Vidste du, at man ikke bør genopvarme disse madvarer ?

Mad

Du har nok hørt, at spinatretter ikke bør spises som genopvarmede rester. Men var du klar over, at det samme gælder champignon?

Foto: iStock

Vi opbevarer madrester forkert og får mavepine

Rester er godt. Man slipper for at lave mad hver eneste aften, og det er nødvendigt for husholdningsbudgettet. Desuden er madspild et kæmpe problem i vores samfund.

Men noget tyder på, at vi ikke opbevarer resterne tilstrækkelig godt og risikerer ondt i maven eller i værste fald madforgiftning på grund af uvidenhed.

Flere af disse fødevare-advarsler vil overraske dig

Der er nemlig flere madvarer, som kun kan tåle genopvarmning, hvis man er særlig påpasselig med hygiejnen og opbevaringen, og måske er det en god idé at undgå dem som restemad i det hele taget.

Du bliver desværre nok overrasket over flere af dem.

Madvarer, der ikke er gode som genopvarmede rester

Champignoner: Generelt bør de fleste svampe spises umiddelbart efter tilberedningen. Proteinerne nedbrydes i det øjeblik, du skærer en champignon over, og det kan være dårligt nyt for din mave, hvis du spiser dem i en gryderet dagen efter. I hvert fald, hvis retten ikke kommer på køl hurtigt.

Æg. Når man genopvarmer denne proteinbombe for eksempel i rørægs-versionen, kan der udløses stoffer, som skader din mave.

Kartofler. Ja, det er ikke løgn – kartofler kan give mavesmerter, hvis de ikke nedkøles omgående. Der findes bakterier, som trives i kogte og stegte kartofler, hvis de står og damper af på køkkenbordet.

Ris. Igen, lidt tarveligt at nævne denne almindelige spise, men forskningsresultater i køkkenhygiejne viser, at bakteriesporer kan overleve i kogt ris og udvikle sig, hvis risen ikke afkøles omgående og opbevares korrekt. Bakterierne kan forårsage diarre og opkastning.

Kylling. Fjerkræ skal gennemsteges, det ved vi. Men var du også klar over, at genopvarmet kylling kan give mavepine? Proteinsammensætningen i kylling ændrer sig ved nedkøling og genopvarmning, og det gør retten svær at fordøje. Husk derfor altid, at rester med kylling skal være gennemvarm.

Kilder: Woman's Day m.fl. 

3. februar 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...