Foto: Istockphoto

Sådan tilbereder du de helt perfekte æg

Smilende, rørt eller perfekt pandestegte. Æg kan tilberedes på et utal af måder - men hvad er det nu lige helt præcist du gør galt, siden de ikke bliver nøjagtig som ønsket?

Hvadenten dit æg skal være hårdkogt, have en semi-blød blomme, eller blot se smukt spejlet ud, er der hjælp at hente. Vi har set nærmere på, hvor fejlen eventuelt kan ligge i forsøget på tilberedningen af det perfekte æg.

Spejlæg

Et perfekt, spejlet æg er gyldent og sprødt på den ene side, og har en smuk stivnet hvide med halvflydende blomme på den anden. 

Som hovedregel skal din pande være varmet helt op, og dit stegefedt skal simre og syde. Du skal altså vente med at slå ægget ud i panden, indtil fedtstoffet bobler.

Husk ligeledes på at æggehviden kun koagulerer ordentligt, hvis du sætter låg på din pande, mens ægget tilberedes. På denne måde opnår du en perfekt stegt skorpe og bund, samt en flot, spejlet overflade.

Pocheret æg

Du tror måske at perfekte pocherede æg kun hører kokkeverdenen til. Men du vil blive overrasket over, hvor nemt det er at lave selv.

Et pocheret æg kræver, helt enkelt, at der er nok vand i gryden, således at ægget kan flyde frit rundt. Er der for lidt vand i gryden, risikerer du at æggemassen synker til bunds og går i stykker. 

Hårdkogt eller smilende

Spørger du rundt i din omgangskreds, er der tusindvis af forskellige metoder til at koge et hårdkogt æg. Fælles for de fleste er dog nok, at de har prøvet at ende op med en tør, smuldrende blomme samt en usamarbejdsvillig skal eller hvide.

Fælles for både hårdkogte- og smilende æg er at æggende skal kommes i en gryde med vand, så vandet dækker bunden. Herpå skal vandet varmes gradvist op. Så snart vandet begynder at koge, tages gryden af varmen, og der lægges låg på. 

Ønsker du dine æg smilende, skal de blot stå i gryden i yderligere 10 minutter. For helt hårdkogte, men perfekte æg, skal de have 14 minutter. Tidsangivelserne afhænger naturligvis af æggets størrelse. Disse tidsangivelser passer på æg af mellem størrelse.

For at undgå at ægget koger videre indeni og derfor når at bliver overkogt, skal de placeres i iskoldt vand. 

Røræg

Røræg eller scrambled eggs... Hvadenten du kan lide det eller ej, er røræg en helt fast (og kærkommen) gæst på det traditionelle brunchbord.

Men hvilke fejl kan man komme til at lave, i jagten på det perfekte røræg? Vigtigst af alt er det at du rører godt i massen under hele processen. Den konstante bevægelse i æggemassen gør, at ægget ikke samler sig i alt for store klatter. Vi ønsker jo gerne en cremet og lækker æggemasse som resultat.

En anden fingerregel for at opnå perfekte røræg er, ikke at tilberede ægget over for høj varme. Du opnår et langt bedre og flottere resultat, jo længere tid du er om at få ægget rørt. Derfor bør svag varme benyttes.

TIP: Du bør først salte dit æg, så snart du er færdig med tilberedningen. Salter du, mens ægget stadig omrøres, risikerer du at trække al væsken ud af ægget - og så ender du ud med en vandet og kedelig masse.  

Kilde: thrillist.com

14. september 2016
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.