Disse løg ser ret almindelige ud. Det skyldes, at de rent faktisk er "almindelige løg" også kaldet for zittauerløg
Disse løg ser ret almindelige ud. Det skyldes, at de rent faktisk er "almindelige løg" også kaldet for zittauerløg Foto: iStock

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og almindelige løg?

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg, skalotteløg og forårsløg.

Af: Mikkel Hede, 16. november 2016

5 forskellige løgtyper

Løg er en uundværlig ingrediens i alle landes køkkener. Men løg er ikke bare løg. Både smag og arter kan være forskellige. Her er 5 af de mest anvendte spiseløg i det danske køkken med tips til, hvordan du bruger dem i madlavningen.

 

Almindelige løg også kaldet zittauerløg

 

1. Almindelige løg / zittauerløg

Almindelige løg er det samme som zittauerløg. Denne løgtype hører til kepaløg-slægten, som faktisk hører ind under lilje-familien. 

Zittauerløg er så almindelige, at det er til at græde over - bogstaveligt talt. Det er nemlig zittauerløg vi frem for nogen græder vores salte tårer over, når vi snitter dem. 

Zittauerløg har en skarp smag i utilberedt stand. Jo længere almindelige løg koges eller steges, jo sødere blivere de dog. Det er den helt særlige magi ved løg. 

Almindelige løg kaldes på engelsk for yellow onions. Det er også netop den kulør, den ydre skal får, når løgene har fået lov til at ligge lidt. Zittauerløg har lang holdbarhedsdato. Hvis du opbevarer løgene køligt, tørt og mørkt, kan de holde sig i op til et år. 

Zittauerløget har sandsynligvis sit danske navn fra den tyske by Zittau.  

   
Rødløg er en kulørt og lidt mildere variant af zittauerløget  

2. Rødløg 

De røde eller lilla løg minder i formen meget om almindelige løg. De er en god erstatning for zittauerløg, hvis man gerne vil slippe for tåreperseren under snitningen og foretrækker en mindre skarp smag. Rødløg er særligt velegnede til salater, salsa og andre retter, der kræver rå løg, der dog ikke skal tiltrække sig al opmærksomheden.

Tilbereder man rødløg nedtones og udvandes de klare rødlige farver. Er rødløg stærke for stærke for dig til at blive indtaget rå, kan du nedtone smagen ved at lægge dem lidt i vand inden tilberedningen. 

 
Skalotteløg - eller shallots på engelsk og eschalots på fransk.  

3. Skalotteløg

Skalotteløg er den fornemme fætter til zittauerløget. I butikkerne koster de altid lidt ekstra i forhold til almindelige løg. Mange kokke fortetrækker skalotteløg frem for almindelige løg. I en Bearnaicesauce er det altid skalotteløg, der bruges.

Skalotteløg er aflange og mindre end almindelige løg, og de vokser i klasser. Skalotteløg kan ikke sås, men skal altid sættes. 

Navnet "skalotte" har sine rødder helt tilbage i den oldgræske verden. Det henviser til den fønikiske by Ashkelon, som grækerne forbandt med netop disse løg.  

 
Salatløg er som navnet antyder gode i salater, hvor deres mere afdæmpede smag ikke overdøver smagen fra for eksempel tomaterne.   

4. Salatløg - de hvide løg

Salatløg kaldes på engelsk for hvide løg. Det er en dækkende betegnelse for løget, der mest adskiller sig fra zittauerløget i farven. Smagen er dog lidt mere frisk og mild. Derfor egner denne type løg sig glimrende til salater, hvor deres smag næppe vil overdøve tomaterne, salaten eller andre af de friske grøntsager. Skindet på salatløg er lidt tyndere end på almindelige løg, ligesom frugtlødet også er lidt blødere.

 
Forårsløg kan fås hele året rundt i Danmark. På friland i Danmark bliver de dog først modne om sommeren.  

5. Forårsløg

Forårsløg - eller springløg - er i virkeligheden almindelige løg, der er blevet forædlet. I deres vækst minder de om porrer, men lader man dem stå længe nok, vil de fleste forårsløg med tiden forvandle sig til et almindeligt løg.

Forårsløg burde egentlig hedde sommerløg, for det er først fra juni måned, at de kan høstes i Danmark. Friske forårsløg kan dog fås hele året rundt. Uden for sæsonen (juni-oktober) vil de efter al sandsynlighed komme fra udlandet eller fra væksthuse.

Det er både den grønne top og det hvidlige skaft, der kan spise. Forårsløg kan ofte holde sig længere, end man tror. Hvis de er skyllede og rensede, kan de holde sig ca. en uge i køleskabet.

Bliver forårsløg bløde og kedelige, kan de få fornyet liv ved at blive lagt i iskoldt vand i ganske kort tid. Forårsløg kan også fryses. Blanchér dem først ultrakort (ca. et minut) og læg dem efter afkøling i fryseren, så har forårsløg ved hånden altid og hele året rundt.  

16. november 2016 Mikkel Hede
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.