Sådan får du succes med at konservere

Mad

Mennesker har altid forsøgt at rykke holdbarheden på madvarer og derved undgå overforbrug for madspild. Men konservering kræver de rette forholdsregler, og uden nænsomhed kan det gå galt.

Det er slet ikke svært at konservere, du skal bare huske de forskellige forholdsregler.
Det er slet ikke svært at konservere, du skal bare huske de forskellige forholdsregler. Foto: istockphoto

I supermarkedet kan vi købe en lang række madvarer af konserves, men det er faktisk både billigt og nemt at konservere selv. Og i denne tid, hvor der er stort fokus på madspild og samfundets forbrug, er konservering faktisk blevet ret moderne og attraktivt. Har du desuden en køkkenhave, vil du kunne nyde dine afgrøder året rundt, selv uden for sæson i vinterhalvåret.

Hvad er konservering?

Konservering er når man, biologisk set, hæmmer mikroorganismerne i maden. Mikroorganismer og enzymer findes i alle madvarer, og det er dem, der over tid vil nedbryde og ødelægge din mad. Det er derfor vigtigt, at organismerne i din mad bliver elimineret.

Der findes 7 forskellige former for konservering:

  • Tillukning
  • Tørring
  • Nedkøling
  • Syltning
  • Saltning
  • Rygning
  • Kogning

Men de nemmeste og meste tilgængelige metoder er nedkøling og syltning. Men fælles for dem alle, er at der er en lang række af forholdsregler, som skal overholdes.

Tips og regler for konservering

Hver metode inden for konservering har sine egne forholdsregler og små tips – men vi har her samlet de overordnede regler.

1. Ved tørring kan man langt fra anvende alle slags fødevarer. Det anbefales, at man i hjemmet kun tørrer frugt og grønt.

2. Nedkøling kan være en kompliceret proces, og for at undgå de gængse fælder, bør du kun nedkøle grøntsager. Det er til gengæld en effektiv og nem proces, og er fordelagtig at bruge, hvis du har køkkenhave.

3. Saltning er en metode for de professionelle. Og for at salte ordentlig anvendes der specifikke teknikker, som kræver meget. Det kræver desuden også meget plads og tid. Men saltning anvendes ofte i forbindelse med oksekød og fisk.

4. Hvis du skal konservere med olie, er det yderst vigtigt, at olien altid dækker madvaren. Hvis olien ikke dækker ordentligt, vil maden blive fordærvet og herefter livsfarlig at spise.

5. Køkkenhygiejne er meget vigtig og har stor indflydelse på, om din konservering lykkes. Når du konservere skal du skolde dine beholdere og eventuelt anvende atamon. Atamon er et middel, som kan bekæmpe svamp og skimmel i dine beholdere, men atamon er ikke altid nødvendig og bør kun bruges i situationer, hvor opskriften påkræver det.

6. Hvis du skal konservere for første gang, er det en god ide at finde nye opskrifter, det vil sige ikke bruge mormors gamle opskrift, da mange ting har ændret sig siden da. Du bør som forholdsregel finde opskrifter, som senest er fra år 2000.

7. Hvis din opskrift dikterer en bestemt grøntsagsart eller sukker producent, bør du lytte. Hvis du bruger andre varianter, kan det have stor indflydelse på, hvor vellykket din konservering bliver. Forskellige tilsætningsstoffer og forhold kan påvirke selve processen enormt.

8. Brug kun opbevaring, som er designet til konservering – f.eks. skal låget være designet med dobbelt tillukning, som for eksempel på syltetøjsglas.

9. Put altid etiketter på dine konserves. På etikken skal du angive dato og indhold. Konserves bør højst stå 1 år efter bearbejdningen.

10. Du bør med jævne mellemrum tjekke dine konservering for fordærv og svamp. Sikkerheden skal altid komme først, selvom en konservering har taget tid.

15. februar 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...