Foto: iStock

Sådan undgår du ande-katastrofer juleaften

Du er måske nybegynder indenfor julemiddag-disciplinen og vil gerne være helgarderet. Vi har samlet de bedste tips til at undgå fadæser - fx at ende med 'en lille gråspurv og en masse fedt'.

Ande-katastrofen julen 2015

Juleaftensdag 2015 gik danskerne traditionen tro rundt og forberedte middagen i de små hjem, og de fleste steder var alt, som det skulle være. 
Duften af andesteg sivede stille og roligt ud i stuerne, den umiskendelige duft af juleaften, når den er mest autentisk.
 
Men der var adskillige hjem, hvor en ubehagelig lugt spredte sig i stedet. Det var, som om ovnene rummede noget fra en kloak i stedet for en frisk and.

Det viste sig, at et stort parti ferske ænder fra Dansk And havde en såkaldt 'afvigende lugt', og Fødevarestyrelsen måtte ud i sidste øjeblik og advare mod indtagelsen af de uheldige kræ.
Dette er dog en meget sjælden episode, og i år er der ingen grund til at frygte 'kloakænder', da supermarkederne helt sikkert har taget alle forholdsregler.

Men der kan stadig ske katastrofer i køkkenet juleaften, især fordi andesteg ikke er noget, vi laver ret ofte.

Derfor har vi opsummeret tre tricks, så du kan forberede julen med ro i sjælen. 

De 3 ultimative tips

1. Hvilken and skal jeg købe?

Jyllands-Posten har i år lavet en stor forbrugstest med ænder fra forskellige supermarkeder. Du kan gå ind her og se, hvilke krav du skal stille, og præcis hvilken and, der vinder konkurrencen (set fra menneskets synspunkt ...)

På Maaltid.nu og på Fuglebjerggård.dk kan du også få retningslinjer til selve købet. 
Om fersk kontra frossen and skriver Måltid fx: 
"Tjek at anden har haft et godt liv med adgang til friluftsarealer, så den har kunnet bevæge sig. Det kan smages i kødet meget mere, end om den er købt fersk eller frossen.

En frossen and tøs op i køleskabet, det tager ca. 2 døgn.

Camilla Plum skriver om selve racen på Fuglebjerggårds hjemmeside: 
"Hvis man vil have rigtig andesmag skal man købe en landraceand. Berberiænder har en anden mere vildtagtig smag, som jeg godt kan lide, bare ikke juleaften."

via GIPHY

2. Hvad skal anden veje?

"Man kan bliver ret overasket over den stegte gråspurv, og den liter fedt der kommer ud af en billig and," advarer Camilla Plum, og her henviser hun også til andens vægt. Skroget vejer stort set det samme på alle ænder, men ellers er der stor forskel på kødmængden. De fleste anbefaler at købe en and på 3-4 kg til ca. 4 personer. 

3. Hvornår og hvordan steges anden?

"Slip for andeos i håret og steg andestegen dagen før, at anden skal serveres. Traditionel stegning: Beregn 40 min. pr. kg ved 160°. Langtidsstegt: 5 timer ved 125°. Hæld fedtet fra bradepanden under anden efter ca. 2 timer. Anden er færdigstegt, når der pipler klar saft frem, når du prikker med en stegegaffel ved låret – eller når låret løsner sig let, når man hiver lidt i det, skriver eksperterne på Maaltid.nu.  (Læs i øvrigt meget mere på Måltid om den perfekte måde at stege en and på). 

9. december 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...