99 % af alle solgte bananer kommer fra samme sort
99 % af alle solgte bananer kommer fra samme sort Foto: iStockphoto

Spis bananen, før den dør

Der er panik i bananbranchen. En virus er ved at brede sig til den banansort, som udgør 99 % af verdenshandlen. Og det er kun et spørgsmål om tid, før den lægger bananmarkerne i hele verden øde. 

Yes, we have no bananas

Kender du sangtitlen: Yes, we have no bananas? Det lyder, som bare endnu en pudsig sang fra The Great American Songbook, men den er meget mere end det. Den er også et vidnesbyrd om sidste gang banan-apokalypsen ramte verdenen. 

Gros Michel vs. Cavendish

Det var tilbage i midten af det forrige århundrede. Der var det en anden bananart, der dominerede markedet. Den hed Gros Michel, og den var efter sigende meget bedre end den banart, Cavendish, der med 99 % af markedet, dominerer handlen i dag.

Gros Michel blev nemlig ikke lige så let stødt som Cavendish, den modnede meget lettere, holdt sig også meget bedre, og så var den også meget sødere - Æv! Men lige lidt hjælper det, når Panama-sygen rammer...

Panama-sygen

Panama-sygen er en svampesygdom, som først dukkede op i Australien i slutningen af 1800-tallet. Dengang var verden ikke lige så tæt forbundet, så det tog sin tid for sygdommen at sprede sig til det kontintent, som den bare ikke måtte nå - Sydamerika.

Dengang som nu er Sydamerika epicentret for bananproduktionen, og det var Gros Michel, der blev dyrket over det hele. Derfor var katastrofen total, da Gros Michel's uddøen på kort tid i midten af forrige århundrede lagde bananplantagerne øde.

Det tog lang tid for bananbranchen at nå tilbage til fortidens produktionsrater. Da det skete, var det med Cavendish som galleonsfigur. For selvom den var lidt kedeligere, så var den - på det tidspunkt - immun over for Panama-sygen. 

Ny mutation af Pananma-sygen

Men den slags onder har det med at mutere. For 50 år siden begyndte en ny mutation af Panama-sygen at sprede sig fra Sydøstasien. Den har nu spredt sig til både Mellemøsten og Afrika, og så er det kun et spørgsmål om tid før - Yes, we have no banana...

Kartoffelsygen i Irland

Historien er fuld af paralleleksempler på bananplagen. Den mest kendte og mest afskrækkende er kartoffelpesten i Irland i 18-tallet. Den endte med at tage livet af hundrede tusinder af mennesker og forårsage en irsk masseudvandring til USA.

Problemet var dengang, at alle, der dyrkede kartofler i Irland, holdt sig til én og samme sort, så da denne kartoffelsort blev ramt af en lammende svampesyge, så var følgevirkningerne i et på den tid meget forarmet Irland ekstreme.

Kritik af moderne landbrugsproduktion

Det er den samme fejltagelse, verden er ved at begå med bananerne. 99 % af alle bananproduktion bør ifølge enhver sund fornuft ikke lægges over på kun én banansort. Alle æg bør ikke lægges i samme kurv - så enkelt er det.

Verden dør nok ikke ud af den grund, og hundredetusinder af bananbønner må nok heller ikke lade livet i denne omgang, men Panamasygen leder opmærksomheden hen på den uhensigtigsmæssige måde, verden har organseret visse dele af sin landbrugsorganisation på.

Så skynd dig at spise Cavendish-bananen, før den dør ud. Den sygdomsfrie banan, der til syvende og sidst vil erstatte Cavendish, smager muligvis meget ringere. Allerbedst ville det dog være, hvis bananbranchen satsede på mere end kun én banan. Måske 2 denne gang? 

Kilde: Washington Post

9. december 2015
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.