Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig syg. 

Foto: Getty Images

Færdigpakket mad skal være mærket med en holdbarhedsdato, så du som forbruger kan se, hvor længe varen kan holde sig ved rigtig opbevaring. Fødevarerne kan være mærket med to forskellige typer datomærkning; ’’sidste anvendelsesdato’’ eller ’’bedst før’’ / ’’mindst holdbar til’’, og der er en væsentlig forskel på, hvad de to datomærkninger betyder. 

Læs også: Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Sidste anvendelsesdato

Datomærkningen ’’sidste anvendelsesdato’’ betyder, at varen kan anvendes til og med den angivne dato. Derefter skal fødevaren smides ud, da fødevaren efter denne dato, kan udgøre en sundhedsrisiko. 

Best før / mindst holdbar til

Datomærkningen ’’bedst før’’ / ’’mindst holdbar til’’ betyder, at varen som minimum kan holde sig til den angivne dato. Hvis fødevaren lugter og smager fint, kan den sagtens spises uden at udgøre en sundhedsrisiko. Mange fødevarer angivet med denne type datomærkning, kan ofte holde sig længere end den angivne dato. Hvis varen begynder at ændre udseende og lugt, skal du smide den ud. 

Læs også: De bedste tricks til rengøring af ovnen

Der er nogle få varer, som ikke er datomærket. Det omhandler blandt andet frugt og grønt, da det er svært at vurdere, hvor længe denne type vare kan holde sig. Derudover er varer som sukker, tyggegummi, eddike, salt, vin og drikkevarer med en alkoholprocent på over 10%, heller ikke datomærket. Det skyldes, at det vurderes, at disse varer ikke kan blive for gamle.  

Spis ikke maden efter sidste anvendelsesdato

En undersøgelse foretaget af Stop Spild af Mad, Forbrugerrådet Tænk og Landbrug & Fødevarer viser, at 74% af danskerne undersøger fødevaren og spiser den, hvis den vurderes at være i orden, selvom den har overskrevet sidste anvendelsesdato. Kun 21% svarede, at de smider fødevaren ud. 

Læs også: Få flere blomster på din orkide

Ifølge Nina Læssø Jakobsen fra Fødevarestyrelsen, skal man dog ikke selv vurdere fødevaren, når den har overskredet sidste anvendelsesdato. Det skyldes, at fødevarerne kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, som man ikke selv kan lugte sig frem til. Hvis du spiser fødevarer der har overskredet sidste anvendelsesdato, risikerer du, at det kan føre til alvorlige sygdomme. Du skal derfor altid smide fødevarer ud, hvis de har overskredet sidste anvendelsesdato. 

Kilder: Søndagsavisen.dk, Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild af Mad & Landbrug og Fødevarer

24. oktober 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...