Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne.
Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Foto: Ditte Ingemann

Så er der mormormad

Hører du også til dem, der bliver blød i knæene, når nogen siger "citronfromage" eller "stegt flæsk med persillesovs", så er her to 'nye' forslag under kategorien Mormormad til dig og familien.

Det er heldigvis igen blevet populært at spise som mormor og morfar gjorde det i 50érne. Ja, faktisk er der så megen fokus på datidens menuer, at Samvirke udgiver en bog med moderne mormormad her i marts.

Her får du opskrifter til mere end to måneders menuer – alle med udgangspunkt i dengang mormor styrede kødgryderne.

Alligevel behøver du ikke frygte, at familien drukner i fedt og margerine. Opskrifterne er tilpasset en moderne madpyramide. Det skyldes ikke mindst, at råvarer og fremgangsmåde er blevet tjekket af Ditte Ingemann og Héléne Wagn – begge med erfaring i kogebogsfaget.

Vi har valgt to retter, karbonader og forloren hare, som de fleste, der er født før 1970, har stiftet bekendtskab med, så måske skulle du invitere dine forældre eller bedsteforældre til middag den dag, du prøvesmager disse "evergreens"?

Opskrift på karbonader med stuvede grøntsager

Opskrift til 4 personer

600 g hakket kalv/flæsk
1 æg
50 g rasp
salt og peber
smør til stegning

Stuvede grøntsager:
50 g smør
4 spsk hvedemel
5-6 dl sødmælk
5 gulerødder, i små tern
400 g frosne ærter
salt og peber
1 håndfuld persille, finthakket

Fremgangsmåde

Form kødet til fire bøffer. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken. Bland rasp, salt og peber i en anden dyb tallerken. Vend karbonaderne i æg og derefter i rasp. Steg karbonaderne i smør i ca. 10-12 minutter ved middel varme.

Vend karbonaderne jævnligt, og krydr med salt og peber.

Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og pisk til en ensartet konsistens. Tilsæt mælken lidt ad gangen under konstant piskning. Kog sovsen igennem i ca. 2-3 minutter, så melsmagen forsvinder.

Tilsæt gulerodstern, og kog under omrøring i ca. 3-4 minutter. Tilsæt ærter, salt og peber, bring saucen i kog igen, og smag til. Pynt med hakket persille inden servering. Server karbonaderne med de stuvede grøntsager og kogte kartofler.

Hvad er forskellen på karbonader og krebinetter?

Kender du forskellen på karbonader og krebinetter? Det er faktisk det samme, altså hakket kød af svin eller kalv, formet til flade bøffer, paneret og stegt. Krebinetter er afledt af det franske ord 'crépine', der betyder fedtnet. I gamle dage brugte man fedtnet til at omvikle
og holde styr på hakke maden.

Opskrift på forloren hare med stegte æbler og sauce

Opskrift til 4 personer

Æbler:
25 g smør
2 rødløg, i tynde skiver
4 æbler, i tynde både
2 spsk æblecidereddike
1 spsk sukker
1 tsk groft salt
frisk timian
sort peber

Forloren hare:
600 g hakket kalv/flæsk
salt og peber
1 æg
1 dl mælk
1 dl rasp
100 g bacon i skiver

Brun sauce:
2 dl mælk
1½ dl fløde
1 spsk maizena (majsstivelse)
evt. kulør
salt og peber

Fremgangsmåde

Smelt smør i en gryde, og svits rødløgene ved jævn varme i ca. 5 minutter, til de er klare, men ikke har taget farve. Tilsæt æblebåde, eddike, sukker, salt, timian og peber. Lad blandingen simre ved svag varme i ca. 5 minutter, til æblerne er møre. Smag til.

Rør det hakkede kød med salt og peber. Tilsæt æg, mælk og rasp, og rør farsen godt igennem. Kom farsen i et ildfast fad, og form den til et brød. Fordel baconskiverne ovenpå farsbrødet.

Kom farsbrødet i en varm ovn ved 225 grader, og bag det i ca. 10 minutter. Skru ned på 180 grader, og hæld mælken (til saucen) ved. Bag videre i ca. 30 minutter.

Hæld skyen fra farsbrødet over i en gryde gennem en sigte. Tilsæt fløde, og bring saucen i kog. Tag gryden af varmen, og rør maizena og evt. kulør i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 minut. Smag til med salt og peber.

Vil du have en kraftigere sauce, så tilsæt fond eller fx grov sennep. Hæld saucen i et fad, og læg farsbrødet ovenpå. Pynt evt. med en smule frisk timian.

Server farsbrødet med stegte æbler, sauce og kogte kartofler.

Forloren betyder 'falsk'

Farsretter indtog 50'ernes køkken i stor stil. Det var billig mad, og tilberedningsmulighederne var uendelige. Forloren betyder 'falsk' og indikerede, at det ikke var en dejlig haresteg, der blev sat på middagsbordet. Men bortset fra det var den forlorne hare tilberedt præcis som et stykke harevildt.

Bogen Moderne mormormad udgives af forlaget Samvirke den 17. marts. Bogen koster ca. 200 kr.

4. marts 2016
Mere om Mad

Supernem ret: Pastafad med kylling

Pastafad med kylling er en one pot pasta tilberedt i ovnen. Det er supernemt. Du skal bare komme det hele i et ovnfastfad, ind i ovnen og så er der aftensmad en lille times tid senere. Gremolata som drys på pastafadet giver ekstra smag.

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...