Denne artikel er sponsoreret
Foto: Benjamin Media

Tøm køleskabet inden sommerferien: Ny app gør det let at stoppe madspild

Smider du meget mad ud? Det behøver du ikke. Med den gratis app 'For Resten' er det super nemt at trylle kedelige madrester om til lækker mad – og spare mange penge.

Vi kender det alle sammen – køleskabet er fyldt med smårester fra middagene i løbet af ugen og råvarer, der er ved at blive lidt kedelige, men inspirationen mangler til at få tryllet en lækker ret ud af dem.

I gennemsnit smider hver dansker cirka 47 kilo mad ud om året – mad, der sagtens kunne have været brugt i et måltid. Det svarer til, at en familie med to voksne og to børn kan spare op mod 7.200 kr. om året på fødevarer, hvis de stopper deres madspild.

Nu er der hjælp at hente med den nye, gratis app ’For Resten’ fra Forbrugerrådet Tænk, der er fyldt med nemme opskrifter og inspiration til, hvordan du kan bruge dine rester i din madlavning.

Appen indeholder udover en masse opskrifter også gode råd og tips til opbevaring og holdbarhed af forskellige madvarer. For der er mange råvarer, der bliver smidt ud uden grund, og sagtens kan blive til lækre retter. Se eksemplet i videoen herunder.

Hent For Resten-appen her: 

iPhone: Hent appen i App Store

Android-telefoner: Hent appen i Google Play

Se, hvordan du laver en lækker gulerodskage af en havregrødsrest og kedelige gulerødder:

Få opskriften fra videoen her: Gulerodskage med havregrød

Ingredienser

Havregrødsrest (2 dl.)
3-4 gulerødder
200 g hakkede valnødder eller hasselnødder
300 g sukker
3 æg
200 g solsikkeolie
150-250 g mel

 

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 175 grader. 

Riv dine gulerødder i et fad. Tilsæt hakkede valnødder og hasselnødder, solsikkeolie, sukker og æg. Bland og rør det hele godt sammen.

Tilsæt havregrøden i blandingen og rør godt igennem. Tilsæt herefter mel til blandingen er et sted mellem fast og tyktflydende.

Tag en kageform, og pensl den godt med olie. Hæld blandingen i kageformen, og sæt den i ovnen på den midterste rille i cirka 1 time.

 

5 nemme tips til at undgå madspild

 1. Stil de ældste varer forrest i køle- og køkkenskabe, så du bruger dem først.
 2. Tøm emballagen helt, før du smider den ud – der kan være meget i bunden. Stil ketchupen på hovedet, og klip remouladen op.
 3. Kom rynket eller slatten grønt i gryderetter som chili con carne, kødsovs eller lasagne.
 4. Køl eller frys rester ned hurtigt, så holder de sig bedre.
 5. Sæt tydelig dato på mad, du fryser ned, så du let kan se, hvor gammelt det er.

 

Om ’For Resten’-appen

‘For Resten’ er en app fra Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer. Den blev oprindeligt lanceret i 2012 og hentet 50.000 gange. Med støtte fra Miljøstyrelsen relanceres appen i en udvidet version med meget mere indhold.

Appen gør det nemt for dig at få brugt alle dine råvarer og rester efter måltider samt at sikre, at maden holder så længe som muligt:

 • Hundredvis af opskrifter og tips til at anvende rester og råvarer, blandt andet til bagning.
 • Hvilke råvarer kan udskiftes med hinanden?
 • Gode basisvarer, som du kan bruge til mange (reste)retter.
 • Kan det stadig spises?
 • Hvor længe holder det?
 • Kan det fryses?
 • Hvad kan det bruges til, hvis det er lidt for gammelt?
 • Hvor fødevarer opnår den bedste holdbarhed.

Appen ‘For Resten’ fungerer på iPhone, iPad samt telefoner og tablets med styresystemet Android (Samsung, HTC, LG, Sony m.fl.).

Du kan hente ‘For Resten’ gratis i App Store eller Google Play.

Hvis du tidligere har haft den første version af ‘For Resten’ fra 2012, skal du hente den igen, hvis den ikke længere ligger på mobilen.

Har du stadig appen på din mobil, kan du hente en opdatering.

Hvis du har automatisk opdatering af apps slået til, sker det af sig selv.

3. juli 2017
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...