Foto: istockphoto

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde længere end man tror. Se her en oversigt over madvarernes holdbarhed.

Madens holdbarhed i køleskabet

Er du heller ikke helt sikker på, hvor længe dine fødevarer egentlig bør ligge i køleskabet eller fryseren? Nogle madvarer kan faktisk holde sig længere i køleskabet, end man umiddelbart skulle tro, og der er faktisk også overraskende mange madvarer, som man med fordel kan fryse ned. Vi har lavet den ultimative guide til opbevaring af mad i både fryseren og køleskabet.

Guiden er opdelt i tre overordnede punkter med kød, mælkeprodukter samt frugt og grøntsager og viser både holdbarhedstiden i køleskabet og fryseren.

Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato.

Kød

Tommelfingerregel: jo mere findelt kødet er, jo kortere er holdbarheden.

  • Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 2-4 dage.
  • Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
  • Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
  • Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed.
  • Tilberedt kød og sammenkogte retter: 3-4 dage.
  • Rå hamburgerryg: 3-5 dage.

Fjerkræ

  • Råt fjerkræ: 1-2 dage.
  • Tilberedt fjerkræ: 1-2 dage.

Fisk og skaldyr

  • Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
  • Tilberedt fisk: 1-2 dage.
  • Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
  • Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
  • Gravet laks: 1-2 dage.
  • Skaldyr, pakket lufttæt: 1-2 dage.

Kulhydrater

  • Kogte ris: 10 dage
  • Kogt pasta: 5 dage
  • Kogte kartofler: 5-6 dage

Grønt

  • Kogte asparges: 5-6 dage
  • Kogte grønne bønner: 5-6 dage
  • Kogt blomkål: 5-6 dage

Mælkeprodukter

Vidste du, at faste oste er den eneste madvarer, hvor det er okay at skære mug af?

  • Mælk og fløde: 2-3 dage.
  • Syrnede mælkeprodukter: 4-5 dage.
  • Skæreost: 3-4 uger.
  • Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
  • Diverse oste: 2-3 dage.

Æg

  • Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
  • Æggeblommer: 1 dag.
  • Æggehvider: 2-3 dage.
  • Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
  • Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
  • Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.

Diverse

  • Juice: 4-5 dage.
  • Saft på karton: 8-10 dage.
  • Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
  • Suppe: 6-7 dage.
  • Syltetøj: 2-3 uger

Denne vejledning skal ses som en rettesnor, da det er vanskeligt at angive en nøjagtig holdbarhedstid på en madvare. Brug derfor din fornuft, dine øjne og næse til at vurdere madvaren inden brug.

Kilde: Fødevarestyrelsen

11. april 2019
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...