Spød svær på flæskestegen juleaften - det er altid spændende, om det lykkes.
Spød svær på flæskestegen juleaften - det er altid spændende, om det lykkes. Foto: Colourbox

Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

Flæskesvær skal være tilpas gylden, tilpas salt og helt sikkert sprød og knasende. Vi har spurgt to stjernekokke til råds om den drilske svær. Få Claus Meyers og James Prices tips til den sprøde svær og andre sjove og anderledes tips.

Dansk Husmoder Leksikon om sprød svær

Der er mange forskellige bud på, hvordan man får sværet på flæskestegen sprød. Her har vi samlet nogle af de mest autoritative røster fra et husmoderleksikon anno 1949 til Claus Meyer. Vi lægger ud med Dansk Husmoderleksikon fra:

Sværen ridses med skarp kniv, gnides med salt og steges sprød, hvilket sker ved flittig drypning med skyen i de første ¾ af stegetiden. Derefter ophører drypningen, og ovndøren stilles paa klem den sidste trediedel af stegningen. 

Brug citronsaft eller eddike og få sprøde svær

Hæld lidt citronsaft, ud over sværene, når der er ca. en times stegetid tilbage, så affedtes sværene, hvilket giver perfekte svær.

Eller gør som i Kina og brug eddike til at få den sprøde svær: Gnid sværen med eddike inden stegningen – sådan gør man også i Kina!

Stegen skal måske koges først

Undersøg sværen først: Er sværen lys og smidig, er det ikke nødvendigt at koge den først, men er den hård og gullig, skal du koge den først, ved at lægge stegen "på hovedet" i den første halvdel af stegetiden. Så er du sikker på en sprød og boblende svær.

Få saltet til at sidde fast

Hvis det er svært at få saltet ned imellem rillerne, så lad stegen stege lidt i ovnen, inden der tilsættes salt. Så skiller sværen af varmen og rillerne fremstår tydelige, og man kan nemt drysse salt over.

Øl giver sprød svær

Når der er en time tilbage af stegetiden, kan man hælde en kop øl over stegen. Det affedter sværene og giver perfekte svær. Som en ekstra bonus bliver sovsen af stegeskyen ekstra lækker.

James Price, tv-stjerne-kok og kogebogsforfatter

Du skal købe stegen hos en god slagter, og fortælle ham, at det er til en flæskesteg. Der skal nemlig være et godt fedtlag for at få sprød svær. Gå alle ridser efter – de skal nå ned til liiige over kødet – hver og en. Gnid så salt ned mellem hver og en. Vær grundig og ikke fedtet med saltet, for det er her hele forskellen ligger. Saltet trækker vandet ud af fedtet, og gør sværen sprød.

James' stegetips

Jeg kyler stegen ind i en 200° varm ovn. Hvis ikke sværen er helt, som den skal være, når stegetiden er slut, er det bare på med grillen. Men her skal man altså være vaks ved havelågen! Den kan lynhurtigt få for meget - og ende med en lidt for mørk steg. Så hold godt øje med den, når grillen er tændt.

Claus Meyer, Gastronomisk iværksætter og kogebogsforfatter

Rids sværen smalt ( ½ cm) og helt ned til kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter, nogle gange er ridserne ikke dybe nok, specielt ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær, og sørg for, at sværen ligger vandret under stegningen. Det kan du fx gøre ved at lægge stanniol eller kartoffelstykker under stegen i den laveste side. Hvis du vil have boblende svær, skal ovnens temperatur op på 225-250°. Brug et stegetermometer. Når centrum-temperaturen når 65°, er stegen færdig.

8. november 2019
Mere om Mad

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefyld fra tærten. Uhm! Få opskriften her!

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...