Sådan skærer du nemmest grøntsagerne

Mad

Når man skal skære frugt og grøntsager, er det godt med et par gode tricks i ærmet. Vi har derfor fundet 8 tips til, når du går i køkkenet med alt det gode fra køkkenhaven. 

Tips og tricks til hvordan du skærer grøntsager
Tips og tricks til hvordan du skærer grøntsager

1. Løg

Hemmeligheden bag det at skære et løg i fine stykker ligger i måden, man holder kniven på. Lad først og fremmest være med at skære roden af løget. Skærer man den del af, er der nemlig langt større chance for, at man får tårer i øjnene.

Skær ned gennem løget og del det i to. Hold på løget med tre fingre, hvoraf en placeres foran og to bag på løget. Peg kniven i retning af løgets rod, og forsøg at komme så tæt på roden som muligt. Skær løget i skiver i lange knivstrejf – men uden at skære stykkerne helt af! Derefter skærer du halvvejs ind løget fra toppen af.

Nu kan du skære løget ud i små tern. Sørg hele tiden for at skære uden om roden.

2. Avocado

Det første, du skal gøre, er at skære enden af avocadoen. Derefter skærer du fra midten og hele vejen rundt, hvorefter du kan twiste avocadoen, så den åbner. Fjern stenen og skær hver del over i to halve. Fra hjørnet kan du nu nemt pille skallen af, som hvis du skrællede en appelsin.

3. Champignon

Fjern stilken ved forsigtigt at fjerne den. Du kan også nøjes med at skære et lille stykke af stilken af. Derefter kan du vælge om du vil skære dem ud brede skiver, i fire dele eller halveret.

4. Vandmelon

Start med at halvere melonen. Tag den ene halvdel, og vend den med bunden nedad. Skær skrællen af. Skær derefter melonen i skiver og vend skærebrættet 90 grader, hvorefter du gør nøjagtigt det samme i den anden retning.

5. Aubergine

Runde stykker er det nemmeste at skære. Skær stykkerne dobbelt så store, som du vil have de færdige stykker til at være for at kompensere for, at de skrumper, når de steges. De er også perfekte til at blive grillet.

Man kan også skære auberginen i lange skiver á forskellig tykkelse alt efter, hvad du synes, der passer til retten. Nogle auberginer er mere bitre end andre, og det kan løses ved at drysse dem med lidt salt. Lad dem stå i 30 minutter, og tør dem med køkkenrulle.

6. Jordbær

Det kan godt tage lang tid at forberede bær, hvis de skal serveres på en pæn måde, men når det drejer sig om jordbær, så kan man faktisk gøre det helt uden en kniv.

Tag et sugerør, og kør det gennem jordbærret fra bund til top, så den grønne stilk ryger af. Derudover kan man bruge en æggeskærer til hurtigt at skære bærret i skiver.

7. Appelsin

Skær bunden af, så appelsinen kan stå fladt på skærebrættet, hvorefter du skærer toppen af. Hold appelsinen fast og skær skrællen af appelsinens sider hele vejen rundt. Sørg for at skære alt det hvide af, da det er det mest bitre på appelsinen.

Tag en mindre kniv, og skær ind i appelsinens opdelinger, så du nemt og hurtigt kan få perfekte små appelsinskiver. Tricket kan desuden også bruges med alle andre citrusfrugter som fx grapefrugt eller citron.

8. Hvidløg

Tag løget, og skær toppen af. Derefter presser du toppen af hvidløget med den flade side af kniven. Slå på kniven ovenpå hvidløget. Nu kan du nemt pille hvidløgene fra hinanden. Husk at pille skindet af de små hvidløgsstykker. Skær det horisontalt i små skiver og brug det fx i en god tomatsovs.

29. april 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...