Udnyt æblehøsten: Gem æblerne rigtigt eller lav most

Mad

Danmark har nogle af verdens bedste æbler, fordi klimaet er så velegnet til dem. Hvis du ikke kan nå at bruge dine æbler, inden de bliver for gamle, findes der to enkle måder, hvorpå du kan få noget nyttigt ud af dem. Gem dem på den rigtige måde eller lav dem til æblemost.

 

Svært at udnytte den store æblehøst

Der er grænser for, hvor store mængder æbler, æblemos, æblekage og æblemarmelade en husholdning kan sætte til livs. Mange steder ligger æblerne blot og går til, måske fordi man opgiver at sylte og koge til mos i de store mængder. Selv den mest ihærdige husmoderlige type må give op her.

Gem æblerne eller lav æblemost

Omvendt er det også ulideligt at se på spandevis af æbler, der ligger og rådner. Hvis du ikke bryder dig om det spild, så har du to muligheder: Du kan høste æblerne og sørge for, at de opbevares optimalt. Det giver dig hjemmeavlede æbler i flere måneder. Eller du kan leje, låne eller købe en mostpresser og lave frisk æblemost.

Underjordisk æblelager

Generelt egner de tidligt høstede æblesorter sig ikke til lang tids opbevaring. Men de fleste af de andre sorter kan holde sig i månedsvis, hvis de opbevares rigtigt. Pluk æblerne forsigtigt, og læg dem fx i kasser af flamingo eller træ. Læg dem i lag adskilt af aviser. Skulle der være et råddent æble, så ødelægger det ikke alle de andre.

Æblerne må ikke få frost

Stil kassen mørkt og køligt. 0-6 grader er den optimale temperatur. Får æblerne frost, tager de skade. Og får de varme, fremskyndes modnings- og forrådnelsesprocessen. Stil kassen i et skur, et udhus, en garage eller et vindfang. Tjek jævnligt for rådne æbler, mus og frost. I tilfælde af frost dækkes æblerne til med gamle tæpper el.lign. Du kan også lave en kule. Grav et 40 cm dybt hul, og dæk bunden til med halm. Læg nu æblerne i kulen, dæk dem med halm og derefter et ca. 10 cm jordlag.

Klassiske æblesorter

Belle de boskoop: Er plukkemodent fra midten af oktober. Et udpræget madæble, som egner sig vældig godt til julestegene, vildt og fjerkræ. Kan holde indtil februar, hvis de opbevares rigtigt.

Coxorange: Plukkes i begyndelsen af oktober. Kan opbevares indtil januar. Et af de bedste spiseæbler.

Guldborg: Plukkes fra slutningen af august. Spises lige fra træet, da det kun kan opbevares en måneds tid.

Ingridmarie: Plukkes fra slutningen af oktober. Et godt spiseæble, som også er velegnet som madæble til fisk eller i salater. Kan typisk opbevares til et stykke ind i december.

Pigeon: Plukkes i november. Et rigtigt juleæble, som er velegnet både som spiseæble og som dekorativ julepynt. Kan opbevares indtil december-januar.

Discovery: Plukkemodent i begyndelsen af september. Et meget lækkert spiseæble. Kan holde sig til november.

Hjemmelavet most

Traditionen med at lave æblemost til eget brug er blomstret op igen, og det er der en god grund til. Du finder anvendelse for æblerne, og mosten er sund, rig på især C-vitamin og fri for sprøjtemidler og e-numre. Og så er det en hyggelig aktivitet, som hele familien kan samles om.

Du kan købe en mostpresser, men du kan også leje en presser på time- eller dagsbasis. Og endelig kan du aflevere din æblehøst på et mosteri og som betaling få most med hjem. 25 kg æbler giver ca. 20 liter most, som kan fryses (1 år) og ellers holde sig på køl i 5-6 dage. Har I ikke frugttræer, så besøg en plantage og pluk selv.

31. august 2005
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...