Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Øvrigt

Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det er faktisk hverken specielt miljøvenligt eller godt for din pengepung. 

Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året.
Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året. Foto: iStock

Danskernes forbrug af bæreposer

Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året ifølge Plastindustrien. Det svarer til omkring 80 poser pr. dansker. Det er en markant ændring siden 1993, hvor afgifter på plastbæreposer blev indført i Danmark. Inden da brugte danskerne nemlig over 700 millioner plastbæreposer om året.

Men selvom disse tal vidner om, at danskernes forbrug af plastbæreposer er faldet over de sidste 25 år, er det så godt nok?

Genbrug af indkøbsposer

I en undersøgelse foretaget af YouGov tyder det på, at hele 55 procent af danskerne “genbruger” deres indkøbsposer som skraldeposer efter bare én eller få gange som indkøbspose.

Denne form for genbrug er ikke bare dårlig for miljøet, da du i realiteten smider en plastpose ud, der kunne være genbrugt mange gange som bærepose. Det er også en rigtig dyr form for skraldepose, sammenlignet med de almindelige skraldeposer, du kan købe på rulle.

Så meget dyrere er indkøbsposer end skraldeposer

En bærepose koster i gennemsnit 2,50 kroner, hvor en skraldepose i gennemsnit koster 20 øre. Det vil altså koste en almindelig husstand omkring 600 kroner mere om året at bruge indkøbsposer som skraldeposer end almindelige poser på rulle.

Hvilke bæreposer skåner bedst miljøet?

Som nævnt ovenfor er det ikke særlig godt for din pengepung at bruge plastbæreposer som skraldeposer, men bør du også stoppe med at bruge plastbæreposer som indkøbsposer?

en rapport fra EU Kommissionen har de undersøgt, hvilken type indkøbspose, der er bedst for miljøet: Plastikposen, papirposen eller bomuldsposen?

Ud fra et miljømæssigt perspektiv kan det kun betale sig at skifte en plastikpose (i materialet HDPE) ud med en papirspose, hvis du genbruger den mere end 4 gange. Dog kan en plastikpose oftest genbruges mere end 4 gange, hvilket vil sige at plastikposens CO2-aftryk som udgangspunkt er mindre end papirposens.

Derudover viser EU Kommissionens undersøgelse, at en bomuldspose skal genbruges mere end 131 gange, før den kan regnes for at være bedre for miljøet end en plastikpose.

Genbrug dine plastbæreposer

Det bedste du kan gøre for miljøet er således at genbruge dine plastikposer så mange gange som muligt – og eventuelt springe plastikposen over i ny og næ, når du er ude at handle.

Kilde: Søndagsavisen

19. januar 2018
Mere om Øvrigt

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Øvrigt Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viste af 6 ud af 34 testede bolde indeholdt hormonforstyrrende kemi. Se her hvor de giftige bolde er solgt.

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Øvrigt Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Kræmmermarkeder i Danmark – se den helt store guide

Øvrigt Er du på udkig efter skjulte skatte, og elsker du at gøre et godt kup? Så er idényts store guide til Danmarks hyggeligste og bedste kræmmerm...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Øvrigt Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Øvrigt Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Øvrigt Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Øvrigt Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Øvrigt Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Øvrigt Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Øvrigt Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Øvrigt Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Øvrigt Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

Derfor bør du ALDRIG spise på helt tom mave

Øvrigt Forsøger du at leve sundt? Eller forsøger du måske endda at tabe dig? Så bør du virkelig undgå at spise på helt tom mave. Læs med og find...