Mange netbutikker sælger beskyttelsesmasker uden at have dokumenteret effekten af dem.
Mange netbutikker sælger beskyttelsesmasker uden at have dokumenteret effekten af dem. Foto: Getty Images

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af de netbutikker, der sælger beskyttelsesmasker, har ikke kunnet dokumentere, at maskerne lever op til kravene til beskyttelsesudstyr.

Af: Ida Andersen, 13. maj 2020

Efterspørgslen på sikkerhedsmasker er stor i disse dage, og mange danskere går på nettet for at købe dem. Men det kan give en falsk tryghed, for mange af de netbutikker, der sælger maskerne, kan ikke dokumentere, at maskerne lever op til kravene til beskyttelsesudstyr.

Foreløbig har Sikkerhedsstyrelsen givet 12 danske netbutikker besked om at stoppe salget af beskyttelsesmasker, som de sælger som personlige værnemidler. Butikkerne har derfor fået påbud om at stoppe salget, hvis de ikke frivilligt har valgt at gøre det.

- Der er rigtigt mange, der sælger beskyttelsesmasker i øjeblikket, og det er vigtigt, at folk ikke får en falsk tryghed, fordi de har købt et produkt, der ikke lever op til reglerne, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Løbende kontrol

Der bliver løbende ført kontrol med netbutikkers salg af værnemidler, og hvis det er usikkert, om et produkt lever op til reglerne, undersøges det nærmere. Foreløbigt er det blevet til 12 produkter, hvor der for eksempel har manglet CE-mærkning eller en dansk brugsvejledning.

- Vi har købt nogle masker for at kunne se nærmere på dem, og i 12 tilfælde får forhandlerne en afgørelse fra os om, at de skal få bragt tingene i orden, siger Stine Pedersen.

I nogle tilfælde har det været tydeligt, at kvaliteten af beskyttelsesmaskerne ikke har været i orden. Andre masker har ikke haft en brugsvejledning med. Derudover er der nogen, der ikke har haft den CE-mærkning, hvor fabrikanten angiver, at produktet er i overensstemmelse med reglerne for værnemidler.

Hvis en maske ikke lever op til reglerne, kan Sikkerhedsstyrelsen give et påbud om at stoppe salget. Derudover kan forhandleren blive bedt om at informere alle, der har købt beskyttelsesmaskerne om, at der ikke er dokumentation for, at maskerne virker som beskyttelse mod skadelige partikler, for eksempel coronavirus.

- Vi vil fortsat holde øje med de beskyttelsesmasker, der sælges i Danmark i øjeblikket. Der kommer mange nye forhandlere til, men kravene er de samme for alle: Hvis noget sælges som et værnemiddel, skal det også fungere som et værnemiddel, siger Stine Pedersen.

Usikkert om mundbind virker

I stedet for beskyttelsesmasker vælger mange at anvende mundbind, men om disse overhovedet virker som beskyttelse mod coronavirus, er der delte meninger om. Derfor har man i Region Hovedstaden iværksat en undersøgelse, der éen gang for alle skal fastslå dette. 

Ifølge professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital, som er en af projektlederne på undersøgelsen, er der flere udfordringer ved at bære mundbind, og den yder derfor ikke nødvendigvis fuld beskyttelse mod virus.

- For mange personer kan det være svært at bære mundbindet konsekvent hele tiden. I nogle tilfælde er den ikke tilstrækkeligt tæt, og samtidig holder den kun maksimalt i otte timer, før den skal skiftes. Måske er et øget brug af mundbind en del af løsningen, men der er behov for, at vi i et godt videnskabeligt studie afklarer effekten af mundbind en gang for alle, siger Kasper Iversen.

13. maj 2020 Ida Andersen
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tysklan...

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...