Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Mad

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal man rette sig efter, fx i forhold til hygiejnen? Her er 5 påstande, der ikke passer. 

Foto: iStock

5 myter om at sylte frugt og grøntsager

1. "Hvis maden fås på glas i butikken, kan man gøre det samme hjemme."
Nej, det passer slet ikke. Mad, som er industrilavet, er behandlet under meget strenge hygiejneforhold, og man kan slet ikke kopiere processen derhjemme. For eksempel er fabrikslavet mad tilberedt under højere temperaturer og forseglet i et fuldstændigt bakteriefrit miljø.

2. "Min mor og bedstemor syltede hele deres liv, og de blev aldrig syge."
For det første er det sikkert ikke sandt – folk fik også ondt i maven af fordærvet mad i gamle dage. Hvis der alligevel er et gran af sandhed i det, skyldes det, at de ældre generationer blev oplært i sylte- og henkognings-kunsten, og det var helt almindeligt at opbevare sommerens bær og frugter
glas.
Men i dag er vi ikke så skarpe til husholdsningstricks, og man kan altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest her.
Når man sylter eller fermenterer frugt, grøntsager mv., er hygiejne
n og fremgangsmåden essentiel. Glassene skal være rengjorte og skyllet med Atamon. Find forskellige opskrifter på Dansukker. 

3. "Låget på glasset er skruet helt fast, og det virker lufttæt. Det er klar."
Et glas med hjemmelavet syltetøj er ikke bakteriefrit, bare fordi du har skruet låget godt på eller benytter gummibånds-modellen. Den mest sikre metode er at placere alle glas i vandbad.

Hvis der er mug på toppen, er der mug i det hele!

4. "Bare skrab muggen af syltetøjet, resten kan sagtens spises."
Når først der er mug på en fødevare, er sporerne i hele portionen, også selv de kun kan ses på toppen. Hvis du har åbnet et glas hjemmelavet syltetøj, og der kommer mug på efter opbevaring i køleskabet, er du nødt til at smide resten ud.
Vi spiser små mængder af mugsporer hver dag, og det skader os sjældent. Men nogle mennesker har et svækket immunforsvar i perioder, og de kan måske ikke tåle bare en lille klat syltetøj med usynlig mug.

5. "At sylte er farligt, hvis man ikke er professionel."
Nu har vi lige tudet dine ører fulde af regler, der skal overholdes, men hvis du netop følger de rette procedurer, er
hjemme-syltning en sjov og dejlig beskæftigelse. Og hvad er bedre end et glas hjemmelavet jordbærsyltetøj? Kig eventuelt i gamle kogebøger efter opkrifter og tips.

7. september 2016
Mere om Mad

Derfor må du IKKE drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke postevand vi skal drikke.

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...