Foto: www.flickr.com

Myte: Du skal sove køligt om natten

Er du en af de mange, som skruer ned for temperaturen, og åbner alle vinduerne i soveværelset, når du planlægger din skønhedssøvn? Lad ikke myten bedrage dig. Et køligt soveværelse kan i realiteten medføre stor skade for både dit helbred og din bolig. Læs her hvorfor de opstår, og hvordan du undgår dem.

Af: Maria Ejstrup Frederiksen & Nanna Danborg-Aamand, 3. oktober 2019

Der er intet bedre end at krybe ned under den lune dyne, alt imens luften omkring dig er dejlig frisk og kølig.

Overlæge og specialist i søvnmedicin, Jan Ovesen, kan derfor godt forstå, at vi skruer ned for temperaturen i soveværelset i nattetimerne. Det skyldes, at vi mennesker sover bedst med en temperatur, der ligger mellem 16 og 17 grader. Den kølige nattesøvn skal dog ikke ske uden forholdsregler. Den kan nemlig skabe store problemer for din bolig og dit helbred.

Fugtskader og skimmelsvamp

Hvis temperaturen i soveværelset er over 5 grader lavere end i resten af din bolig, opstår der fugt og kondensdannelse på alle overflader i rummet.

Kondensdannelsen opstår uundgåeligt, når den lunere luft fra resten af boligen, søger ind i dit kølige soveværelse. Og nej. Det hjælper desværre ikke blot at lukke døren til soveværelset.

Kondensdannelse lyder muligvis meget uskyldigt, men i virkeligheden kan den medføre fugtskader og skimmelsvamp - hvilket kan være meget skadeligt for både dit helbred og bolig. 

Der er hjælp at hente

Du tænker sikkert nu, at din nattesøvn vil blive forringet markant, når du ikke kan få lov til at sove i de vante kølige rammer. Heldigvis er der hjælp at hente.

I følgende vil vi vise dig 7 tips til, hvordan du både kan sove godt - og samtidig holde soveværelset fri for skimmelsvamp. 

1. Hæv temperaturen igen om morgenen

Hvis du sænker temperaturen i soveværelset, når det er sengetid, er det vigtigt, at du husker at hæve den igen, når du står ud af sengen om morgenen. 

2. Luft ud inden sengetid

Du kan med fordel lufte ud i soveværelset inden sengetid. Sørg for at der er gennemtræk, og luft ud i 10-15 minutter - eventuelt imens du børster tænder, og hopper i din pyjamas. 

3. Kun 18 grader om dagen

Sæt temperaturen i dit soveværelse til 18 grader i dagtimerne. Husk på, at det er i orden, at soveværelset ikke er helt ligeså varmt som resten af din bolig - så længe temperaturforskellen højst er 5 grader. Står din termostat eksempelvis på 4 i stuen, kan du stille den på 2,5 i dit soveværelse.  

4. Tænk dig om, hvis du sover med åbne vinduer

Det er i orden at sove med åbne vinduer om natten. Dog må der ikke være meget koldere udenfor end inde i soveværelset. Hold derfor vinduet lukket i løbet af natten her under de kolde vintermåneder. 

5. Luft ud hver morgen

Om morgenen er det også vigtigt at lufte ud. Således slipper du af med al den fugt, som er opstået i løbet af nattetimerne. Dette gælder særligt her i vintermånederne, når du har sovet med lukkede vinduer. 

6. Hold afstand fra møbler til ydervægge

Hvis du har en dårligt isoleret ydervæg, er det en god idé at holde omkring 10 cm afstand fra din seng til ydervæggen. Således mindsker du risikoen for skimmelsvamp markant.

7. Tør fugt af overfladerne

Hvis der i løbet af natten er dannet kondens på indersiden af dine ruder og vægge, er det meget vigtigt, at du tørrer det væk så hurtigt, som det er muligt. Herved mindsker du grobunden for at skimmelsvampen kan bosætte sig.

3. oktober 2019 Maria Ejstrup Frederiksen & Nanna Danborg-Aamand
Mere om Øvrigt

Derfor kommer der flere storke i år

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. En eksplosion i antallet af storkepar i Holland og Tyskland har sendt rekordstore antal mod nord til Danmark, hvor storkene leder efter egnede lokaliteter med føde til en hel sommer.

Dit aflagte affald dræber dyr

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Og selv om de fleste af os mener, at det er meget forkert at smide affald i naturen, ligger...

Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af...

Coronakrise: Flere henvender sig om dyr i nød

Dette forår har dyreunger givet ekstra travlhed i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Coronakrisen har gjort, at flere danskere har været ude i naturen, og det kan ses i antallet af opkald til 1812.

Pas på: Disse hånddesinfektionsprodukter tilbagekaldes

Miljøstyrelsen tilbagekalder disse hånddesinfektionsprodukter, da virksomheden ikke har fremsendt dokumentation for, at produktet har en...

Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores...

Allergisk? Nu kan du se, om du bliver syg 5 dage frem i tid

Nu bliver det lettere for danske pollenallergikere at planlægge deres hverdag og tilrettelægge deres behandling. En ny app kan nemlig præsentere en femdøgnprognose for pollen.

Populær dansk attraktion på randen af konkurs

Coronakrisen har lukket meget af Danmark ned - blandt andet forlystelsesparker og oplevelsessteder er i øjeblik lukket for at nedsætte...

Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigv...

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...