Det er slet ikke sikkert du har lagt mærke til det, men staniol har to sider og det er ikke ligegyldigt hvilken der vender ud. Foto: iStock
Det er slet ikke sikkert du har lagt mærke til det, men staniol har to sider og det er ikke ligegyldigt hvilken der vender ud. Foto: iStock

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Det er slet ikke sikkert, at du nogensinde har bemærket det, men staniol har faktisk to sider, en blank og en mat.

Og det er ikke helt uden betydning, hvilken én du vender udad, hvis du bruger sølvpapiret, som det også bliver kaldt, til eksempelvis at putte om en kartoffel du skal varme i ovnen.

Den matte side er nemlig en lille smule bedre til at tage imod varmestrålingen end den blanke side, der reflekterer lidt mere af strålingen.

Og selvom din kartoffel nok skal blive bagt uanset, så sker det altså en smule hurtige med den blanke side indad.

Staniolen bliver blank og mat ved en tilfældighed

Den blanke og den matte side opstår som følge af måden alufolien - kært barn har mange navne - bliver produceret på.

Staniolen er nemlig kun 0,1 mm tyk, og det er for tyndt til, at den kan køres igennem valserne på fabrikken. Derfor lægges folien dobbelt, og den side, der vender mod valsen, bliver blank, men den side der vender mod et andet stykke alufolie bliver mat.

Kilde: Samvirke.dk

17. januar 2018
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Boller i karry med æblesalat

Nem og hurtig aftensmad, her boller i karry med tilbehør af ris og æblesalat.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre forsøger at jonglere arbejde med børnepasning. En helt oplagt aktivitet er at få børnene med i køkkenet. Her får du tips til, hvordan børnene også kan hjælpe til med at få mad på bordet, samt en lækker opskrift op chicken tikka masala. 

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehummus!

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...