Sådan får du dit honningkagehus til at lykkes

Mad

I år skal det være! Du har måske flere mislykkede bygningsværker bag dig, men med denne vejledning til et honningkagehus er succesen garanteret. Et de vigtigste trick er den rigtige lim, også kaldet royal icing.

Sådan kan et honningkagehus også se ud med lidt øvelse.
Sådan kan et honningkagehus også se ud med lidt øvelse. Foto: iStock

Trin for trin guide

Et honningkagehus er et af de svære juleprojekter, men der er nogle genveje, som gør det lidt nemmere.

Vi har fundet trin-for-trin-guiden til dette honningkagehus på Wallmark.com

Honningkagehuset er primært til pynt, så defor anbefaler vi, at du køber færdigblandet dej eller vælger en af de nemmeste opskrifter, som bl.a. står på supermarkedets krydderiblandinger.

På Wallmart.com kan du downloade skabelonerne til dette hus - og i øvrigt gå dybere ned i vejledningen. Bageeksperten bruger et pizzahjul til at udskæringer.

Den perfekte bagning

Hvor længe skal figurerne bage? Det afhænger af tykkelsen og størrelsen af det enkelte stykke - OG - endnu vigtigere - den individuelle ovn.

TIP: Læg en lille klump dej i hvert hjørne af bagepapiret, så det ikke blafrer op undervejs.

Du kan evt. følge vejledningen på spiselig.dk, som også giver tips om, hvor længe stykkerne skal køle af mv.

Genialt trick: Lim med 'royal icing'

'Limen' er essentiel. Vi er efter lidt research nået frem til, at royal icing - eller frosting - er det bedste. Det er en form for glasur, som tllføjes æggehvider for. at massen limer og størkner bedre. Opskriften er fra spiselig.dk

Opskrift på royal icing:

  • 3 æggehvider der har fået stuetemperatur
  • 500 g flormelis

Det piskes sammen til en ensartet masse. 
Du kan vælge at farve nogle små portioner med frugtfarve.

Sådan samler du honningkagehuset

Begyndt med gavlen

Fordelen ved denne konstruktion er, at den er nem at sætte sammen takket være det spidse tag.

Se den komplette guide her

Fortsæt byggeriet

Gå systematisk til værks og hav tålmodighed. Du skal holde fast på stykkerne et par minutter, indtil du er sikker på, at royal icing'en er størknet tilstrækkeligt.

Følg instruktionerne her

Nu skal taget på

Det er vigtigt, at du ikke skynder dig for meget og ræser videre til næste stykke.
Hold stykkerne sammen et par minutter, så frostingen størkner helt.

Vær forsigtig med døren

Døren skal sættes meget forsigtigt på - hold den på plads set par minutter.

OBS: Lad limen tørre i en time, før du begynder at pynte honningkagehuset.

Pynt huset i alle farver og faconer

Det er helt op til jer, hvordan I vil pynte honningkagehuset. Slik i alle varianter, ekstra figurer med farvet frosting - mulighederne er uendelige.

I kan lave ekstra-figurerne, mens huset tørrer. Det skal stå mindst en time, inden det kan pyntes.

Begynd med at pynte gavlen. Nu er det op til dig, hvor meget og hvordan, men overgør det ikke - man skal stadig kunne se brunkagen.

Royal frosting er genialt til at lave snedriver med. Læg det på med en spartel, brug forsigtige strøg.

Sådan - hvor er det fint!

Du kan se flere flotte honningkagehuse på Wallmarts hjemmeside.

Husk at lave et par ekstra figurer til at spise, for huset må ingen røre.

19. november 2015
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...