Du kender helt sikkert disse frugter, men kan du genkende dem?
Du kender helt sikkert disse frugter, men kan du genkende dem? Foto: iStock

Sådan så frugterne og grøntsagerne ud, før mennesker begyndte at dyrke dem

Vi er så vant til synet af disse 4 frugter og frugter, at vi ikke spekulerer over, at de engang har set helt anderledes ud. Se før-og-efter billederne. 

Af: Mikkel Hede, 21. marts 2016

Hvem er jeg?

Billede: Flickr, Warut Roonguthau.

I dag kan ethvert barn på under 2 år nævne navnene på de fire frugter og grøntsager i dette galleri. 

Så let ville det ikke være, hvis folk blev præsenteret for planterne og deres frugter, som de så ud, før menneskene begyndte at dyrke og domesticere dem. 

Frugten på billedet blev oprindeligt domesticeret i Sydøstasien. Kender du den?

Bananen

Kunne du genkende bananen? Billedet af den vilde banan på den foregående side er faktisk kun én af de fremtoninger, som vilde bananer kan optræde i.

Moderne supermarkedsbanener ser derimod næsten kun ud på én måde. 99 % procent af de bananer, der bliver handlet i dag, stammer nemlig fra den samme sort - Cavendish.

Læs mere om, hvordan bananer er blevet så ens og risikoen ved denne ensretning.

Jeg ser måske ikke ud af noget

Har du lyst til at sætte tænderne i denne rod? Næppe. Det er ellers stamfaderen til en af de mest populære og velsmagende grøntsager i dag. 

Hvidroden

Gulerodden var faktisk oprindelig en hvid rod. Denne "hvide rod" har vokset vildt i årtusinder. Det første sikre vidnesbyrd på dyrkning af gulerodder var i Afghanistan tilbage i det 10. århundrede e.kr.

På et tidspunkt er der sket en mutation i pigmenteringen, og den orange gulerod er opstået.  

Læs mere om gulerodens historie her.

Kan man sælge dem i dag?

Billedet er malet Giovanni Stanchi mellem 1742 og 1772.

Her har vi været nødt til at gå på jagt i malerisamlingerne efter et eksemplar af denne saftige frugt. Frugtens oprindelsessted er sandsynligvis det sydlige Afrika. Allerede faraoerne i det gamle Egypten dyrkede og satte pris på frugten.

Få kerner - masser af frugtkød

Sådan skal en vandmelon se ud i dag, hvis den skal have nogen chance for at blive langet over disken. 

Der er nogle, der mener, at vandmelonen på Stanchi's billede er umoden, men det er næppe sandsynligt. De mørke kerner tyder på, at vandmelonen var lige til at spise tilbage i rokkoko-tiden.

Så lille var jeg engang 

Kan du gætte, hvilken moderne grøntsag denne bittelille plante er forløberen for? Hvis du kan, så må du være ansat på Landbohøjskolen eller være en sand grøntsagsarkæolog. 

Nu er jeg blevet voksen

Majsen har i den grad haft vokseværk.

På 9000 år har planten vokset sig 1000 gange større end dens stamfader, Teocinte-planten. Teocinte-planten stammer fra Sydamerika og smagte oprindeligt som en tør og rå kartoffel.

Plantens raketagtige vækst tog først for alvor fart, da europæerne kom til Sydeuropa og begyndte at avle på planten, så den passede til deres europæiske smagsløg.

Kilde: sciencealert.com 

21. marts 2016 Mikkel Hede
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.