Sådan laver du din egen krydderurtesalt

Mad

Salt får maden til at smage af mere, men for meget salt i kosten kan skade helbredet. En måde at spare på saltet og alligevel få maden til at smage er at lave urtesalt. Saltet blandes med diverse urter, som også giver smag til maden, og man kan på den måde undgå at krydre for meget med salt.

I krydderurtebedet er der adskillige krydderurter, som giver smag til urtesaltet.
I krydderurtebedet er der adskillige krydderurter, som giver smag til urtesaltet. Foto: iStock

Brug timian, citronmelisse og estragon

Klip friske blade af havens krydderurter. Det kan være blade af timian, citronmelisse, estragon, løvstikke, salvie, mynte, isop m.fl. Køb 1 pose groft salt eller atlanterhavssalt og kværn saltet i en foodprocessor sammen med de friske urter. Den grønne pasta, der fremkommer, når alt er knust og godt blandet sammen, kan nu tørres.

Lad saltet tørre et døgn

Pastaen fordeles over et rent viskestykke, og der lægges et andet rent viskestykke over. Placer det i et godt ventileret rum eller lad et vindue stå åbent på en lun sommerdag, så vil saltet tørre i løbet af et døgn. Når saltet er blevet tørt, kan det kværnes en gang til i foodprocessoren og derefter sigtes.

Bland saltet med hørfrø og brug det til bagning

Man kan efter findelingen blande urtesaltet med en håndfuld sesamfrø, birkes eller hørfrø, og saltet kan bruges i brødbagning eller som drys over morgenægget. Det er kun fantasien, der sætter grænser for anvendelsen.
Foto: Anemette Olesen
Kartoffelmaden smager bedst med salt, men det kan lige så godt være urtesalt

Sunde saltvaner

Urtesaltet er en god erstatning for det salt, som vi alle burde skære ned på. Det er ofte vanen, der er svær at ændre, men med et glas urtesalt på bordet vil du drysse mindre salt på maden, simpelthen fordi det smager af mere. Og så kan du lave din egen blanding alt efter smag og behag.

Brændenælder giver næringsrigt kryddersalt

Om foråret kan skud fra brændenælder indgå i urtesaltet. Det giver en vedholdende og pæn grøn farve. Samtidig er brændenælden en næringsrig plante, der tilfører saltet vitaminer og mineraler. 

5 opskrifter på salt med masser af smag

1. Stærkt krydret urtesalt

10 fed hvidløg
1 stykke chili
2 spsk. rosmarin
1 spsk. merian
ca. 300 g salt

2. Vitaminrig forårssalt

100 g brændenældeblade
50 g skvalderkålsblade
1 dl kørvel eller sødskærm
2 dl friskhakkede timianblade
ca. 300 g salt

3. Kryddersalt med bouillonsmag

200 g løvstikke
2 dl persille
2 dl selleritop eller
5 rodender af porre
2 dl estragonblade
1 dl timianblade
300 g salt

4. Urtesalt til bagning

2 dl hørfrø
2 dl birkesfrø
2 dl brændenældeblade
eller persille
1 dl solsikkefrø
2 dl randblomster af
morgenfrue
300 g salt

5. Eksotisk urtesalt

100 g frisk ingefærrod
50 g friske korianderblade
50 g persille
30 g blade af citrongræs
eller skal af økologisk citron
300 g salt
23. april 2009
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.