Foto: www.flickr.com

Myte: Du skal sove køligt om natten

Er du en af de mange, som skruer ned for temperaturen, og åbner alle vinduerne i soveværelset, når du planlægger din skønhedssøvn? Lad ikke myten bedrage dig. Et køligt soveværelse kan i realiteten medføre stor skade for både dit helbred og din bolig. Læs her hvorfor de opstår, og hvordan du undgår dem.

Der er intet bedre end at krybe ned under den lune dyne, alt imens luften omkring dig er dejlig frisk og kølig.

Overlæge og specialist i søvnmedicin, Jan Ovesen, kan derfor godt forstå, at vi skruer ned for temperaturen i soveværelset i nattetimerne. Det skyldes, at vi mennesker sover bedst med en temperatur, der ligger mellem 16 og 17 grader. Den kølige nattesøvn skal dog ikke ske uden forholdsregler. Den kan nemlig skabe store problemer for din bolig og dit helbred.

Fugtskader og skimmelsvamp

Hvis temperaturen i soveværelset er over 5 grader lavere end i resten af din bolig, opstår der fugt og kondensdannelse på alle overflader i rummet.

Kondensdannelsen opstår uundgåeligt, når den lunere luft fra resten af boligen, søger ind i dit kølige soveværelse. Og nej. Det hjælper desværre ikke blot at lukke døren til soveværelset.

Kondensdannelse lyder muligvis meget uskyldigt, men i virkeligheden kan den medføre fugtskader og skimmelsvamp - hvilket kan være meget skadeligt for både dit helbred og bolig. 

Der er hjælp at hente

Du tænker sikkert nu, at din nattesøvn vil blive forringet markant, når du ikke kan få lov til at sove i de vante kølige rammer. Heldigvis er der hjælp at hente.

I følgende vil vi vise dig 7 tips til, hvordan du både kan sove godt - og samtidig holde soveværelset fri for skimmelsvamp. 

1. Hæv temperaturen igen om morgenen

Hvis du sænker temperaturen i soveværelset, når det er sengetid, er det vigtigt, at du husker at hæve den igen, når du står ud af sengen om morgenen. 

2. Luft ud inden sengetid

Du kan med fordel lufte ud i soveværelset inden sengetid. Sørg for at der er gennemtræk, og luft ud i 10-15 minutter - eventuelt imens du børster tænder, og hopper i din pyjamas. 

3. Kun 18 grader om dagen

Sæt temperaturen i dit soveværelse til 18 grader i dagtimerne. Husk på, at det er i orden, at soveværelset ikke er helt ligeså varmt som resten af din bolig - så længe temperaturforskellen højst er 5 grader. Står din termostat eksempelvis på 4 i stuen, kan du stille den på 2,5 i dit soveværelse.  

4. Tænk dig om, hvis du sover med åbne vinduer

Det er i orden at sove med åbne vinduer om natten. Dog må der ikke være meget koldere udenfor end inde i soveværelset. Hold derfor vinduet lukket i løbet af natten her under de kolde vintermåneder. 

5. Luft ud hver morgen

Om morgenen er det også vigtigt at lufte ud. Således slipper du af med al den fugt, som er opstået i løbet af nattetimerne. Dette gælder særligt her i vintermånederne, når du har sovet med lukkede vinduer. 

6. Hold afstand fra møbler til ydervægge

Hvis du har en dårligt isoleret ydervæg, er det en god idé at holde omkring 10 cm afstand fra din seng til ydervæggen. Således mindsker du risikoen for skimmelsvamp markant.

7. Tør fugt af overfladerne

Hvis der i løbet af natten er dannet kondens på indersiden af dine ruder og vægge, er det meget vigtigt, at du tørrer det væk så hurtigt, som det er muligt. Herved mindsker du grobunden for at skimmelsvampen kan bosætte sig.

3. oktober 2019
Mere om Øvrigt

To designklassikere vender tilbage

Den originale blomstervandkande og ostehøvl af Peter Holmblad kommer tilbage på markedet.

Sådan forbereder du bilen til efteråret

En ny årstid er over os, og det betyder regn, blæst og glatte veje. Med ekspertens fire manøvrer sikrer du, at din bil har de optimale...

10 gaver til mors dag, som hun vil sætte pris på

Det er snart Mors Dag - Vis hende, at hun er værdsat, ved at give en personlig gave. Vi giver dig 10 ideer, som ikke koster noget, men som...

Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Pas på! Disse farlige bolde er solgt i danske butikker

Har ud købt en plastikbold til haven eller stranden bør du læse med her. En test af plastikbolde foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi...

Her er de 4 kosttilskud eksperterne selv tager

Det kan være svært at finde rundt i junglen af kosttilskud, og om vi overhovedet har brug for dem. Læs her hvilke kosttilskud forskerne...

Se dit hjem fra en helt ny vinkel med nye skråfotos

Nu kan du se dit hjem fra en helt ny vinkel! I sidste uge gjorde Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet nemlig 1,3 millioner skråfotos over hele Danmark frit tilgængelige for alle.

Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til...

Tørken ødelægger badevandet

Selvom vi nyder fantastisk sommervejr, så har det flere steder i landet kedelige konsekvenser for badevandet. Det er derfor ikke sikkert,...

Video: Kend forskel på dine nøgler med dette geniale trick

Er du træt af ikke at kunne kende forskel på dine nøgler? Vi har et simpelt – men genialt – tip, du ikke vil gå glip af!

Sådan får du dine gæster til at tro, at dit rodede hjem er rent

Arbejde, indkøb, tøjvask, rengøring af køkken og badeværelse, støvsugning, madlavning og så videre. Det kan være svært at nå det hele og...

4 grunde til at du ALDRIG bør springe morgenmaden over

Hvis du har tendens til at springe morgenmaden over, kan det være en god ide at læse med. Undersøgelser viser nemlig, at det kan være direkt...

5 sundhedsmæssige fordele ved at tage kolde bade

Bliv fascineret over disse 5 fantastiske sundhedsmæssige fordele ved at udsætte din krop for iskoldt vand!

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær!...

Disse 7 ting vidste du ikke, du kunne bruge kartofler til

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting...