Rammer du aldrig den helt rigtige tekstur og konsistens når du bager?
Rammer du aldrig den helt rigtige tekstur og konsistens når du bager? Foto: istockphoto

Sådan tjekker du om bollerne er færdigbagte

Er du træt af tørre, kedelige og ubagte boller? Med 5 disse huskeregler, vil du undgå mislykkede boller.

At bage sit eget brød og boller, kan være en kæmpe udfordring. Der skal tages mange forbehold og man skal være meget opmærksom under bagningen for at undgå de mest almindelige bagefejl.

Er du en af dem, som endnu ikke har fundet den sikre vej til perfekte hjemmebagte boller, skal du blot huske disse 5 råd. Ved at krydstjekke om bollerne er færdige, vil du med garanti undgå flere mislykkede boller.

1. Bank bollen i bunden

Når du tror dine boller er færdige, skal du tage dem ud af ovnen. For at tjekke om de egentlig er færdige, skal du blot banke dem let i bunden. Er lyden hul og rund, er bollerne færdige.

2. Brug et stegetermometer

Et stegetermometer kan effektivt og nemt vise om dine boller er færdige. Ase Solvej Hansen, Lektor på Københavns Universitet, har forsket i bagværk i mange år, og anbefaler at man bruger et stegetermometer når man bager. Dine boller skal have en kernetemperatur på 100 grader.

På den måde undgår du tørt og klægt brød.

3. En gylden og sprød skorpe

Mange eksperter og erfarne husmødre skal blot kigge på bollerne for at kunne afgøre, hvorvidt de er færdige eller ej. Det du skal holde øje med, er skorpen. Har bollerne en gylden og lettere sprød skorpe, er de formentlig færdige.

Men før du kan bruge dette trick, skal du kende din ovn godt. Nogle ovne fordeler varmen anderledes, hvilket kan resultere i en sprød skorpe, men en blød og klæg midte.

4. Tjek din ovn

Har du en gammel og slidt ovn, kan dens varmefordeling have en negativ effekt på dine boller. Er du i tvivl om din ovns varmefordeling og effektivitet, bør du få den tjekket af en professionel. Men inden du ringer efter teknikeren, kan du selv teste ovnens temperatur med et stegetermometer.

5. Følg opskriften

Det lyder måske banalt og essentielt - men når man bager, er det vigtigt at man følger opskriften nænsomt og præcist. Grænsen mellem et succesfuldt bagværk og fiaskoen er ikke lang, og der skal ikke meget til for at ødelægge en omgang boller. Så følg opskriften og bageanvisningen.

12. april 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...