Skal kød tøs op i koldt eller varmt vand?

Du kender problemet: maden skal laves, og kødet er ikke tøet op endnu. Så har vi balladen: Hvad er bedst - koldt eller varmt vand? Få svaret her. 

Der er intet, der kan splitte en familie ad som optøning af kød. Jo, det er der nok – men mens diskussionen raser, så kan det undertiden føles som verdens undergang. 

Der er nemlig to skoler for optøning af kød: Læg kødet i koldt vand eller i varmt vand.

Det er ikke helt enkel at afgøre striden. Der er for det første flere delspørgsmål i spil. De tre vigtigste er:

  • Er det bedst at tø kød op i vand eller ved luftoptøning?
  • Er det hurtigst at tø kød op i koldt eller i varmt vand?
  • Hvor er sundhedsrisikoen størst: Optøning i koldt eller i varmt vand? 

Hvad er bedst: Optøning af kød i vand eller med luft?

Vand er rent faktisk bedre til at tø kød op i, end luft er. Luft har en isolerende evne, som man blandt andet udnytter i termoruder. Den evne er knapt så hensigtsmæssig, når det drejer sig om optøning af kød. 

– Vi ved fra for eksempel termoruder, at luft isolerer rigtigt godt. Og når kød ligger på et bord i stuetemperatur, vil der hurtigt komme et koldt lag af luft omkring det, som isolerer det,« forklarer eksperimentalfysiker Helge Knudsen til videnskab.dk

Helge Knudsen mener faktisk, at det vil være mest effektivt at tø kød op ved at sætte en ventilator op foran det frosne kød. På den måde udskiftes luften hele tiden, og så kommer man uden om problemet med den isolerende luft.

Helge Knudsen bliver dog i interviewet med ham på videnskab.dk ikke spurgt til de sundhedsmæssige følger af denne metode. De kan nemlig være betragtelige, da ventilatoren jo kan sprede eventuelle bakterier fra kødet ud i rummet.

Hvad er hurtigst: Optøning af kød i kold eller varmt vand?

Helge Knudsen er ikke i tvivl om, at optøning i varmt vand går hurtigst.

– “Det kan ikke være rigtigt, at koldt vand er mest effektivt, når kød skal tøs op. For jo varmere kødets omgivelser er, desto hurtigere vil det tø. Men rent kulinarisk ville jeg nok foretrække kød, der var blevet tøet op i koldt vand.” siger Helge Knudsen, der til daglig arbejder ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Hvad er sundest: optøning i koldt eller varmt vand?

Det allersundeste og det bedste for bevaring af kødets aroma er at optø kødet i køleskabet. Har man ikke tiden til det, kommer optøning i koldt eller varmt vand på tale. 

Det husråd, man oftest hører, er, at optøning skal ske i koldt vand. Det skyldes, at bakterier i kødet begynder at vågne til live, når temperaturen sniger sig op over 20 grader. Der er derfor ingen forskere, der direkte anbefaler optøning i varmt vand.

Politiken.dk referer til en amerikansk undersøgelse fra det amerikanske landsbrugsministerium. Konklusionen på den undersøgelse var, at en bøf af en tykkelse på en tomme (2.54 cm) ikke når at udvikle bakterier, hverken hvis den bliver optøet i vand med stuetemperatur i 11 minutter eller i 39 grader varmt vand i 20 minutter.

På det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside er det dog kun optøning i koldt vand, der anbefales. Så selvom en forholdsvis hurtig optøning tilsyneladende kan foregå risikofrit, så er optøning i kold vand stadig det sikreste og den altdominerende anbefaling alle andre steder  

Prioriterede råd til optøning af kød

Her er derfor i prioriteret rækkefølge vores råd til optøning af kød.

  1. Tø kødet op i køleskabet. Det er sundest og bedst for smagen.
  2. Tø kødet op i koldt vand.
    • Kødet skal lægges i en tætsluttende pose og på en måde, så der ikke lækker vand ind til kødet. 
    • Skift det kolde vand ud med nyt koldt vand efter højst 30 minutter. 
    • Tilbered kødet straks efter optøning. 

Læs også: Steg entrecote med perfekt resultat – sådan gør du

Mest læste artikler