkøbsposer

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov tyder det på, at hele 55 procent af danskerne “genbruger” deres indkøbsposer som skraldeposer efter bare én eller få gange som indkøbspose.

Denne form for genbrug er ikke bare dårlig for miljøet, da du i realiteten smider en plastpose ud, der kunne være genbrugt mange gange som bærepose. Det er også en rigtig dyr form for skraldepose sammenlignet med de almindelige skraldeposer, du kan købe på rulle.

Så meget dyrere er indkøbsposer end skraldeposer

En bærepose koster i gennemsnit 2,50 kroner, hvor en skraldepose i gennemsnit koster 20 øre. Det vil altså koste en almindelig husstand omkring 600 kroner mere om året at bruge indkøbsposer som skraldeposer end almindelige poser på rulle.

Hvilke bæreposer skåner bedst miljøet?

Som nævnt ovenfor er det ikke særlig godt for din pengepung at bruge plastbæreposer som skraldeposer, men bør du også stoppe med at bruge plastbæreposer som indkøbsposer?

en rapport fra EU Kommissionen har den undersøgt, hvilken type indkøbspose, der er bedst for miljøet: Plastikposen, papirposen eller bomuldsposen?

Ud fra et miljømæssigt perspektiv kan det kun betale sig at skifte en plastikpose (i materialet HDPE) ud med en papirspose, hvis du genbruger den mere end fire gange. Dog kan en plastikpose oftest genbruges mere end fire gange, hvilket vil sige, at plastikposens CO2-aftryk som udgangspunkt er mindre end papirposens.

Derudover viser EU Kommissionens undersøgelse, at en bomuldspose skal genbruges mere end 131 gange, før den kan regnes for at være bedre for miljøet end en plastikpose.

Genbrug dine plastbæreposer

Det bedste du kan gøre for miljøet er således at genbruge dine plastikposer så mange gange som muligt – og eventuelt springe plastikposen over i ny og næ, når du er ude at handle.

Kilde: Søndagsavisen

19. januar 2018
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men...

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos...

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og samtidig have tid til alt det sjove. Vi har derfor samlet 5 tips til, hvordan du narrer dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent.

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...