Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året.
Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året. Foto: iStock

Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det er faktisk hverken specielt miljøvenligt eller godt for din pengepung. 

Af: Camilla Elisabeth Dahl, 19. januar 2018

Danskernes forbrug af bæreposer

Danskerne bruger cirka 445 millioner plastindkøbsposer om året ifølge Plastindustrien. Det svarer til omkring 80 poser pr. dansker. Det er en markant ændring siden 1993, hvor afgifter på plastbæreposer blev indført i Danmark. Inden da brugte danskerne nemlig over 700 millioner plastbæreposer om året.

Men selvom disse tal vidner om, at danskernes forbrug af plastbæreposer er faldet over de seneste 25 år, er det så godt nok?

Genbrug af indkøbsposer

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov tyder det på, at hele 55 procent af danskerne “genbruger” deres indkøbsposer som skraldeposer efter bare én eller få gange som indkøbspose.

Denne form for genbrug er ikke bare dårlig for miljøet, da du i realiteten smider en plastpose ud, der kunne være genbrugt mange gange som bærepose. Det er også en rigtig dyr form for skraldepose sammenlignet med de almindelige skraldeposer, du kan købe på rulle.

Så meget dyrere er indkøbsposer end skraldeposer

En bærepose koster i gennemsnit 2,50 kroner, hvor en skraldepose i gennemsnit koster 20 øre. Det vil altså koste en almindelig husstand omkring 600 kroner mere om året at bruge indkøbsposer som skraldeposer end almindelige poser på rulle.

Hvilke bæreposer skåner bedst miljøet?

Som nævnt ovenfor er det ikke særlig godt for din pengepung at bruge plastbæreposer som skraldeposer, men bør du også stoppe med at bruge plastbæreposer som indkøbsposer?

en rapport fra EU Kommissionen har den undersøgt, hvilken type indkøbspose, der er bedst for miljøet: Plastikposen, papirposen eller bomuldsposen?

Ud fra et miljømæssigt perspektiv kan det kun betale sig at skifte en plastikpose (i materialet HDPE) ud med en papirspose, hvis du genbruger den mere end fire gange. Dog kan en plastikpose oftest genbruges mere end fire gange, hvilket vil sige, at plastikposens CO2-aftryk som udgangspunkt er mindre end papirposens.

Derudover viser EU Kommissionens undersøgelse, at en bomuldspose skal genbruges mere end 131 gange, før den kan regnes for at være bedre for miljøet end en plastikpose.

Genbrug dine plastbæreposer

Det bedste du kan gøre for miljøet er således at genbruge dine plastikposer så mange gange som muligt – og eventuelt springe plastikposen over i ny og næ, når du er ude at handle.

Kilde: Søndagsavisen

19. januar 2018 Camilla Elisabeth Dahl
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tyskland har sendt rekordstore antal mod nord til Danmark, hvor storkene leder efter egnede lokaliteter med føde til en hel sommer.

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...