Foto: Getty Images

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig syg. 

Færdigpakket mad skal være mærket med en holdbarhedsdato, så du som forbruger kan se, hvor længe varen kan holde sig ved rigtig opbevaring. Fødevarerne kan være mærket med to forskellige typer datomærkning; ’’sidste anvendelsesdato’’ eller ’’bedst før’’ / ’’mindst holdbar til’’, og der er en væsentlig forskel på, hvad de to datomærkninger betyder. 

Læs også: Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Sidste anvendelsesdato

Datomærkningen ’’sidste anvendelsesdato’’ betyder, at varen kan anvendes til og med den angivne dato. Derefter skal fødevaren smides ud, da fødevaren efter denne dato, kan udgøre en sundhedsrisiko. 

Best før / mindst holdbar til

Datomærkningen ’’bedst før’’ / ’’mindst holdbar til’’ betyder, at varen som minimum kan holde sig til den angivne dato. Hvis fødevaren lugter og smager fint, kan den sagtens spises uden at udgøre en sundhedsrisiko. Mange fødevarer angivet med denne type datomærkning, kan ofte holde sig længere end den angivne dato. Hvis varen begynder at ændre udseende og lugt, skal du smide den ud. 

Læs også: De bedste tricks til rengøring af ovnen

Der er nogle få varer, som ikke er datomærket. Det omhandler blandt andet frugt og grønt, da det er svært at vurdere, hvor længe denne type vare kan holde sig. Derudover er varer som sukker, tyggegummi, eddike, salt, vin og drikkevarer med en alkoholprocent på over 10%, heller ikke datomærket. Det skyldes, at det vurderes, at disse varer ikke kan blive for gamle.  

Spis ikke maden efter sidste anvendelsesdato

En undersøgelse foretaget af Stop Spild af Mad, Forbrugerrådet Tænk og Landbrug & Fødevarer viser, at 74% af danskerne undersøger fødevaren og spiser den, hvis den vurderes at være i orden, selvom den har overskrevet sidste anvendelsesdato. Kun 21% svarede, at de smider fødevaren ud. 

Læs også: Få flere blomster på din orkide

Ifølge Nina Læssø Jakobsen fra Fødevarestyrelsen, skal man dog ikke selv vurdere fødevaren, når den har overskredet sidste anvendelsesdato. Det skyldes, at fødevarerne kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, som man ikke selv kan lugte sig frem til. Hvis du spiser fødevarer der har overskredet sidste anvendelsesdato, risikerer du, at det kan føre til alvorlige sygdomme. Du skal derfor altid smide fødevarer ud, hvis de har overskredet sidste anvendelsesdato. 

Kilder: Søndagsavisen.dk, Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild af Mad & Landbrug og Fødevarer

24. oktober 2018
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...