Denne tomat spread gør det godt på et stykke baguette som tilbehør til middagen.
Denne tomat spread gør det godt på et stykke baguette som tilbehør til middagen. Foto: Koustrup & Co.

Syltedronningens opskrift på tomat mums

Syltet tilbehør kan give variation til alle måltider. Mange kender den evige udfordring med at finde på nye retter at lave og derfor bliver det ofte de samme ti retter, der kommer på middagsbordet. Syltedronningen har en løsning på netop det problem og hér får du en af opskrifterne fra hendes nye kogebog.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 17. november 2020

Ifølge Helena Grayston alias Syltedronningen, bliver hverdagsmåltidet lidt sjovere med hjemmesyltede produkter. Når du tænker hjemmesylt er det formodentlig mest rødbeder, drueagurker og marmelade, der dukker op i fantasien, men der findes en række andre muligheder, der kan pifte det kedelige måltid lidt op. Det var netop et kedeligt brød, der blev startskuddet til denne opskrift på Syltedronningens tomat mums, som er inspireret af Pan Tumaca fra Spanien.

- En gang var jeg i Barcelona med en kæreste. Om morgenen gik vi ned på stamcafeen og fik kaffe og baguette. Baguetterne var smurt med en tomat-hvidløgssauce, og de smagte skønt. Til min datters 19-års fødselsdag lavede hendes far en kødgryde, og dertil skulle vi have noget hvidløgsbrød. Vi havde nogle kedelige bruschettabrød, som skulle bruges, og pludselig kom jeg i tanke om de lækre tomatbrød fra Barcelona, fortæller Helena Grayston.

Det skal du bruge

Tomat mums

  1. Pil hvidløgene og pres dem i en hvidløgspresser.

  2. Sauter hvidløgene let i varm olie i ca. 5 minutter, de skal ikke blive brune.

  3. Tilsæt de blendede tomater, rør godt rundt og småkog i 5-10 minutter.

  4. Smag til med lidt salt.

  5. Hæld på rene glas og luk.

Bruschetta med tomat mums

  1. Pensl bruschettabrød, flute, baguette eller daggamle brødrester med olivenolie.

  2. Bag dem i ovnen ved 200 °C i 3-5 minutter indtil de er gyldne.

  3. Pensl dem med et tykt lag tomatmums og bag igen 2-3 minutter.

Velbekomme!

Syltedronningen giver også gode ideer til, hvordan du kan bruge syltede rester - helt i tråd med ønsket om at reducere madspild. Så er du sylte-glad, miljøbevidst eller vil du bare pifte måltiderne op med dit eget forråd af syltede produkter, kunne denne bog være noget for dig.


Bogen 'Syltedronningens Forråd', der indeholder 50 opskrifter på hjemmesyltede produkter.

17. november 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.