Foto: John F. Madblog m.fl.

Vi genopliver Danmarks egnsretter

Får I ofte sortpølse hjemme hos jer? Er svupsakker en af livretterne? Få et glædeligt gensyn med Danmarks gammeldags husmandskost her.

Indvandrere fra Holland og Polen gav nye opskrifter

Danske egnsretter er ikke så forskellige, som de var for to-tre hundrede år siden. I dag er vi kulinarisk et mere samlet land. Der er dog stadig forskelle fra egn til egn, og mange af de gammeldags opskrifter er så gennemarbejdede og elskede, at de sagtens kan tåle en renæssance.

For 200 år siden var madtraditionerne meget prægede af egnens befolkningsgrundlag, tilflyttere fra andre lande og nabolande. For eksempel var der mange polske arbejdere på Lolland, og de bragte en del opskrifter med sig. Ligesom Amager var påvirket af den hollandske indvandring.

I gamle dage spiste man hele grisen

Samtidig førte den enkelte familie en helt anden og mere sæsonpræget husholdning.
En landbrugsfamilie leverede selv alle råvarer til maden og var derfor meget afhængige af egen produktion. Der blev af samme grund ikke smidt så meget ud – når en gris var slagtet, blev alt, blod, grisehoved, tæer og indvolde anvendt, og det skabte tradition for en masse retter, der i dag næsten er udryddet.

Et andet aspekt var, at maden skulle være mere kalorierig dengang, for arbejdet var hårdt og fysisk krævende.

4 egnsretter, du ikke må glemme

Vi har fundet en række opskrifter fra gamle dage – med inspiration fra hjemmesiden egnsretter.dk.
Her er hver landsdel repræsenteret, og du kan gå på opdagelse i de gamle, sjove udtryk. Hvad siger du for eksempel til 'åleroulade' og 'gåseblodspølse'?

Rugbrødslagkage fra Sønderjylland

En kær gæst på det gammeldags, sønderjyske kaffebord. Navnet kan sikkert få mange, især børn, til at rynke på næsen, men kagen er vidunderligt velsmagende.

Få opskriften på Rugbrødslagkage her

Mikkelsdagssuppe fra Orø

I gamle dage var d. 29. september en fest- og helligdag. Høsten var i hus, og det skulle fejres, bl.a. med Mikkelsdagssuppe, som skiller sig ud fra andre klare supper ved at indeholde både okse- og hønsekød.

Få opskriften på Mikkelsdagssuppe her

Plukkemad fra Sjælland

Plukkemad var de dele, der var til overs på gården, når grisen var slagtet. Eller med andre ord – indvolde, blod osv., som ikke tålte nedsaltning og skulle spises med det samme. Her er opskriften på plukkemad eller finker, som det også hedder.

Få opskriften på plukkemad her

Svupsakker fra Lolland

Svupsakker er æbleskiver serveret med en sjat brændevin i midten. De gav i den grad varmen i gamle dage, og det var der brug for, ikke mindst op til jul.

Få opskriften på svupsakker her 

20. oktober 2015
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Brændende kærlighed - På en ny måde

Klar dig gennem den kolde vinterperiode med denne lækre opskrift på en kødfri udgave af brændende kærlighed.

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...