Gæsterne kommer lige om lidt. Kødet er stadig frosset. HJÆLP!
Gæsterne kommer lige om lidt. Kødet er stadig frosset. HJÆLP! Foto: iStock

Skal kød tøs op i koldt eller varmt vand?

Du kender problemet: maden skal laves, og kødet er ikke tøet op endnu. Så har vi balladen: Hvad er bedst - koldt eller varmt vand? Få svaret her. 

Der er intet, der kan splitte en familie ad som optøning af kød. Jo, det er der nok - men mens diskussionen raser, så kan det undertiden føles som verdens undergang. 

Der er nemlig to skoler for optøning af kød: Læg kødet i koldt vand eller i varmt vand.

Det er ikke helt enkel at afgøre striden. Der er for det første flere delspørgsmål i spil. De tre vigtigste er:

  • Er det bedst at tø kød op i vand eller ved luftoptøning?
  • Er det hurtigst at tø kød op i koldt eller i varmt vand?
  • Hvor er sundhedsrisikoen størst: Optøning i koldt eller i varmt vand? 

Hvad er bedst: Optøning af kød i vand eller med luft?

Vand er rent faktisk bedre til at tø kød op i, end luft er. Luft har en isolerende evne, som man blandt andet udnytter i termoruder. Den evne er knapt så hensigtsmæssig, når det drejer sig om optøning af kød. 

- Vi ved fra for eksempel termoruder, at luft isolerer rigtigt godt. Og når kød ligger på et bord i stuetemperatur, vil der hurtigt komme et koldt lag af luft omkring det, som isolerer det,« forklarer eksperimentalfysiker Helge Knudsen til videnskab.dk

Helge Knudsen mener faktisk, at det vil være mest effektivt at tø kød op ved at sætte en ventilator op foran det frosne kød. På den måde udskiftes luften hele tiden, og så kommer man uden om problemet med den isolerende luft.

Helge Knudsen bliver dog i interviewet med ham på videnskab.dk ikke spurgt til de sundhedsmæssige følger af denne metode. De kan nemlig være betragtelige, da ventilatoren jo kan sprede eventuelle bakterier fra kødet ud i rummet.

Hvad er hurtigst: Optøning af kød i kold eller varmt vand?

Helge Knudsen er ikke i tvivl om, at optøning i varmt vand går hurtigst.

- "Det kan ikke være rigtigt, at koldt vand er mest effektivt, når kød skal tøs op. For jo varmere kødets omgivelser er, desto hurtigere vil det tø. Men rent kulinarisk ville jeg nok foretrække kød, der var blevet tøet op i koldt vand." siger Helge Knudsen, der til daglig arbejder ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Hvad er sundest: optøning i koldt eller varmt vand?

Det allersundeste og det bedste for bevaring af kødets aroma er at optø kødet i køleskabet. Har man ikke tiden til det, kommer optøning i koldt eller varmt vand på tale. 

Det husråd, man oftest hører, er, at optøning skal ske i koldt vand. Det skyldes, at bakterier i kødet begynder at vågne til live, når temperaturen sniger sig op over 20 grader. Der er derfor ingen forskere, der direkte anbefaler optøning i varmt vand.

Politiken.dk referer til en amerikansk undersøgelse fra det amerikanske landsbrugsministerium. Konklusionen på den undersøgelse var, at en bøf af en tykkelse på en tomme (2.54 cm) ikke når at udvikle bakterier, hverken hvis den bliver optøet i vand med stuetemperatur i 11 minutter eller i 39 grader varmt vand i 20 minutter.

På det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside er det dog kun optøning i koldt vand, der anbefales. Så selvom en forholdsvis hurtig optøning tilsyneladende kan foregå risikofrit, så er optøning i kold vand stadig det sikreste og den altdominerende anbefaling alle andre steder  

Prioriterede råd til optøning af kød

Her er derfor i prioriteret rækkefølge vores råd til optøning af kød.

  1. Tø kødet op i køleskabet. Det er sundest og bedst for smagen.
  2. Tø kødet op i koldt vand.
    • Kødet skal lægges i en tætsluttende pose og på en måde, så der ikke lækker vand ind til kødet. 
    • Skift det kolde vand ud med nyt koldt vand efter højst 30 minutter. 
    • Tilbered kødet straks efter optøning. 
18. maj 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...