Aflatoksiner findes blandt andet i paranødder, jordnødder, pistacienødder, mandler og hasselnødder.
Aflatoksiner findes blandt andet i paranødder, jordnødder, pistacienødder, mandler og hasselnødder. Foto: iStock

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Svampegift i nødder

Nødder er en elsket sund snack for mange, og med de kommende afgiftssænkninger, er det også prismæssigt overkommeligt at spise løs. Dog kan det betale sig, at holde et vågent øje med de nødder du spiser. Nødderne kan nemlig indeholde svampegiften Aflatoksiner.

Aflatoksiner er svampegiftstoffer, som dannes af skimmelsvampene Aspergillus.

Aflatoksiner findes primært i nødder, heriblandt paranødder, jordnødder og pistacienødder, men kan også findes i mandler og hasselnødder, samt tørrede figner, ris og majs.

Aflatoksiner er farlige for dit helbred

Selvom der findes forskellige typer af aflatoksiner, så er aflatoksin B1 den mest udbredte i fødevarer – og desværre også den mest sundhedsskadelige.

Fødevarestyrelsen.dk advarer de mod aflatoksiner, da forskning viser, at disse stoffer både er kræftfremkaldende og genotoksiske.

EU har regler for kontrol af aflatoksiner

En af problemerne ved forekomsten af aflatoksiner i fødevarer er, at aflatoksiner typisk fordeler sig meget ujævnt, hvilket gør det svært at teste for grænseværdier af de skadelige svampegiftstof i et helt parti.

Af denne grund har EU regler for grænseværdiskontrollen af aflatoksiner i blandt andet tørrede figner. Afhængigt af partiets størrelse, skal der nemlig udtages op til 100 delprøver per 300 gram. På denne måde øges sandsynligheden for, at prøvetagningen fanger de forurenede figner.

Disse nødder skal du undgå

En god hovedregel er at undgå nødder, der ser deforme ud og/eller smager dårligt. Pas især på med at spise nødder, der er produceret i tropiske og subtropiske lande, da aflatoksiner normalt kun dannes i disse egne.

Køb i stedet nødder fra Danmark og andre lande med køligere klima. 

6. marts 2018
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to skønne varianter af kartoffelsalat baseret på creme fraiche og ymer.

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...