Sådan klargør du dine hjemmeplukkede svampe

Mad

Svampenes højsæson er over os. I supper, blacheret eller smørstegt på panden, kan skovbundens små vidundere tilfredsstille de fleste. Her får du en guide til, hvor nemt du får svampene klargjort til menuen.

Skovbundens middagsbord
Skovbundens middagsbord Foto: Istockphoto

Den danske natur er i sandhed et paradis for svampeelskere. Skovens bund byder året rundt på lækre, spiselige svampe. Arterne varierer dog, alt efter sæson og årstid, da nogle svampe kræver anderledes skovbund end andre.

Svampesæsonen er på sit allerhøjeste medio oktober-marts. 

I denne periode byder skovbunden på et væld af lækre, spiselige svampe, som du med god samvittighed kan tage med dig hjem - inden frostsæsonen begynder.

Børstning, frysning og tørring af svampe

Det er egentlig nemt og meget lige til at gøre svampene klar til middagsbordet. Som hovedregel er det en god idé at have både en lille urtekniv, samt en lille børste med dig, når du drager på svampejagt. På denne måde kan du nemlig, allerede ved plukning, gøre svampene fri for den værste jord eller snavs. Skær blot stokken af, og børst forsigtigt svampehat og eventuelle lameller.

Et godt tip er at have to kurve med på turen, således kan du holde rene og snavsede svampe adskilt.

Så snart dine svampe er rene og pæne, er de faktisk klar til at blive tilberedt. Undgå så vidt muligt at vaske dine svampe, da alle svampe som udgangspunkt suger væske til sig - og så er de ødelagt.

Svampe kan holde sig ca. 1-2 dage i køleskabet, men det er også en mulighed at fryse svampene. Inden frysning skal de blancheres kort på en pande med låg over. Herefter skal de køles ned på en tallerken, og kan derpå smides i en pose. Forvent ikke at svampene holder deres oprindelige størrelse. De svinder en del ind grundet væsketab.

Har du planer om at tørre dine svampe? Så er det bestemt også muligt: nemmest er det at lægge sine svampe på en rist eller et klæde i vindueskarmen, og så lade luft og sol gøre sit arbejde. Nogle svampetyper egner sig ikke til en decideret tørring, men de gængse spiselige af slagsen kan sagtens tørres.

Gode råd og regler ved svampeplukning

  • Prøv ALDRIG svampe, som du ikke kan identificere, heller ikke selv om de dufter godt og ser lækre ud. Skindet kan bedrage, og det er ikke sikkert, at dit eventyr ender godt.
  • Hvis du vil plukke svampe, som du ikke kan identificere, og tage dem med hjem for at slå dem op for at se om de er spiselige, skal du sørge for at tage rødderne med dig. 
  • Pluk aldrig gamle eller meget små svampe eller svampe, som dyrene har bidt af eller trukket op af jorden.
  • Det er bedst at spise svampene samme dag, som du har plukket dem, da de hurtigt bliver dårlige.
  • Spis aldrig rå svampe.
  • Hvis du er nybegynder inden for svampeplukning, er det bedst IKKE at gå på jagt alene.

Kilder: gardena.com og dn.dk

13. september 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...