Blødkogte æg er ikke en videnskab, men det er godt at kende de små fifs til kogningen.
Blødkogte æg er ikke en videnskab, men det er godt at kende de små fifs til kogningen. Foto: Flickr

Sådan koger du det perfekte blødkogte æg

Der er mange meninger om denne sag, for hvad er et perfekt blødkogt æg? Idényt afslutter alle diskussioner én gang for alle. Her er opskriften og en komplet omtale af alle de små ting, der skal falde i hak, hvis ægget skal være perfekt - også hvis det skal være enten smilende eller hårdkogt.  

Hvad er sandheden om det blødkogte æg?

Vi har alle siddet ved morgenbordet og diskuteret æg ...

Skal et blødkogt æg være svømmende, helt fast i hviden og en anelse fast i blommen, eller skal man kunne pille ægget?

Idényt har researchet på sagen og er kommet frem til de bedste anvisninger. Dog skal du vide, at der er gradsforskelle på det blødkogte æg. Nogle vil mene, at et såkaldt 'smilende æg' er det samme som et blødkogt. Det er ikke helt sandt. Den smilende version har fået et par minutter mere.

Sådan koger du det ultimative blødkogte æg

Her er en de vigtigste ting, du skal tage i betragtning, hvis dit blødkogte æg skal være blive helt perfekt:

Brug friske æg

Jo friskere æg, du bruger, jo bedre vil smagen blive. Allerbedst er helt nylagte gårdæg.

Brug ned til en halv deciliter vand 

Kunsten er kun at bruge et par centimeter vand i gryden. En halv deciliter vand er faktisk nok til at koge op til 6 æg. Æggene koges med tætsluttende grydelåg.

Kog æg i kogende vand

Du får det bedste resultat ved at koge din æg i allerede kogende vand. Både blomme og hvide vil med den metode blive fast og ensartet. Et "koldkogt" æg kan risikere at fremtræde med sprækker både i hvide og i blomme og endnu være: der er større sandsynlighed for, at skallen går itu. 

Æggets størrelse og temperatur

Jo større ægget er, jo længere kogetid skal du beregne. Hvis ægget kommer kold fra kølekskabet og lægges i kogende vand, skal kogetiden også være længere, end hvis ægget for eksempel kommer direkte fra hønsehuset. 

Kogetid til blødkogte æg

Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i vandet, skruer ned, og lader ægget koge under låg ved svag varme. Er det et lille æg er 4 1/2 til 5 minutter nok. Er det et æg i max-størrelse kan det kræve op til 6-6 1/2 minutter at koge et blødkogt æg. 

Skyl ægget i kold vand

Når æggeuret ringer, skal ægget skylles under koldt rindenede vand i 30 sekunder. Tag derefter ægget eller æggene op. 

Smilende æg og hårdkogte æg 

Smilende æg

Definitionen på et smilende æg er et æg med fast hvide og en fast ydre hinde på blommen. Blommen skal derimod i et smileæg være blød. Et smileæg kræver ca. 6-7 minutters kogetid. 

Hårdkogt æg

Et hårdkogt æg kræver mellem 8 og 10 minutters kogetid afhængig af æggets størrelse og temperatur, når det kommer i det kogende vand. 

Andre tips til æggekogningen

Salt til ægget

Et æg skal have lidt salt for at opnå den helt perfekte smag. Det skal dog først være, efter ægget er pillet. Det har ingen effekt at koge et æg med en knivspids salt i vandet. Saltet har alligevel ingen chance for at trænge ind i ægget. 

Undgå at æggeskallen knæller

Vil du forøge sandsynligheden for at æggeskallen ikke knækker, kan du bruge en æggeprikker. Lav et lille hul i bunden af ægget med æggeprikkeren eller en anden spids genstand.

Så er ægget klart. Se på videoen, hvordan man skærer toppen af uden at knække skallen på hele ægget.

Video: Trin-for-trin - sådan bliver ægget kogt og anrettet:

26. januar 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...