Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

Mad

Flæskesvær skal være tilpas gylden, tilpas salt og helt sikkert sprød og knasende. Vi har spurgt to stjernekokke til råds om den drilske svær. Få Claus Meyers og James Prices tips til den sprøde svær og andre sjove og anderledes tips.

Spød svær på flæskestegen juleaften - det er altid spændende, om det lykkes.
Spød svær på flæskestegen juleaften - det er altid spændende, om det lykkes. Foto: Colourbox

Dansk Husmoder Leksikon om sprød svær

Der er mange forskellige bud på, hvordan man får sværet på flæskestegen sprød. Her har vi samlet nogle af de mest autoritative røster fra et husmoderleksikon anno 1949 til Claus Meyer. Vi lægger ud med Dansk Husmoderleksikon fra:

Sværen ridses med skarp kniv, gnides med salt og steges sprød, hvilket sker ved flittig drypning med skyen i de første ¾ af stegetiden. Derefter ophører drypningen, og ovndøren stilles paa klem den sidste trediedel af stegningen. 

Brug citronsaft eller eddike og få sprøde svær

Hæld lidt citronsaft, ud over sværene, når der er ca. en times stegetid tilbage, så affedtes sværene, hvilket giver perfekte svær.

Eller gør som i Kina og brug eddike til at få den sprøde svær: Gnid sværen med eddike inden stegningen – sådan gør man også i Kina!

Stegen skal måske koges først

Undersøg sværen først: Er sværen lys og smidig, er det ikke nødvendigt at koge den først, men er den hård og gullig, skal du koge den først, ved at lægge stegen "på hovedet" i den første halvdel af stegetiden. Så er du sikker på en sprød og boblende svær.

Få saltet til at sidde fast

Hvis det er svært at få saltet ned imellem rillerne, så lad stegen stege lidt i ovnen, inden der tilsættes salt. Så skiller sværen af varmen og rillerne fremstår tydelige, og man kan nemt drysse salt over.

Øl giver sprød svær

Når der er en time tilbage af stegetiden, kan man hælde en kop øl over stegen. Det affedter sværene og giver perfekte svær. Som en ekstra bonus bliver sovsen af stegeskyen ekstra lækker.

James Price, tv-stjerne-kok og kogebogsforfatter

Du skal købe stegen hos en god slagter, og fortælle ham, at det er til en flæskesteg. Der skal nemlig være et godt fedtlag for at få sprød svær. Gå alle ridser efter – de skal nå ned til liiige over kødet – hver og en. Gnid så salt ned mellem hver og en. Vær grundig og ikke fedtet med saltet, for det er her hele forskellen ligger. Saltet trækker vandet ud af fedtet, og gør sværen sprød.

James' stegetips

Jeg kyler stegen ind i en 200° varm ovn. Hvis ikke sværen er helt, som den skal være, når stegetiden er slut, er det bare på med grillen. Men her skal man altså være vaks ved havelågen! Den kan lynhurtigt få for meget - og ende med en lidt for mørk steg. Så hold godt øje med den, når grillen er tændt.

Claus Meyer, Gastronomisk iværksætter og kogebogsforfatter

Rids sværen smalt ( ½ cm) og helt ned til kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter, nogle gange er ridserne ikke dybe nok, specielt ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær, og sørg for, at sværen ligger vandret under stegningen. Det kan du fx gøre ved at lægge stanniol eller kartoffelstykker under stegen i den laveste side. Hvis du vil have boblende svær, skal ovnens temperatur op på 225-250°. Brug et stegetermometer. Når centrum-temperaturen når 65°, er stegen færdig.

20. oktober 2011
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to skønne varianter af kartoffelsalat baseret på creme fraiche og ymer.

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...