Sådan får du succes med at konservere

Mennesker har altid forsøgt at rykke holdbarheden på madvarer og derved undgå overforbrug for madspild. Men konservering kræver de rette forholdsregler, og uden nænsomhed kan det gå galt.


I supermarkedet kan vi købe en lang række madvarer af konserves, men det er faktisk både billigt og nemt at konservere selv. Og i denne tid, hvor der er stort fokus på madspild og samfundets forbrug, er konservering faktisk blevet ret moderne og attraktivt. Har du desuden en køkkenhave, vil du kunne nyde dine afgrøder året rundt, selv uden for sæson i vinterhalvåret.

Hvad er konservering?

Konservering er når man, biologisk set, hæmmer mikroorganismerne i maden. Mikroorganismer og enzymer findes i alle madvarer, og det er dem, der over tid vil nedbryde og ødelægge din mad. Det er derfor vigtigt, at organismerne i din mad bliver elimineret.

Der findes 7 forskellige former for konservering:

  • Tillukning
  • Tørring
  • Nedkøling
  • Syltning
  • Saltning
  • Rygning
  • Kogning

Men de nemmeste og meste tilgængelige metoder er nedkøling og syltning. Men fælles for dem alle, er at der er en lang række af forholdsregler, som skal overholdes.

Tips og regler for konservering

Hver metode inden for konservering har sine egne forholdsregler og små tips – men vi har her samlet de overordnede regler.

1. Ved tørring kan man langt fra anvende alle slags fødevarer. Det anbefales, at man i hjemmet kun tørrer frugt og grønt.

2. Nedkøling kan være en kompliceret proces, og for at undgå de gængse fælder, bør du kun nedkøle grøntsager. Det er til gengæld en effektiv og nem proces, og er fordelagtig at bruge, hvis du har køkkenhave.

3. Saltning er en metode for de professionelle. Og for at salte ordentlig anvendes der specifikke teknikker, som kræver meget. Det kræver desuden også meget plads og tid. Men saltning anvendes ofte i forbindelse med oksekød og fisk.

4. Hvis du skal konservere med olie, er det yderst vigtigt, at olien altid dækker madvaren. Hvis olien ikke dækker ordentligt, vil maden blive fordærvet og herefter livsfarlig at spise.

5. Køkkenhygiejne er meget vigtig og har stor indflydelse på, om din konservering lykkes. Når du konservere skal du skolde dine beholdere og eventuelt anvende atamon. Atamon er et middel, som kan bekæmpe svamp og skimmel i dine beholdere, men atamon er ikke altid nødvendig og bør kun bruges i situationer, hvor opskriften påkræver det.

6. Hvis du skal konservere for første gang, er det en god ide at finde nye opskrifter, det vil sige ikke bruge mormors gamle opskrift, da mange ting har ændret sig siden da. Du bør som forholdsregel finde opskrifter, som senest er fra år 2000.

7. Hvis din opskrift dikterer en bestemt grøntsagsart eller sukker producent, bør du lytte. Hvis du bruger andre varianter, kan det have stor indflydelse på, hvor vellykket din konservering bliver. Forskellige tilsætningsstoffer og forhold kan påvirke selve processen enormt.

8. Brug kun opbevaring, som er designet til konservering – f.eks. skal låget være designet med dobbelt tillukning, som for eksempel på syltetøjsglas.

9. Put altid etiketter på dine konserves. På etikken skal du angive dato og indhold. Konserves bør højst stå 1 år efter bearbejdningen.

10. Du bør med jævne mellemrum tjekke dine konservering for fordærv og svamp. Sikkerheden skal altid komme først, selvom en konservering har taget tid.

Mest læste artikler